Αναβαθμίζει το Γιαννίκειο ο Δήμος Προσοτσάνης

0
4042

Προχωρά η ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση του κτηρίου με προϋπολογισμό 843.945 ευρώ


Σε διαγωνισμό για την υλοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης και ενσωμάτωσης συστημάτων ΑΠΕ στον ξενώνα φιλοξενίας νέων (στο Γιαννίκειο Γυμνάσιο) της Πετρούσας, με προϋπολογισμό 843.945 ευρώ προχωρά ο Δήμος Προσοτσάνης, όπως είπε στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης.
Πρόκειται για το κτήριο του Γιαννίκειου Γυμνασίου στην Πετρούσα, που θα παραδοθεί ως σχολείο από τον Δήμο Προσοτσάνης μετά την ενεργειακή αναβάθμιση. Ο τίτλος του έργου αναφέρει “ξενώνας φιλοξενίας νέων”, διότι το κτήριο μέχρι και σήμερα έχει αυτό τον χαρακτηρισμό, καθώς αυτή προβλεπόταν να είναι η χρήση του από προηγούμενους σχεδιασμούς του Δήμου Προσοτσάνης.
Ταυτόχρονα με την ενεργειακή αναβάθμιση θα γίνει και εκτενής παρέμβαση για την συντήρηση του κτηρίου, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει στα “Χ” ο Δήμαρχος Προσοτσάνης που έχει τονίσει επίσης ότι: «Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα μιλούμε ίσως για το καλύτερο κτίσμα σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Ο Δήμος Προσοτσάνης επιδιώκει να το αποδώσει στην εκπαιδευτική κοινότητα και να αφήσει στην κρίση της τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ανάλογα με τις σχολικές και εκπαιδευτικές ανάγκες, που υπάρχουν.
Το κτήριο έχει δωρίσει στο Δήμο Προσοτσάνης ο τοπικός ευεργέτης Γεώργιος Γιαννίκης, τον οποίο ο δήμος τίμησε τον Μάρτιο του 2022, αποκαλύπτοντας προτομή του στην “Κάτω πλατεία” της Πετρούσας και ανακηρύσσοντάς τον τοπικό ευεργέτη. Αξίζει να θυμηθούμε ότι o Γεώργιος Γιαννίκης, δωρητής του κτιρίου του Γιαννίκειου Γυμνασίου, ήταν ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος που γεννήθηκε στην Πετρούσα το 1936 και υπήρξε μετανάστης στη Γερμανία. Τα παιδικά χρόνια του Γιαννίκη συνέπεσαν χρονικά με τη βουλγάρικη κατοχή. Ο ίδιος ήταν παιδί αγροτοκτηνοτροφικής οικογένειας και παράλληλα με το σχολείο ασχολούνταν με τις αγροτικές εργασίες της οικογένειάς του. Το σχολείο το διέκοψε στην τρίτη τάξη μετά από προτροπή του πατέρα του. Στα 17 του, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σχολείο παρακολουθώντας νυκτερινά μαθήματα καθώς ήταν αναγκαίο να αποκτήσει άδεια οδήγησης τρακτέρ και να λάβει το απολυτήριο του Δημοτικού. Ταυτόχρονα πήρε και μαθήματα μηχανολογίας. Το 1959 και αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία μετέβη στη Γερμανία όπου αρχικά εργάστηκε ως βιομηχανικός εργάτης και αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί με μεσιτείες αυτοκινήτων. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τον οικοδομικό κλάδο. Η απόφαση του Γεώργιου Γιαννίκη να προχωρήσει στη δωρεά του Γυμνασίου Πετρούσας προήλθε από το γεγονός ότι ο ίδιος στερήθηκε τη μόρφωση που επιθυμούσε. Πρέπει να σημειωθεί ότι για την κατασκευή του Γιαννίκειου Γυμνασίου της Πετρούσας εργάστηκε και ο ίδιος από το 1984 που άρχισε το έργο μέχρι και το 1991 οπότε ολοκληρώθηκε. Στο Γιαννίκειο Γυμνάσιο φοιτούσαν 120 μαθητές όταν το σχολείο παραδόθηκε το 1991.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!