«Ανάσα» από εθελοντές στο πάρκο Αγίας Βαρβάρας

0
22830

Ορισμένοι εθελοντές απαλλάσσουν τον χώρο από τη ρύπανση εδώ και αρκετά χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Ο χώρος του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας είναι ένα πολυσύχναστο σημείο της πόλης, όπως αυτό αποδείχθηκε όχι μόνο την περίοδο του καύσωνα, που προσφέρει απλόχερη σκιά και χαλάρωση στους επισκέπτες, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αφού στους φιλόξενους χώρους του πάρκου αναζήτησαν λύση για έξοδο και αναψυχή εκατοντάδες Δραμινοί.
Όπως ήταν φυσικό, βέβαια, από την αυξημένη κίνηση στο πάρκο ήταν επόμενο να αυξηθεί και η ρύπανση. Τα γνωστά ίχνη των επισκεπτών που συνήθως αφήνουν απομεινάρια συσκευασιών από τρόφιμα ή αναψυκτικά μετά την αποχώρησή τους, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, μαρτυρούν του λόγου το αληθές.
Είναι ιδιαιτέρως απογοητευτικό να παρατηρεί κανείς σε έναν πραγματικά έξοχο χώρο, όπως αυτός του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, πεταμένα πλαστικά ποτήρια, πλαστικά μπουκάλια και άλλες συσκευασίες, στο πράσινο αλλά και στα νερά του πάρκου. Υπάρχουν οι επισκέπτες που αδιαφορούν, που εγκαταλείπουν τα υπολείμματα από την επίσκεψή τους είτε στα πεζούλια, είτε στο πράσινο είτε και στα νερά που διέρχονται από το πάρκο. Αυτή, βέβαια, η συμπεριφορά δεν έχει να κάνει πάντα με τη διαθεσιμότητα των κάδων απορριμμάτων, αλλά και με την έλλειψη υπευθυνότητας απέναντι στο αστικό περιβάλλον. Ευτυχώς, αυτές οι συμπεριφορές δεν αντικατοπτρίζουν και τη νοοτροπία του συνόλου των επισκεπτών. Υπάρχουν και οι υπόλοιποι που έχουν συναίσθηση των υποχρεώσεών τους και φροντίζουν να μεταφέρουν σε κάδους απορριμμάτων τα κατάλοιπα από την επίσκεψή τους στο πάρκο, ακόμα κι αν χρειαστεί να διανύσουν κάποια απόσταση φεύγοντας, αφού πολλές φορές οι κάδοι που βρίσκονται δίπλα στο πάρκο ή σε κοντινή απόσταση είναι γεμάτοι.
Σε αυτούς που νοιάζονται για τη διατήρηση της καθαριότητας του πάρκου πρέπει να περιληφθούν και οι εθελοντές, οι δημότες που αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να δράσουν και οι ίδιοι οι πολίτες για να διατηρηθεί το πάρκο καθαρό. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Δράμας στον τομέα της καθαριότητας είναι περιορισμένο σε αριθμό και μπορεί να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αποστολή του όταν σε αυτό προστίθενται κατά διαστήματα και οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας. Αυτή, όμως, την περίοδο δεν υπάρχει αυτή η «πολυτέλεια».
Οι εθελοντές, λοιπόν, αναλαμβάνουν δράση σε τακτικά διαστήματα προκειμένου να καθαρίσουν τα νερά και τον χώρο πρασίνου από τα σκουπίδια και τα πλαστικά που αφήνουν κάποιοι επισκέπτες στο πέρασμά τους. Το ίδιο έγινε και την περασμένη Κυριακή.
Νέοι και απόλυτα συνειδητοποιημένοι άνθρωποι προσπάθησαν να καθαρίσουν τον χώρο του πάρκου από τη ρύπανση που άφησαν πίσω τους άλλοι επισκέπτες. Αυτή η πρωτοβουλία δεν ήταν η πρώτη φορά που έλαβε χώρα καθώς υπάρχουν συνδημότες μας που καθαρίζουν την περιοχή του πάρκου σε εθελοντική βάση σε τακτά διαστήματα και μάλιστα κάποιοι από αυτούς το κάνουν εδώ και αρκετά χρόνια.
Πρόκειται για πολίτες που δρουν ανώνυμα και θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν με αυτό τον τρόπο. Μιλούμε για ανθρώπους που δεν επεδίωξαν ποτέ να προσελκύσουν τα φώτα της δημοσιότητας, ούτε και φρόντισαν να προβάλλουν τις κινήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα μέσα ενημέρωσης. Κι όλα αυτά από προσωπική επιλογή. Τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» με σεβασμό στους εθελοντές αποφάσισαν να αναδείξουν αυτές τις προσπάθειες χωρίς να αναφέρουν ονόματα και δίχως να «φωτίζουν» τα πρόσωπα που συμμετέχουν. Άλλωστε, δεν είναι αυτή και η επιδίωξη των ιδίων.
Σε κάθε περίπτωση, αξίζουν συγχαρητήρια και είναι παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους επισκέπτες του πάρκου, το οποίο χρειάζεται περισσότερο σεβασμό για να συνεχίσει να αποτελεί καταφύγιο και χώρο αναψυχής για τους Δραμινούς και τους επισκέπτες της πόλης και τα επόμενα χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!