Εκδηλώσεις σήμερα για τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση του Νευροκοπίου

0
1775

Για πρώτη φορά από φέτος θα γιορταστεί η επέτειος της απελευθέρωσης του Νευροκοπίου, με τη συμπλήρωση 110 χρόνων από το ιστορικό γεγονός. Πρόκειται για μια ιδέα που ξεκίνησε από την Κοινότητα Νευροκοπίου και στηρίχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του τοπικού δήμου για να αποτελέσει τελικά ένα νέο θεσμό στην περιοχή.
Στον αρχικό σχεδιασμό εντάσσονταν και η έλευση της σημαίας του 21ου Συντάγματος που απελευθέρωσε το Νευροκόπι κατά το παρελθόν αλλά τελικώς αυτό για στρατιωτικούς και άλλους λόγους δεν ήταν εφικτό φέτος.
Η 4η Ιουλίου 1913 αποτελεί για το Κάτω Νευροκόπι έναν από τους κορυφαίους σταθμούς στη μαρτυρική του ιστορία. Είναι η ημέρα κατά την οποία ο λαός του Κάτω Νευροκοπίου απελευθερώθηκε.
Το 21ο Σύνταγμα Πεζικού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Νικολάου Μιχαλόπουλου Αρκαδικού, εισήλθε και απελευθέρωσε την πόλη της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913, έπειτα από 528 χρόνια δουλείας υπό των Οθωμανών και ένα δύσκολο οκτάμηνο διάστημα Βουλγάρικης κατοχής.
Η υπόλοιπη μεραρχία, η 7η Μεραρχία Πεζικού, κατευθύνθηκε βόρεια. Τη νύχτα 2 προς 3 Ιουλίου ακολούθησαν συμπλοκές με βουλγαρικά στρατεύματα, τα οποία ενήργησαν αιφνιδιαστική επίθεση κατά των προωθημένων τμημάτων της ελληνικής μεραρχίας. Οι ελληνικές δυνάμεις αποσόβησαν τον κίνδυνο, κατέλαβαν τη Βροντού και υποχρέωσαν τους Βουλγάρους να υποχωρήσουν προς τα βόρεια αφήνοντας ελεύθερη την οδό προς το Κάτω Νευροκόπι. Η διήμερη μάχη είχε στοιχίσει στη μεραρχία 65 νεκρούς και τραυματίες.
Το 21ο Σύνταγμα Πεζικού, αφού περίμενε στη Δράμα το 2ο Σύνταγμα της 8ης Μεραρχίας Πεζικού για να το αντικαταστήσει, στη συνέχεια κατευθύνθηκε βόρεια μέσω του Γκιουρετζικ (Γρανίτη) και ενώθηκε με τη μεραρχία του κοντά στο Οχυρό ΛΙΣΣΕ το μεσημέρι της 4ης Ιουλίου. Αμέσως μετά όλη η 7η Μεραρχία κατέλαβε το Ζύρνοβο (Κάτω Νευροκόπι), απελευθερώνοντας το από τον Οθωμανικό και τον Βουλγαρικό ζυγό. Στη συνέχεια, η 7η Μεραρχία ξεκίνησε να κινείται προς τα βόρεια, όπου ακολούθησε η ένδοξη και πολύνεκρη εποποιία των στενών της Κρέσνας.
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου για σήμερα Τρίτη 4 Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων. Πιο συγκεκριμένα στις 07:30 π.μ. θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία – Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στις 09:30 π.μ. θα γίνει η προσέλευση των επισήμων. Στις 10:00 π.μ. θα τελεστεί επίσημη δοξολογία για την απελευθέρωση του Κάτω Νευροκοπίου και θα ακολουθήσει ομιλία. Στις 10:30 π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου του Μητροπολίτου Θεοδώρητου και κατάθεση στεφάνων. Στις 18:30 θα πραγματοποιηθούν ομιλίες με τίτλο «Ελευθέρια – 2023 Κάτω Νευροκοπίου» στο αμφιθέατρο του νέου δημαρχείου και θα γίνουν οι εισηγήσεις: «Η απελευθέρωση του Νευροκοπίου μεταξύ δύο κατοχών» από την κα Δήμητρα Πατρωνίδου, Μεταδιδάκτορα Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίσης «Τα γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1941 στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου» από τον κ. Νικόλαο Γεωργιάδη, Διδάκτορα Ιστορίας. Στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή συλλόγων στην Κεντρική Πλατεία του Νευροκοπίου. Σε αυτή θα συμμετάσχουν ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Παγονερίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βώλακα, ο Σύλλογος Βλάχων Προσοτσάνης «Οι Γραμμουστιάνοι» και ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης «Μέγας Αλέξανδρος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ