Άνεμος αλληλεγγύης από τη Δράμα

0
3088

– Κινητοποιήθηκαν άμεσα ο Δήμος Δράμας, ο Δικηγορικός Σύλλογος, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Δράμας και πολλοί ακόμα συμπολίτες μας
– Η Δράμα συγκέντρωσε και άρχισε ήδη τις αποστολές σημαντικής υλικής βοήθειας για την ανακούφιση των πυρόπληκτων σε Εύβοια και Αττική

Το δράμα των ανθρώπων που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από τις πυρκαγιές τις προηγούμενες ημέρες στην Κεντρική Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν. Αυτό τουλάχιστον απέδειξε η εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή στις πρωτοβουλίες φορέων και πολιτών της Δράμας για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, με στόχο τη στήριξη των πυροπαθών.
Ο Δήμος Δράμας, ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και πολλοί ιδιώτες κινητοποιήθηκαν άμεσα, προκειμένου να συμβάλουν στην ανακούφιση του πόνου των πυροπαθών από τις καταστροφικές πυρκαγιές που εξελίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στην Αττική και την Εύβοια.

Χθες το πρωί, ο Δήμος Δράμας έστειλε ένα ολόκληρο φορτηγό με δέματα ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Το φορτίο παραδίδεται σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Αττικής, με τη συνοδεία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Δράμας κ. Χρήστου Κυριακίδη.
Ο ίδιος δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι για μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του δήμου ήταν σε εξέλιξη η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης με αποδέκτη τα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών. Τα είδη που συγκεντρώθηκαν στον Δήμο Δράμας δείχνουν και τον βαθμό ευαισθητοποίησης των δημοτών που μετέφεραν σε καθημερινή βάση δέματα βοήθειας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας, από το πρωί μέχρι και τις 8 το απόγευμα. Η αρχική προθεσμία παραλαβής των υλικών από τον Δήμο Δράμας έληγε την περασμένη Πέμπτη, αλλά τελικώς παρατάθηκε μέχρι και το πρωί της Δευτέρας. Ως αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν πάρα πολλά είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής, μέχρι και νερά αλλά και τρόφιμα.
«Τα υλικά αυτά συγκεντρώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε φορτηγό του Δήμου Δράμας, με στόχο τα ξημερώματα της Τρίτης να μεταφερθούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στη Χαλκίδα. Εκεί γίνεται συγκέντρωση ειδών από όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια θα διανεμηθούν στις περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη. Η συμμετοχή των συνδημοτών μας ήταν συγκινητική, ενώ ταυτόχρονα η προσπάθεια του Δήμου Δράμας ενισχύθηκε και από άλλες πρωτοβουλίες συγκέντρωσης ειδών από άλλους συνδημότες μας» σημείωσε ο κ. Κυριακίδης και πρόσθεσε ότι συγκεντρώθηκαν νερά, είδη προσωπικής υγιεινής, πάνες, είδη καθαριότητας, φάρμακα αλλά και τρόφιμα μακράς διαρκείας. «Τα είδη που συγκεντρώθηκαν είναι πάρα πολλά. Ευελπιστούμε ότι θα φθάσουν στα σωστά σημεία ώστε να μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να καταπραΰνουμε λίγο τον πόνο των συνανθρώπων μας που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο Δήμος Δράμας δεν σταματά εδώ. Παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα παρέμβει και πάλι, αν χρειαστεί. Το έδειξε άλλωστε και σε προηγούμενες ανάγκες, όπως με την αποστολή βοήθειας που είχε κάνει πέρσι για την περίπτωση της Καρδίτσας».

Η πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας
Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες η συγκέντρωση βοήθειας που έγινε με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας και στην οποία υπήρξε αθρόα συμμετοχή πολιτών της προηγούμενες ημέρες. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος σημείωσε στα «Χ» ότι έχει αποσταλεί το 99% περίπου της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας. Η ποσότητα που δεν έχει αποσταλεί ακόμα οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκέντρωση βοήθειας συνεχίστηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή. Έτσι, οι τελευταίες συσκευασίες με φάρμακα στάλθηκαν μόλις χθες στην Εύβοια.
«Προηγήθηκε δική μου συνεννόηση με το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, προκειμένου η βοήθεια να φθάσει στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, στη Χαλκίδα, η οποία και ανέλαβε να τα μοιράσει σε όσους είχαν ανάγκη. Η μεγαλύτερη αποστολή βοήθειας έγινε την Τετάρτη 11 Αυγούστου. Από εκεί και πέρα, καθημερινά στέλνουμε με εταιρίες ταχυμετοφορών κυρίως φαρμακευτικό υλικό, το οποίο επειδή είναι περισσότερο ευαίσθητο δεν μπορεί να μεταφερθεί με φορτωτική» σημείωσε στα «Χ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.
Εν τω μεταξύ, καταγράφηκαν ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πρώτες ευχαριστήριες ανακοινώσεις από τους πολίτες και εθελοντές που παρέλαβαν τη βοήθεια που απέστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας. Η συμμετοχή των Δραμινών σε αυτή την πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας δημιούργησε αισθήματα ικανοποίησης αλλά και αισιοδοξίας στα μέλη του.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας σημείωσε στα «Χ»: «Από τις 6 και κυρίως από τις 7 Αυγούστου, η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα. Πολλοί Δραμινοί, και το εντυπωσιακό ήταν ότι μεταξύ αυτών υπήρχαν και πάρα πολλοί νέοι, όχι απλώς μετέφεραν βοήθεια αλλά μας ρωτούσαν αν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο για να βοηθήσουν. Πρέπει να πω ότι στη διαλογή και το πακετάρισμα συμμετείχαν όχι μόνο οι συνάδελφοι δικηγόροι, αλλά και αρκετοί Δραμινοί οι οποίοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν από μόνοι τους. Προσπαθήσαμε η συγκέντρωση και η αποστολή των υλικών να γίνεται γρήγορα. Έτσι, το πρωί συγκεντρώναμε τα υλικά και από το απόγευμα μέχρι και αργά το βράδυ γινόταν το πακετάρισμα των υλικών ανάλογα με το είδος και την κατηγορία τους. Βοήθησαν πάρα πολύ οι συμπολίτες μας και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 5 Αυγούστου, όταν όλοι διαπιστώσαμε μέσα από τα δελτία ειδήσεων την καταστροφή, κυρίως στη Βόρεια Εύβοια αλλά και την Πελοπόννησο. Θεώρησα σωστό να κάνουμε κάτι. Επικοινώνησα διαδικτυακά με το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο. Έθεσα το ζήτημα ότι πρέπει να ενεργοποιηθούμε. Δεν διαφώνησε φυσικά κανένας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας. Έτσι, ξεκινήσαμε την προσπάθεια από την επόμενη ημέρα, δηλαδή από το πρωί της Παρασκευής 6 Αυγούστου. Πρέπει να πω ότι τουλάχιστον στην περιοχή της Δράμας ήμασταν από τους πρώτους που ενεργοποιηθήκαμε σε αυτή την κατεύθυνση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας δείχνει κοινωνικό και παρεμβατικό ρόλο στα κοινωνικά τεκταινόμενα. Το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Η πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν όταν πέρσι η χώρα μας δέχθηκε απρόκλητη επίθεση στα σύνορα του Έβρου. Τότε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, όπως και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, προσέφερε είδη και υλικά απαραίτητα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας και στην Ταξιαρχία «Ρίμινι» που εδρεύει στην Ορεστιάδα. Ταυτόχρονα, ήταν σημαντική η συμβολή του και στην ενίσχυση του Νοσοκομείου της Δράμας με απαιτούμενα υλικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ανθρωπιστική βοήθεια από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας
Σε ό,τι αφορά την ανακούφιση των πυρόπληκτων, εξαιρετικά σημαντική είναι και η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας. Οι εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους, συλλέγοντας είδη πρώτης ανάγκης και μάλιστα για δεύτερη εβδομάδα έως τις 20 Αυγούστου.
Μέχρι στιγμής έχουν αποστείλει ήδη τα πρώτα δέματα και μάλιστα δεν έμειναν μόνο σε αυτό, αλλά πρότειναν στη γενική συνέλευση του σωματείου τους να επιδοτήσουν για έναν χρόνο τα ενοίκια ενός φοιτητή αποδεδειγμένα πυρόπληκτου. Βέβαια, η πρόταση αυτή πλειοψήφησε και μάλιστα εργαζόμενος του Νοσοκομείου διέθεσε το σπίτι του δωρεάν για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι υπήρξαν και αρκετές ιδιωτικές πρωτοβουλίες συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας, οι οποίες ενίσχυσαν τις προσπάθειες των φορέων που προαναφέρθηκαν, κάτι που δείχνει τον βαθμό ευαισθητοποίησης που υπήρξε στην τοπική κοινωνία για τα θύματα των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Η συνεισφορά των κατοίκων Κάτω Νευροκοπίου
Πολύ συγκινητική ήταν η μεγάλη συνεισφορά των κατοίκων του Κάτω Νευροκοπίου με την προσφορά τροφίμων μακράς διαρκείας, φαρμάκων, ζωοτροφών και άλλων αναγκαίων ειδών, ώστε να διατεθούν σε κατοίκους που έχουν πληγεί από την καταστροφική πύρινη λαίλαπα.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή της ανακοίνωσης (κάλεσμα συλλόγων και Κοινοτήτων) άμεσα ανταποκρίθηκε ο κόσμος της περιοχής δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και την αγάπη τους προς τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται.
Οι κάτοικοι του Νευροκοπίου δηλώνουν σχετικά: «Σε τέτοιες περιπτώσεις που η κινητοποίηση πρέπει να είναι οργανωμένη και άμεση το σημαντικό είναι ότι λειτουργήσαμε σωστά. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία με άνθρωπο που βρίσκεται στην περιοχή αποστολής ο οποίος μας διαβεβαιώνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η άμεση κινητοποίηση μας. Για την ιστορία, τα αγαθά συγκεντρώθηκαν από τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου σε τρία σημεία. Στην Κοινότητα Οχυρού, στην Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιθωρίου. Η συνεισφορά των μελών των συλλόγων ήταν μεγάλη και οι ίδιοι έμειναν για ώρες στους χώρους υποδοχής για να ξεχωρίσουν και να συσκευάσουν τα αγαθά που συνολικά αριθμούσαν 70 κούτες και 2 παλέτες με μπουκάλια νερό. Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε ότι η μεταφορά των αγαθών πρώτης ανάγκης από το Νευροκόπι προς υπηρεσία ταχυμεταφορών Δράμας έγινε με οχήματα και προσωπικό ιδιωτών. Θα είμαστε σε ετοιμότητα στην περίπτωση που ξαναχρειαστεί.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!