«Αναστήθηκε» η αγορά στα καύσιμα θέρμανσης

0
2265

Αυξημένη είναι στην Δράμα η κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης αυτό το διάστημα καθώς ισχυρό κίνητρο φαίνεται να αποτέλεσε η έναρξη της διαδικασίας, για την λήψη του επιδόματος θέρμανσης αλλά και η ανακοίνωση ότι το επίδομα θα ληφθεί από τους δικαιούχους έγκαιρα, για όσους τουλάχιστον πρόλαβαν να κάνουν αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Η ζήτηση, στην παγωμένη μέχρι πρόσφατα αγορά του πετρελαίου θέρμανσης άρχισε να δημιουργείται από 1 Ιανουαρίου, είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων της Δράμας κ. Γιάννης Κεσκίνογλου. Όπως ανέφερε εξάλλου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται οριακά στο 1 ευρώ το λίτρο, από το 1,12 που ίσχυε στο τέλος του προηγούμενου έτους (αν και η τιμή είχε κατέλθει έστω παροδικά ακόμη και στα 97 λεπτά). Η εκτίμηση των βενζινοπωλών της Δράμας πάντως είναι ότι μάλλον θα οδηγηθούμε εκ νέου σε αυξήσεις των τιμών το επόμενο διάστημα. Η κίνηση όπως λένε ήταν φέτος χαμηλότερη από πέρσι και σε αυτό συνέτεινε από την μία πλευρά η αυξημένη τιμή και από την άλλη η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας του επιδόματος θέρμανσης.
Εξάλλου όπως σημείωσε ο κ. Κεσκίνογλου υπήρξαν πολλά προβλήματα και με τις αιτήσεις των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης που για πολλούς λόγους βρέθηκαν να μην δικαιούνται τελικώς την επιδότηση. προβλήματα αυτής της μορφής δεν θα υπήρχαν εάν οι αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης άνοιγαν από την έναρξη της διάθεσής του δηλαδή από τα μέσα Οκτωβρίου.
Στην Α’ ζώνη δηλαδή στην ανώτατη κατηγορία επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν και φέτος η Δράμα λόγω κλιματολογικών συνθηκών όπως άλλωστε και οι νομοί Γρεβενών, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας.
Πέρα πάντως απο το επίδομα θέρμανσης πάγιο αίτημα των βενζινοπολών είναι η μείωση Ε.Φ.Κ σε επίπεδα που θα έφερναν τη τιμή του πετρελαίου κάτω του 1 ευρώ ανά λίτρο. Άλλωστε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), έχει επισημάνει για πολλοστή φορά ότι η υψηλή φορολόγηση των καυσίμων, δεν εξυπηρετεί την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης που τόσο έχουμε ανάγκη, δεν αυξάνει αποδεδειγμένα τα δημόσια έσοδα, είναι όμως το βασικό κίνητρο της ανεξέλεγκτης παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων.
Κάλεσε δε όλους όσους επικαλούνται κατά την λήψη των αποφάσεων τους ως προϋπόθεση, την κοινωνική τους ευαισθησία, να προχωρήσουν άμεσα στην μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα και να την επιβεβαιώσουν εμπράκτως ιδιαίτερα στο πετρέλαιο θέρμανσης.
“Οι κοινωνικά ευαίσθητοι, ας εισηγηθούν επιτέλους ότι δεν είναι δυνατόν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης των καυσίμων να επιβαρύνεται και με Φ.Π.Α 24%” ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της το προηγούμενο διάστημα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ