Αναβαθμίζονται σημαντικά οι υποδομές του νοσοκομείου

0
9691

– Άνοιξε ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση περίπου 240 κλινών
– Θ. Καρατζόγλου στα «Χ»: «To νοσοκομείο μετασχηματίζεται σε ενεργειακής κλάσης Α»


Μια σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών του Νοσοκομείου Δράμας, προκειμένου να παρέχονται βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες, καταβάλλει η διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας, με έργα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αλλαγή 240 περίπου κλινών του νοσοκομείου, την προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών του εγκαταστάσεων.
Πρόκειται για μια διαρκή προσπάθεια που γίνεται κατά την θητεία της σημερινής διοίκησης που από την πρώτη στιγμή και μετά τη σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου που κατάρτισε, προχωρά σε ορατά πλέον αποτελέσματα. Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, είπε ότι: «Πιστοί στις αρχές του επιχειρησιακού σχεδίου, τηρήσαμε όλα αυτά που είπαμε ότι θα πρέπει, είτε να ξεκινήσουν είτε να ολοκληρωθούν κατά την θητεία αυτή. Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για την προμήθεια των νέων κλινών του νοσοκομείου. Πρέπει όμως να πω ότι αυτό δεν ήταν κάτι που ξεκίνησε επί της θητείας μου, αλλά παλαιότερα. Το έργο είχε ενταχθεί στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά δυστυχώς διαπίστωσα ότι εκείνη η προμήθεια δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, εξαιτίας του γεγονότος ότι στο παλιό νοσοκομείο, ενώ είχε αποφασιστεί ότι θα προμηθευτούμε τις καινούργιες και θα διευρύνουμε τις θύρες των θαλάμων των ασθενών προκειμένου να μπαίνουν απρόσκοπτα. Αυτό ήταν αδύνατο να γίνει, λόγω ειδικής στατικής του κτηρίου. Έτσι πολύ γρήγορα ζητήσαμε να ακυρωθεί η διαδικασία του προηγούμενου διαγωνισμού, διότι θα παίρναμε τις κλίνες και δεν θα μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε, στις κλινικές, στο παλιό κομμάτι του νοσοκομείου. Έτσι σε συνεννόηση με τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ ξεκινήσαμε τη διαδικασία του καινούργιου διαγωνισμού για την αλλαγή των κλινών. Πλέον μόλις τελειώσει η διαγωνιστική διαδικασία το φθινόπωρο και έχουμε ανάδοχο, θα προμηθευτούμε τις καινούργιες κλίνες».
Στην προμήθεια των κλινών περιλαμβάνονται και πιο σύγχρονες κλίνες ΜΕΘ, προκειμένου να αλλάξουν αυτές που υφίστανται αλλά δεν είναι καινούργιες. Οι παλιές κλίνες θα χρησιμοποιηθούν στις μονώσεις κλινικών όπου απαιτείται να υπάρχουν κλίνες ιδιαίτερων προδιαγραφών είτε για τμήματα αυξημένης φροντίδας.
Οι 240 νέες σύγχρονες κλίνες θα αντικαταστήσουν τις παλιές που αυτή τη στιγμή διαθέτει το Νοσοκομείο Δράμας και ξεπερνούν την 25ετία, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η νοσηλεία των ασθενών και η εργασία του νοσηλευτικού προσωπικού. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 966.148 ευρώ.
Την ίδια ώρα και στο κομμάτι της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου που έχει ήδη αρχίσει, αναμένεται να αρχίσουν και οι εργασίες που αφορούν το κέλυφος του κτηρίου στα τέλη Ιουλίου περίπου. Πρόκειται για έργο που υλοποιείται και παρακολουθείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, με προγραμματική σύμβαση που έχει κάνει με το νοσοκομείο. Στο πλαίσιο αυτού του έργου έχουν ήδη αλλαχθεί μέχρι σήμερα σχεδόν όλα τα κουφώματα του νοσοκομείου. Πολύ πιθανόν το σύνολο αυτού του υποέργου που αφορά τα κουφώματα και το κέλυφος του κτηρίου, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, όπως είπε η κα Καρατζόγλου στα «Χ».
Ωστόσο ή ενεργειακή αναβάθμιση αφορά και ένα δεύτερο μεγάλο υποέργο που αφορά την αλλαγή ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, περιλαμβανομένων της πυρασφάλειας, και πυρανίχνευσης. Το υποέργο είναι χρηματοδοτημένο από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά προκειμένου να κατασκευαστεί, υπολειπόταν να εκπονηθεί η μελέτη του. Η διοίκηση του νοσοκομείου εξασφάλισε την εκπόνηση των μελετών μέσω δωρεάς της εταιρείας Raycap. Με την ολοκλήρωση της μελέτης και την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του υποέργου, θα ξεκινήσει και η διαδικασία του διαγωνισμού. Η μελέτη αντικατάστασης των εγκαταστάσεων ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, της πυρανίχνευσης και της πυρασφάλειας θα μετασχηματίσει το νοσοκομείο και θα το αναβαθμίσει σε ενεργειακής κλάσης Α.
Παράλληλα προχωρά και το έργο της αλλαγής των δαπέδων του νοσοκομείου, το οποίο είναι χρηματοδοτημένο από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ το οποίο έχει δημοπρατηθεί. Η διαδικασία του διαγωνισμού έχει ολοκληρωθεί και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, σε διάστημα 2 -3 μηνών θα υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο, όπως εκτίμησε η κα Καρατζόγλου.
Ταυτόχρονα πάντως γίνεται και αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αφού τρέχουν ήδη και πολλές προμήθειες μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες θετικές εξελίξεις, οι οποίες αφορούν την αναβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ