Αναστάτωση για το νερό σε χωριά του Μενοικίου

0
1283

– «Το νερό στη Μικρόπολη και την Καλλιθέα ήταν γεμάτο μικροοργανισμούς. Η Δημοτική Αρχή και οι αρμόδιοι δεν ενημέρωσαν κανέναν» λένε στα «Χ» κάτοικοι της περιοχής
– «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργείται σύγχυση στον κόσμο» διαβεβαιώνει στα «Χ» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης


 

Ανησυχία δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε αρκετούς κατοίκους κοινοτήτων του Δήμου Προσοτσάνης, κυρίως στην περιοχή του Μενοικίου, σχετικά με την κατάσταση του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης. Κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν τον προβληματισμό τους καθώς όπως είπαν σε μετρήσεις που έγιναν, βρέθηκε ότι το νερό ήταν μικροβιολογικά επιβαρυμένο σύμφωνα με μέτρηση που έγινε από το εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου.
Στις μετρήσεις αυτές διαπιστώθηκε υπέρβαση των μικροβιολογικών παραμετρικών τιμών από αυτά που ορίζονται από τη νομοθεσία, στο σύνολο των κοινοτήτων από τις οποίες λήφθηκαν δείγματα. Η μεγαλύτερη απόκλιση βρέθηκε στις τοπικές κοινότητες Μικρόπολης, Πανοράματος, Καλής Βρύσης, Καλλιθέας, Ανθοχωρίου, Περιχώρας και αλλού.
Αναγνώστες των «Χ» επικοινώνησαν με την εφημερίδα αναφέροντας το πρόβλημα και ζητώντας να διερευνηθεί. Σε χθεσινές δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης διαβεβαίωσε ότι: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργείται σύγχυση στον κόσμο γιατί αυτό το θέμα είναι κάτι που αντιμετωπίζεται σύμφωνα με όσα ορίζει η επιστήμη και σύμφωνα με τις οδηγίες που μας δίνουν. Δεν κάνουμε του κεφαλιού μας…».
Καταρχάς για το συγκεκριμένο πρόβλημα μίλησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο κ. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος κάτοικος της Κοινότητας Μικρόπολης αναφέροντας ότι: «Πριν από περίπου ένα μήνα λήφθηκε δείγμα νερού από την περιοχή και μετά από περίπου 8 ημέρες βγήκαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν. Είπανε ότι το νερό στη Μικρόπολη και την Καλλιθέα ήταν γεμάτο μικροοργασιμούς. Η Δημοτική Αρχή και οι αρμόδιοι δεν ενημέρωσαν κανέναν σε όλα αυτά τα χωριά. Εμείς συνεχίζαμε να πίνουμε από αυτό το νερό. Εντάξει αντιλαμβανόμαστε ότι ούτε και οι ίδιοι γνώριζαν ότι το νερό δεν ήταν σωστό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Αλλά αφού πήγαν τα αποτελέσματα στα χέρια του δημάρχου, γιατί δεν βγήκε να πει ότι «ξέρετε το νερό αυτές τις ημερομηνίες δε βγήκε καθαρό και όποιος θέλει προληπτικά να κάνει μια εξέταση». Φοβήθηκαν τις αντιδράσεις. Στην περιοχή κατασκευάζεται καινούργιο δίκτυο ύδρευσης αλλά το χωριό, έχει επιλέξει να πίνει νερό από τις πηγές και όχι από γεώτρηση. Ότι έγινε, έγινε τώρα με τις πολλές βροχοπτώσεις. Ακόμη και σήμερα δεν έχει βγει κάποιος να πει στους κατοίκους του χωριού, ότι έχουν γίνει πάλι αποτελέσματα εξετάσεων στο νερό ή ότι είναι πλέον πόσιμο άρα «συνεχίστε να πίνετε». Οι οδηγίες που είχαν από την αρμόδια αρχή ήταν ότι: «Τρεις ημέρες σταματάτε το νερό ή το χλωριώνετε» που επίσης πάλι δεν είναι πόσιμο. Προχθές πήγε γνωστός μας σε γεώτρηση του δήμου στην Καλή Βρύση και το φίλτρο νερού ήταν κατάμαυρο…».
Μιλώντας στα «Χ» ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλής Βρύσης κ. Στέλιος Σίδος, είπε ότι: «To πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών και των βροχών το τελευταίο δίμηνο. Εκτός αυτού αλλάζει και το δίκτυο ύδρευσης στο χωριό και γίνονται βλάβες. Δεν υπάρχει άλλος λόγος. Από τον δήμο έχουν γίνει ενέργειες. Ο κόσμος είναι ενήμερος. Υπήρξαν αναλύσεις νερού που έγιναν πριν από ένα μήνα. Κάναμε επιπλέον χλωρίωση. Κλείσαμε τις πηγές για να υπάρχει ύδρευση μόνο από τη γεώτρηση. Μετρήσαμε πάλι το νερό. Τώρα περιμένουμε και αποτελέσματα από επόμενες αναλύσεις, για να ξέρουμε και να ανακοινώσουμε και στον κόσμο τι έγινε. Οι διαδικασίες που έπρεπε, έγιναν από τον δήμο».
Στα «Χ» μίλησε για το ίδιο θέμα και ο κάτοικος της Καλής Βρύσης κ. Δημήτρης Σίδος σημειώνοντας ότι: «Yπήρξε κάτοικος του χωριού που τοποθέτησε φίλτρα στην δική του παροχή ύδρευσης και φάνηκε ότι τα φίλτρα ήταν πολύ λερωμένα. Δεν ξέρουμε τι έγινε από πλευράς χημικών αναλύσεων στο νερό. Είπαν ότι θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα. Ακόμη περιμένουμε. Στην Μικρόπολη ειδικά σε μέτρηση που έγινε πριν από ένα μήνα φάνηκε ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Εδώ στην Καλή Βρύση γίνεται καινούργιο δίκτυο ύδρευσης. Υπάρχουν κάποια σπασίματα και ίσως μπαίνουν λάσπες σε κάποιους αγωγούς. Πάντως υπάρχει μια ανησυχία στον κόσμο που περιμένει ακόμη να μάθει τα αποτελέσματα».
Σχετικά με τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στην ύδρευση των κοινοτήτων της συγκεκριμένης περιοχής του Δήμου Προσοτσάνης, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης επεσήμανε στα «Χ» ότι: «O σκοταδισμός είναι κακό πράγμα. Πρέπει να πούμε ότι μιλάμε για περιοχές του Μενοικίου όπου η ύδρευση γίνεται από πηγές. Εμείς σαν δήμος, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ανά μήνα ή ανά δυο μήνες, παίρνουμε δείγματα και εξετάζουμε το νερό. Για το δείγμα που λήφθηκε στις 30/5 του 2023, λάβαμε τα αποτελέσματα μετά από 15 ημέρες. Όταν λάβαμε τα αποτελέσματα είδαμε ότι υπάρχει αυξημένη ποσότητα Κολοβακτηριοειδών. Όταν παίρνουμε τέτοια αποτελέσματα προσαρμοζόμαστε ανάλογα. Δηλαδή κάνουμε μεγαλύτερη χλωρίωση. Αυτό και έγινε. Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα. Διαστήματα όπως αυτό που υπάρχουν περισσότεροι μικροοργανισμοί πάντοτε συνέβαινε και συμβαίνει, γιατί μιλάμε για πηγές. Το νερό των πηγών εξαρτάται πολύ από τις βροχοπτώσεις. Αυτό το διάστημα είχαμε σχεδόν σε καθημερινή βάση βροχόπτωση. Οι πηγές τροφοδοτούνται από τα νερά αυτά που φιλτράρονται. Δεν άλλαξε κάποιος κάτι».
Ο Δήμαρχος Προσοτσάνης είπε όταν ο δήμος πήρε τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων (πριν ένα μήνα) απομόνωσε κάποιες πηγές και έδωσε νερό από γεωτρήσεις. Ο κ. Αθανασιάδης πρόσθεσε ότι το χειρότερο από όλα είναι ότι δημιουργείται σύγχυση και πανικός. Δυστυχώς λέχθηκαν πολλά λόγω προεκλογικής περιόδου, όπως είπε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργείται σύγχυση στον κόσμο γιατί αυτό το θέμα είναι κάτι που αντιμετωπίζεται σύμφωνα με όσα ορίζει η επιστήμη και σύμφωνα με τις οδηγίες που μας δίνουν. Δεν κάνουμε του κεφαλιού μας…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!