Ανακοινώσεις για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημασε εργοστάσιο μαρμάρων στη ΒΙ.ΠΕ. Προσοτσάνης

0
1225

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΔΡΑΜΑΣ
Νέο θανατηφόρο περιστατικό σε μονάδα επεξεργασίας μαρμάρου
Νέο τραγικό, θανατηφόρο περιστατικό, με θύμα 25χρονο εργαζόμενο, διαδραματίστηκε την Τετάρτη (4-9-2019) σε μονάδα επεξεργασίας μαρμάρου στη ΒΙ.ΠΕ Προσοτσάνης.
Τα τελευταία χρόνια είναι πολλαπλά τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα, συχνά θανατηφόρα, που λαμβάνουν χώρα στο πεδίο της λατομικής δραστηριότητας.
Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.
Η φύση της εργασίας στα μαρμαράδικα επιβάλλει τη μέγιστη τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Οι ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Οι εργοδότες έχουν τη βασική ευθύνη για την τήρηση των όρων ασφαλείας. Οφείλουν να εκπαιδεύουν και να προστατεύουν όσο καλύτερα γίνεται τους εργαζόμενούς τους.
Από πλευράς Πολιτείας πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας.
Θεωρούμε ότι για τον καλύτερο και τακτικότερο έλεγχο επιβάλλεται η άμεση δημιουργία στη Δράμα παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας, καθώς με την υπάρχουσα συγκρότηση της δομής, αυτή δεν μπορεί παρά να στερείται της απαιτούμενης αποτελεσματικότητας.
Εκφράζουμε την οδύνη μας για το τραγικό περιστατικό και συλλυπούμαστε την οικογένεια του εκλιπόντος.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π.Α.ΜΕ. ΔΡΑΜΑΣ
Για το νέο εργατικό δυστύχημα σε εργοστάσιο μαρμάρου
Άλλη μια ζωή θυσία στο μαρμάρινο βωμό του κέρδους.
Ένα 25χρονο παλικάρι έχασε τη ζωή του το πρωί της Τετάρτης 4/9 στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης . Ακόμα ένας εργάτης άφησε την τελευταία του πνοή στον τόπο δουλειάς, κάτω από τον μαρμάρινο όγκο που τον καταπλάκωσε. Το τραγικό εργατικό δυστύχημα έγινε σε εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου της εταιρείας ΓΙΑΝΝΑΚΗ.
Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήριά στην οικογένεια του και απαιτούμε την άμεση διερεύνηση των αιτιών θανάτου, την γρήγορη απόδοση ευθυνών.
Περίσσεψαν τα εργατικά ατυχήματα στις επιχειρήσεις της περιοχής! Περίσσεψαν οι θάνατοι στα λατομεία και τα εργοστάσια μαρμάρου! Περίσσεψε ο πόνος και ο θρήνος στα σπίτια των εργατών που δε γυρίζουν απ’ το μεροκάματο. Δεν είναι η κακιά ώρα. Είναι εργοδοτικά εγκλήματα με αιτίες που έχουμε επανειλημμένα αναδείξει και συνένοχο τις κυβερνήσεις διαχρονικά.
Η εντατικοποίηση της δουλειάς και η καταστρατήγηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι η ουσιαστική αιτία και αυτού του εργοδοτικού εγκλήματος. Το 6ήμερο στα λατομεία έχει καθιερωθεί στις περισσότερες επιχειρήσεις, οι ατομικές συμβάσεις είναι πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου γιγαντώνονται, οι νέες επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό αυξάνουν, οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη ζωή τους ακριβώς αυτή την αύξηση της κερδοφορίας. Η ίδια η ανάπτυξη του κλάδου βασίζεται στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων.
Οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, είναι τεράστιες. ‘Ξηλώνουν’ τα εργατικά δικαιώματα σύμφωνα με τις “βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ” και αφήνουν την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας τρομακτικά υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη.
Αυτή είναι η ανάπτυξη τους και η υγιής επιχειρηματικότητα που αποθεώνονται από ΕΕ, κυβέρνηση, επιχειρηματίες, ΓΣΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αδράνεια των εργαζομένων, ο εφησυχασμός τους, για να εξασφαλίζεται άνετα και χωρίς αντιδράσεις η ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου.
Αποτελεί ΠΡΟΚΛΗΣΗ η παρέμβαση του ΣΕΜΜΘ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακ.-Θράκης) προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη με αίτημα την ένταξη του εξοπλισμού λατομείων μαρμάρου στο νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο (με στόχο να τους δοθεί ζεστό χρήμα) και την κυνική αιτιολόγηση «Επιπροσθέτως, η διευκόλυνση της ανανέωσης του εξοπλισμού από την Πολιτεία θα συμβάλει καθοριστικά στην βελτίωση της ασφαλούς λειτουργίας(λιγότερα ατυχήματα)». Ξέρουν πολύ καλά τι χρειάζεται για να μην έχουμε θανάτους στις επιχειρήσεις τους μα όλα μετριούνται με το κόστος – όφελος, με την κερδοφορία τους γι’ αυτό και η διοίκηση του ΕΥΚ Δράμας ας μην περιμένει καμιά ευαισθητοποίηση από τους εργοδότες
Οι εργαζόμενοι έχουμε χρέος να κινηθούμε στην αντίθετη κατεύθυνση, να κοιτάξουμε τις δικές μας ανάγκες και την ικανοποίησή τους. Δεν χωράει πια άλλη αναμονή και μοιρολατρία! Έχουμε χρέος στους συναδέλφους που χάθηκαν. Έχουμε χρέος στα παιδιά μας.
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ