Αναλαμβάνει η ΔΙΑΑΜΑΘ την μεταφορά των απορριμμάτων

0
2228

Αποδεσμεύεται ο Δήμος Δράμας από την υποχρέωση μεταφοράς προς τους τελικούς προορισμούς.

Η ΔΙΑΑΜΑΘ αναλαμβάνει πλέον από το καλοκαίρι (μέσω αναδόχου που θα προκύψει από διαγωνισμό), την μεταφορά των απορριμμάτων ανακυκλώσιμων και σύμμεικτων, που προέρχονται από τον Δήμο Δράμας και τους υπόλοιπους δήμους, προς στους χώρους τελικού προορισμού σύμφωνα με όσα επεσήμανε στα ΧΡΟΝΙΚΑ, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργος Βογιατζής.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και οι προσφορές θα αποσφραγιστούν στις 6 Φεβρουαρίου προκειμένου να αναλάβει ο ανάδοχος την λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης και την μεταφορά των απορριμμάτων προς τους τελικούς αποδέκτες. Πλέον όπως εξήγησε ο κ. Βογιατζής, οι δήμοι απομακρύνονται από την διαδικασία της μεταφοράς και τους δίνεται η δυνατότητα να απασχολήσουν τους πόρους τους, τα πληρώματα και τους οδηγούς τους, σε αρμοδιότητες που έχουν με βάση το νόμο, δηλαδή την αποκομιδή αλλά και την καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους.
Η απεμπλοκή του προσωπικού των δήμων θα τους δώσει την δυνατότητα να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες, διευκρίνισε ο κ. Βογιατζής προσθέτοντας ότι από αυτή την διαδικασία θα υπάρξουν και οικονομικά οφέλη αφού η ΔΙΑΑΜΑΘ εκτιμά ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει ικανοποιητικό ποσοστό έκπτωσης από τον ανάδοχο λόγω του εύρους της σύμβασης που αφορά το σύνολο των Δήμων της ΠΑΜΘ.
Το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων είχε εκτιμηθεί τον Αύγουστο στο πλαίσιο της μελέτης για την ετήσια εισφορά των Δήμων στην ΔΙΑΑΜΑΘ. Η απόφαση δηλαδή για τον διαγωνισμό μεταφοράς των απορριμμάτων υπήρχε στον προγραμματισμό της από το 2019. Από φέτος, οι μεταφορές των απορριμμάτων στους τελικούς προορισμούς θα αναληφθούν από την ίδια (μέσω του αναδόχου) όπως απορρέει από τις αρμοδιότητές της.
Σε όλο αυτό τον προγραμματισμό υπήρξε κάποια καθυστέρηση λόγω και των εκλογών που προηγήθηκαν και της αλλαγής στην διοίκηση η οποία χρειάστηκε ένα χρονικό διάστημα για να ενημερωθεί.
Σε ότι αφορά τις συμβάσεις που υπογράφηκαν από τους δήμους (όπως συνέβη και στην περίπτωση του Δήμου Δράμας) αυτές αφορούν το διάστημα μέχρι και την ημερομηνία ανάληψης του έργου της μεταφοράς των απορριμμάτων από την ΔΙΑΑΜΑΘ. Η ανάληψη της ευθύνης από την ΔΙΑΑΜΑΘ για την μεταφορά των απορριμμάτων προς τους τελικούς προορισμούς θα βελτιώσει το επίπεδο διαχείρισης των απορριμμάτων τόσο ποιοτικά όσο και σε επίπεδο κόστους εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΔΙΑΑΜΑΘ, προσθέτοντας ότι θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τους ΟΤΑ το γεγονός ότι πλέον, δεν θα έχουν και τα καθήκοντα μεταφοράς των απορριμμάτων. Κατά συνέπεια θα έχουν τη δυνατότητα να αφοσιωθούν στο δικό τους έργο κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι θα αναβαθμιστεί το επίπεδο και των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους δημότες τους, όπως υπογράμμισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ