Εξελίσσεται το σχέδιο αξιοποίησης του οχυρού Λίσσε

0
1508

Σε διαγωνισμό για το έργο «O ρόλος των οχυρών στην αναγέννηση του Κάτω Νευροκοπίου» προχωρά ο τοπικός δήμος


 

Βαίνει προς υλοποίηση το έργο της ανάδειξης των οχυρών Λίσσε καθώς ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου αποφάσισε, την προηγούμενη εβδομάδα, να προχωρήσει σε ανοικτό διαγωνισμό για το έργο «O ρόλος των οχυρών στην αναγέννηση του Κάτω Νευροκοπίου».
Η σχετική πρόταση του Δήμου Κ. Νευροκοπίου εντάχθηκε το καλοκαίρι του 2021 στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 183.520 ευρώ. Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού στην περιοχή, μέσα από την ανάδειξη του Οχυρού Λίσσε. Στην ίδια κατεύθυνση, τον Δεκέμβριο του 2021, το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε και την ένταξη του σχεδίου δράσης με τίτλο «Ανάπτυξη του Ιστορικού τουρισμού – “Η μάχη των οχυρών”» στο Πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 -2020», μέσω του χρηματοδοτικού σχήματος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Σερρών με 98.000 ευρώ και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας με 55.000 ευρώ.
Το έργο αφορά τη διασύνδεση και προβολή των δυο Οχυρών με σκοπό να οδηγήσει στην αύξηση του εναλλακτικού και του ιστορικού τουρισμού της περιοχής.
Σε ότι αφορά το πρώτο έργο, το οποίο προχωρά πλέον σε διαγωνισμό, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Δήμος Νευροκοπίου σκοπεύει να δημιουργήσει ταινία 3D για τις μάχες των οχυρών Λίσσε καθώς και ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια αναφορικά με το Οχυρό, όπως και στη δημιουργία VR Room. Ταυτόχρονα σκοπεύει να δημιουργήσει ψηφιακό αποθετήριο πολιτισμού και ιστορίας.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται: φωτογράφιση του χώρου, λήψη βίντεο και ανάπτυξη 3D μοντέλων τοπίου, ανθρώπων και αντικειμένων. Επίσης προβλέπεται animation ανθρώπων, αντικειμένων και εφέ εκρήξεων σε γυρίσματα με 3 ηθοποιούς σε στούντιο, ανάπτυξη εφαρμογής για VR γυαλιά, εξοπλισμός του χώρου με αντικείμενα των μαχών (κράνη– στολές κ.λπ.) καθώς και πολλά ακόμη. Ο εξοπλισμός αυτός θα βοηθήσει στην αξιοποίηση του οχυρού ενώ η κίνηση του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εμπειρίας του επισκέπτη στον χώρο. Ο επισκέπτης θα μπορεί μεταξύ άλλων, αφού επισκεφθεί την κοινότητα Οχυρού, να εισέρχεται σε μια αίθουσα όπου θα κάθεται και με τη βοήθεια της τεχνολογίας virtual reality θα αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο γινόταν οι μάχες του οχυρού, με ένα πραγματικά πολύ καινοτόμο τρόπο.
Στόχος του Δήμου Κ. Νευροκοπίου ήταν εξ αρχής ο χώρος να λειτουργήσει είτε ως θεματικό πάρκο, είτε ως μουσείο είτε ως μνημείο. Πρόθεση λοιπόν του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου είναι να λειτουργήσει ο χώρος με πρόγραμμα επισκεψιμότητας. Από το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι το οχυρό Λίσσε όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει την περιοχή αλλά και να γίνει σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών. Το θέμα της αξιοποίησης του Οχυρού Λίσσε ήταν «παγωμένο» για αρκετό καιρό, καθώς υπήρχαν εμπόδια γραφειοκρατικής φύσης στην προοπτική αξιοποίησής του.
Στο Οχυρό Λίσσε στο οποίο οφείλεται και η ονομασία του ομώνυμου χωριού διεξήχθησαν μάχες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έχουν αφήσει ακόμη ένα ανεξίτηλο σημάδι του ηρωισμού των Ελλήνων στρατιωτών απέναντι στις δυνάμεις του άξονα. Πέρα από τη μοναδική ιστορική του αξία, το οχυρό Λίσσε, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα για τον Δήμο Νευροκοπίου, που θα ήθελε να δημιουργήσει περισσότερα κίνητρα επισκεψιμότητας στο λεκανοπέδιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!