Αναστάτωση από την προοπτική περικοπής του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών

0
713

Δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Δράμας: «Οικονομίες δεν γίνονται με τα 30 ευρώ που θα κόψουν από τις καθαρίστριες»


 

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους δημοτικούς υπαλλήλους της καθαριότητας και τις σχολικές καθαρίστριες η προοπτική περικοπής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας όπως σημειώνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δράμας, κ. Γιάννης Τσιάρας.
Οι δημοτικοί υπάλληλοι Δράμας πραγματοποίησαν μάλιστα και στάση εργασίας, το χρονικό διάστημα μεταξύ 7 -11 το πρωί της περασμένης Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των γενικότερων αποφάσεων της ΠΟΕ ΟΤΑ.
Η προοπτική περικοπής του επιδόματος σε κατηγορίες εργαζομένων που έχουν ελάχιστα εισοδήματα, όπως είναι οι καθαρίστριες και όχι μόνο, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ακρίβεια δοκιμάζει τις κοινωνικές αντοχές και η ενεργειακή κρίση απειλεί να τινάξει στον αέρα τα εισοδήματα των εργαζομένων.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων του Δήμου Δράμας: «Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση θυμήθηκε να κάνει οικονομία από τους εργαζόμενους των βαρέων και ανθυγιεινών. Είχαμε την περίοδο των μνημονίων, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τώρα τις αυξήσεις στις τιμές. Σκέφθηκαν λοιπόν ότι θα πρέπει να μειώσουν το επίδομα των βαρέων και ανθυγιεινών σε κλάδους όπως οι καθαρίστριες εσωτερικών χώρων που θα λαμβάνουν μόνο το μισό επίδομα, γιατί προφανώς θεώρησαν ότι η δουλειά τους δεν είναι τόσο ανθυγιεινή. Θα αυξήσουν το επίδομα στους εργαζόμενους των απορριμματοφόρων και στους οδοκαθαριστές αλλά θα το μειώσουν στους οδηγούς. Εμείς ως σύλλογος λέμε ότι το “διαίρει και βασίλευε” σε αυτή την περίπτωση είναι μια άδικη τακτική. Οικονομίες δεν γίνονται με τα 20 ή 30 ευρώ που θα κόψουν από τις καθαρίστριες. Ειδικά σε αυτή την περίοδο που εργαζόμενοι πιέζονται σκληρά».
Από την πλευρά της και η ΠΟΕ ΟΤΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση αγνοώντας επιδεικτικά τους εργαζόμενους και αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες τους, βασιζόμενη σε δήθεν «ευρωπαϊκά μοντέλα και εμπειρία», «στρουθοκαμηλίζοντας» μπροστά στις άθλιες εργασιακές συνθήκες που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους στο παραμικρό τις βασικές αρχές της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, θεωρεί πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή προκειμένου να «περάσει» τη μνημονιακή επιταγή για πετσόκομμα του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε χιλιάδες σήμερα δικαιούχους.
Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ δηλώνει σχετικά: «Μετά από πολυετείς αναβολές, η… Επιτροπή που ορίστηκε να εισηγηθεί τον τρόπο, και μόνο, της περικοπής δημοσίευσε το πόρισμά της αποκαλύπτοντας τις προθέσεις και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το πόρισμα, κάποιες ειδικότητες από τους σημερινούς δικαιούχους δεν προβλέπονται καν στη χορήγηση του επιδόματος, ενώ στην πλειοψηφία των σημερινών δικαιούχων που λαμβάνουν το επίδομα των 150 ευρώ προτείνεται μείωση περισσότερο του μισού με την υποβίβαση της ειδικότητας τους σε οικονομικά υποδεέστερη κατηγορία.
Στην πρώτη κατηγορία φαίνεται να μένουν μόνο οι ειδικότητες που έχουν σχέση με την αποκομιδή απορριμμάτων, την αποχέτευση και τα νεκροταφεία (οδηγοί, εργάτες απορριμματοφόρων, οδοκαθαριστές, τεχνίτες-εργάτες αποχέτευσης, εργάτες-ταφής, εκταφής κ.λπ.).
Όλες οι άλλες ειδικότητες (καθαρίστριες σχολείων και εσωτερικών χώρων, εργάτες πρασίνου, δενδροκηπουροί, τεχνίτες και εργάτες οικοδόμοι κ.α.) υποβαθμίζονται στις οικονομικά μικρότερες κατηγορίες με σημαντική περικοπή του επιδόματος που λαμβάνουν σήμερα. Η κατηγοριοποίηση του επιδόματος επιβάλλεται για να διευκολύνει στην «σαλαμοποίηση» των εργαζομένων, δημιουργώντας τεχνηέντως διχόνοια και αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργαζομένων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ