Αναπτύσσεται περαιτέρω η συνεργασία στο τρίπολο Δράμας – Καβάλας – Σερρών

0
527

– Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τριών νομών θα συναντηθούν στη Δράμα στις 9 Νοεμβρίου
– «Δεν μιλάμε μόνο για τον κλασσικό τουρισμό, αλλά και για τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής» αναφέρει στα «Χ» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας


Στις 9 Νοεμβρίου θα συναντηθούν στη Δράμα, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης των τριών νομών Δράμας, Καβάλας και Σερρών, όπως ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό αλλά και εκπροσώπων των αναπτυξιακών εταιρειών της περιοχής, προκειμένου να ανταλλάξουν σκέψεις, απόψεις και τρόπους μεθοδολογίας για την εξέλιξη του έργου με τίτλο «Πάρκο Φιλίππων» που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα CLLD Leader.
Ούτως ή άλλως οι δήμαρχοι συμμετέχουν σε ένα συνεργατικό σχήμα που αφορά τον τουρισμό και το στρατηγικό σχέδιο του Νομού Δράμας, οπότε έχουν υπ’ όψιν κάποια δεδομένα που πρέπει να έρθουν σε γνώση του αναδόχου του έργου. Αυτή είναι η φιλοσοφία της συνάντησης που θα γίνει στη Δράμα στις 9 Νοεμβρίου, αλλά και στις Σέρρες στις 10 Νοεμβρίου και στην Καβάλα στις 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα είπε στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Μανόλης Χατζόπουλος. Το αποτέλεσμα του έργου, όπως επισημαίνει, πρέπει να είναι συμβατό κατά το μέτρο του δυνατού και με τις δυο περιφέρειες της περιοχής, δηλαδή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των τριών περιφερειακών ενοτήτων.
«Μέσα από το έργο μιλάμε για ενοποίηση της περιοχής του πάρκου Φιλίππων, όπως ήταν παλαιότερα, στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν μιλάμε μόνο για τον κλασσικό τουρισμό, αλλά και για τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής, όπως και για την ερμηνεία όλων αυτών των πόλων» υπογράμμισε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας.
Εν τω μεταξύ για το ίδιο θέμα, όπως έγινε γνωστό από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, στις 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στα πλαίσια του ενταγμένου στο CLLD Leader Έργου Διατοπικής Συνεργασίας με τίτλο «Πάρκο Φιλίππων», το οποίο υλοποιείται από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Καβάλας, Δράμας και Σερρών, και αναφέρεται σε μια περιοχή που εκτείνεται σε δύο Περιφέρειες, τρεις Νομούς και οκτώ Δήμους, δηλαδή στους δήμους, Καβάλας, Παγγαίου, Δράμας, Δοξάτου, Παρανεστίου, Προσοτσάνης, Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Μανόλης Χατζόπουλος, Ανδρέας Ιατρίδης, Τάνια Βασιλειάδου από την Αναπτυξιακή Δράμας, οι Νίκος Θωμαΐδης και Αθηνά Ιωαννίδου από την Αναπτυξιακή Καβάλας, οι Ελένη Τριανταφύλλου και Χρήστος Τοπτσής από την αναπτυξιακή Σερρών καθώς και η ομάδα έργου του αναδόχου αποτελούμενη από την κ. Εύη Τατούλη, εκπρόσωπο της PRAXIS CONSULTING και τους επίκουρους καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Γεωργία Ζούνη και κ. Σωτήρη Βαρελά.

Το διατοπικό σχέδιο «Πάρκο Φιλίππων» δεν παραμένει σε μελετητικό, θεωρητικό επίπεδο αλλά έχει στόχο, εκτός πολλών άλλων, και τη δημιουργία συγκεκριμένων τουριστικών πακέτων τουριστικής, πολιτιστικής και αγρό-περιβαλλοντικής φύσης, αξιολογημένα και τεκμηριωμένα με κατάλληλο τρόπο. Η τηλεδιάσκεψη αφορούσε ακριβώς το συντονισμό και τη δημιουργία των θεματικών πακέτων η οποία θα υλοποιηθεί μέσα από δύο υποέργα:
Υποέργο 1 – Έρευνα – καταγραφή – τεκμηρίωση του τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος «Πάρκο Φιλίππων» με προσανατολισμό στην δημιουργία θεματικών τουριστικών πακέτων (3 ήμερων, 7 ήμερων, 10 ήμερων), η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα σημεία ενδιαφέροντος τουριστικής, πολιτιστικής και αγρό – περιβαλλοντικής φύσης, αξιολογημένα και τεκμηριωμένα με κατάλληλο τρόπο.
Υποέργο 2 – Δράσεις διαβούλευσης με χρήση της μεθοδολογίας του cultural mapping στην τοπική κοινωνία και συσκέψεις εργασίας.

Οι στόχοι του Έργου Διατοπικής Συνεργασίας «Πάρκο Φιλίππων» είναι:
-Η αξιοποίηση του ισχυρού brand name «Φίλιπποι» για τη διασύνδεση πόρων υψηλής αξίας και η δημιουργία τουριστικών προϊόντων και εργαλείων που θα αναδείξουν την περιοχή σε υπερτοπικό επίπεδο,
-Η ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου, μέσα από την συνεργατική διερεύνηση και αναγνώριση των τοπικών πλεονεκτημάτων και ευκαιριών στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και του περιβάλλοντος,
-Η ενδυνάμωση του τοπικού επιχειρηματικού κεφαλαίου μέσα από την ανάπτυξη ικανοτήτων, την μεταφορά εμπειριών και την παροχή κατάρτισης για την επίτευξη επιχειρηματικής εξωστρέφειας, συνεργατικότητας και δικτύωσης σε διατοπικό επίπεδο,
-Η ανάπτυξη πιλοτικών δράσεων εναλλακτικού τουρισμού με έμφαση στην καινοτομία και στην ολιστική προσέγγιση,
-Η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η δημιουργία διατοπικής υπεραξίας.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, πέραν της συμφωνίας για την μεθοδολογία εκτέλεσης και το χρονοδιάγραμμα του έργου, αποφασίστηκαν, για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, συναντήσεις των μελετητών στις περιοχές Δράμας, Καβάλας και Σερρών με φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς, συλλόγους και φορείς πολιτισμού και βέβαια φορείς και επιχειρηματίες από τον κλάδο του τουρισμού.
Το επόμενο διάστημα οι Αναπτυξιακές Εταιρείες Δράμας, Καβάλας και Σερρών θα ενημερώσουν και κινητοποιήσουν τους τοπικούς φορείς και θα οργανώσουν όλες τις συναντήσεις που προαναφέρθηκαν στους τρεις νομούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ