– Χ. Μαμσάκος στα «Χ»: «Προέχει η υγεία των πολιτών»
– Α. Τσιαμπούσης στα «Χ»: «Να προστατεύσουμε το κύρος του θεσμού»
Κατόπιν συνεννόησης με τον ΕΟΔΥ και με βάση την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης στην πόλη μας, αποφασίστηκε η μεταφορά πραγματοποίησης του Dramaica για τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι η ΔΕΚΠΟΤΑ. Λίγο πριν την σχετική ανακοίνωση της ΔΕΚΠΟΤΑ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Δημάρχου κ. Χ. Μαμσάκου, του Προέδρου της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Λευτέρη Καλλινικίδη και του Προέδρου ΤΟΣΥΝ κ. Τσιρακίδη.
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος υπογράμμισε στα «Χ»: «Λάβαμε την απόφαση μεταφοράς του Dramaica τον Σεπτέμβριο, βλέποντας και την υγειονομική κρίση. Η κατάσταση θέλει σοβαρότητα και όχι αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις. Η επικοινωνία μας με τον ΕΟΔΥ είναι συνεχής με όλα αυτά τα νέα μέτρα». Σχετικά με το αν υπάρχει ενδεχόμενο και νέας αναβολής τον Σεπτέμβριο ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε: «Εάν η κατάσταση επιβαρυνθεί, ποιος μπορεί να αναλάβει ευθύνη για να γίνει το Dramaica; Λέμε για Σεπτέμβριο θεωρώντας ότι τα στοιχεία της πανδημίας τότε θα είναι καλύτερα από τα σημερινά. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει -και το ξεκαθαρίζω- είναι η υγεία των πολιτών. Αυτό με ενδιαφέρει πάνω από όλα. Απαιτείται σοβαρότητα και όχι κορώνες».
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι αρχική πρόθεση της ΔΕΚΠΟΤΑ ήταν το Dramaica να διεξαχθεί από 17 έως 20 Αυγούστου, κάτι που από τις προηγούμενες ημέρες ήγειρε αντιδράσεις από την δημοτική παράταξη Project Δράμα 2020.
Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης σημείωσε στα «Χ» για την αναβολή της εκδήλωσης: «Η απόφαση ήταν σωστή τόσο για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας όσο και για λόγους διαφύλαξης της δυναμικής του θεσμού. Μακάρι το Dramaica να μπορέσει να γίνει τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε από τώρα λόγω των υγειονομικών συνθηκών».
O κ. Τσιαμπούσης αναφερόμενος στις αρχικές προθέσεις της ΔΕΚΠΟΤΑ να πραγματοποιήσει το φεστιβάλ τον Αύγουστο και υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες εξήγησε ότι: «Υπήρχε θέμα με τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη ότι στη Δράμα είχαμε πέντε κρούσματα μέσα σε 48 ώρες (Σάββατο και Κυριακή). Αλλά ακόμη και με την προϋπόθεση της τήρησης των υγειονομικών κανόνων, εάν έπρεπε να γίνει το Dramaica με 100 άτομα καθούμενους στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, το φεστιβάλ θα έχανε τη φιλοσοφία του, ως ελεύθερη εκδήλωση που απευθύνεται στη νεολαία. Επίσης, υπήρχε και ζήτημα κόστους. Δεν είναι δυνατόν να δώσουν ο Δήμος Δράμας και η ΔΕΚΠΟΤΑ 30.000 ευρώ για να παρακολουθήσουν 100 άτομα μια συναυλία. Υποτίθεται ότι τα χρήματα που διαθέτει ο Δήμος παρέχονται για ένα φεστιβάλ το οποίο θα πρέπει να χαρούν οι δημότες. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, αυτό δεν ισχύει, διότι για υγειονομικούς λόγους τίθεται πλαφόν αριθμού θεατών. Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι προηγήθηκαν συναυλίες του Dramaica με προσέλευση ακόμη και 5000 ανθρώπων. Η σύγκριση είναι χαώδης…».
Επισημαίνεται ότι θέση της παράταξης Project είναι πως κάτω από αυτές τις περιοριστικές συνθήκες δεν θα πρέπει να διεξαχθεί το Dramaica. «Δεν θα κλονιστεί ο θεσμός από μια ακύρωση, ειδικά αυτή τη χρονιά που ακυρώνονται πολλές εκδηλώσεις λόγω της υγειονομικής κατάστασης. Ο θεσμός θα μπορούσε να κλονιστεί από αυτή την αστειότητα που προσπάθησαν να στήσουν. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί επέμεναν να το πραγματοποιήσουν για 100 άτομα. Ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ ψάχνει καθημερινά τρόπο να δείξει ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ κάνει κάποιο έργο και δεν τον ενδιαφέρει ούτε το κόστος ούτε η ποιότητα αυτού του έργου. Προφανώς, δεν ενδιαφέρει ούτε τη ΔΕΚΠΟΤΑ ούτε τον Δήμο Δράμας ότι ένα τόσο μεγάλο κόστος για το Dramaica θα το επωμιστεί η ΔΕΚΠΟΤΑ για να επωφεληθεί ελάχιστος αριθμός δημοτών. Καλώς αναβλήθηκε, λοιπόν, το Dramaica που διανύει πλέον 15 χρόνια επιτυχημένης πορείας, προκειμένου να προστατευτεί και το κύρος του θεσμού».