Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας ο Πήγασος σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Ξηροποτάμου διοργανώνουν βραδιά αστροπαρατήρησης, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 19:30 το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ξηροποτάμου όπως είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του συλλόγου και καθηγητής στο Γυμνάσιο Νικηφόρου κ. Μιχάλης Δογραμματζίδης.
Σημείωσε ότι συνήθως οι αστροπαρατηρήσεις γίνονται στο Γυμνάσιο του Νικηφόρου. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα γίνει εκτάκτως στον Ξηροπόταμο και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ή να γνωρίσουν μέσω τηλεσκοπίου ουράνια σώματα και πλανήτες όπως τη Σελήνη, το Δία με τους δορυφόρους του, τον Κρόνο με τους δακτυλίους του κ.ο.κ. Παράλληλα εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα γίνει παρατήρηση και σε κάποιους ακόμη στόχους εξήγησε ο Δογραμματζίδης προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει και ουρανογραφία δηλαδή ενημέρωση για τους βασικούς αστερισμούς αλλά και τον προσανατολισμό στον ουρανό. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έχει προγραμματιστεί να είναι ομιλητής και ο γνωστός δραμινός επιστήμονας και αστροφυσικός Άγγελος Τσιάρας που κατάγεται από τον Ξηροπόταμο. Όπως αναφέρουν μάλιστα πληροφορίες ο δραμινός επιστήμονας θα προχωρήσει και σε ανακοινώσεις που αφορούν ανακαλύψεις του ιδίου στο επιστημονικό του αντικείμενο την ίδια ημέρα. Ανακοινώσεις τις οποίες ήδη σύμφωνα με πληροφορίες των ΧΡΟΝΙΚΩΝ έχουν ενδιαφερθεί να μεταδώσουν διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Άγγελος Τσιάρας το 2014 έγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία στο University College London (UCL) ως υποψήφιος διδάκτορας Αστρονομίας. Εκεί ασχολήθηκε με την μελέτη των εξωηλιακών πλανητών, και ειδικότερα με τον χαρακτηρισμό των ατμοσφαιρών αυτών μέσω φασματοσκοπικών παρατηρήσεων με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. To 2016, μαζί με του συναδέλφους του στο UCL, ανακάλυψε την πρώτη ατμόσφαιρα γύρω από μια υπερ-Γη, τον μικρότερο εξωηλιακό πλανήτη που έχει βρεθεί να περιβάλλεται από ατμόσφαιρα μέχρι σήμερα. Επιβλέποντες της διδακτορικής του διατριβής ήταν η καθηγήτρια του UCL Prof. Giovanna Tinetti και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Dr. Ingo P. Waldmann. Σήμερα ο δραμινός επιστήμονας συνεχίζει με νέα επιτεύγματα την λαμπρή επιστημονική του διαδρομή
Τα εγκαίνια του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου στον χώρο του Γυμνασίου Νικηφόρου
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα στις 28 Σεπτεμβρίου θα γίνουν και τα εγκαίνια του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου στον χώρο του Γυμνασίου Νικηφόρου. Πρόκειται για έναν θόλο τηλεσκοπίου το οποίο περιλαμβάνει ένα μεγάλο και μόνιμα εγκατεστημένο τηλεσκόπιο 14 ιντσών, περίπου επαγγελματικών προδιαγραφών το οποίο μπορεί να διεξάγει και έρευνα. Το Αστρονομικό Παρατηρητήριο θα είναι προσβάσιμο ορισμένες ημέρες και από επισκέπτες όπως εξήγησε ο κ. Δογραμματζίδης σημειώνοντας ότι πλέον οι αστροπαρατηρήσεις θα γίνονται στον συγκεκριμένο χώρο. Η δημιουργία του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου κατέστη δυνατή χάρη και στην χορηγία ιδιωτών δωρητών οι οποίοι μάλιστα θα τιμηθούν στην διάρκεια εκδήλωσης των εγκαινίων. Το κόστος του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου το οποίο θα είναι και το μοναδικό που χρησιμοποιείται σε ελληνικό σχολείο ανέρχεται σε 25000 ευρώ και στο μεγαλύτερο ποσοστό του καλύφθηκε από ιδιώτες δωρητές.