Σε ισχύ από χθες η αναστολή εργασίας για όσους δεν εμβολιάστηκαν και στις προνοιακές δομές της Δράμας

0
3820

– 13 από τους 80 εργαζομένους στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας στη Δράμα είτε αδυνατούν λόγω υγείας είτε δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν
– Μέχρι αύριο Τετάρτη θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση
– Κ. Χατζηδημητρίου: «Η αρμόδια επιτροπή θα αποφασίσει ποιοι εργαζόμενοι έχουν ιατρικό λόγο και δεν εμβολιάζονται, οι υπόλοιποι θα τεθούν σε αναστολή»

Από χθες, 16 Αυγούστου, τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο αναστολής εργασίας για εκείνους τους εργαζόμενους των προνοιακών δομών που αρνούνται να εμβολιαστούν έναντι της νόσου covid-19.
Το μέτρο αυτό ισχύει μόνο για τις προνοιακές δομές, ενώ έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση του εμβολιασμού για όλους τους υγειονομικούς που εργάζονται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, από 16 Αυγούστου και μετά θα τίθενται σε αναστολή όσοι δεν εμβολιάζονται.
Υπενθυμίζεται ότι για τους εργαζόμενους στους προνοιακούς φορείς του δημόσιου τομέα που δεν εμβολιάζονται ισχύει η αναστολή καθηκόντων χωρίς αποδοχές, με απόφαση του επικεφαλής του φορέα. Άρση αναστολής μπορεί να γίνεται μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Σε ό,τι αφορά τους ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς, ο εργοδότης θα πρέπει να μην δέχεται την παροχή εργασίας εργαζομένου που δεν έχει εμβολιαστεί και δεν έχει υποχρέωση να του καταβάλλει αποδοχές για το χρονικό διάστημα που δεν παρέχεται η εργασία. Σημειώνεται, επίσης, ότι για τον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των συγκεκριμένων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και επίσης, σε περίπτωση υποτροπής, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
Αναφορικά με τους προνοιακούς φορείς του Δημοσίου που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και συγκεκριμένα στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (στο Θεραπευτήριο, το Γηροκομείο και τις δομές του Αγίου Σάββα), σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ», σε σύνολο 80 εργαζομένων, οι 13 είτε δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας είτε γιατί δεν το επιθυμούν. Μέχρι αύριο, Τετάρτη, θα έχει ξεκαθαριστεί πόσοι από τους 13 εργαζόμενους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν τους επιτρέπει να εμβολιαστούν και πόσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Σε ό,τι αφορά την επίσημη πληροφόρηση από τη διοίκηση του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας, η πρόεδρος, κ. Κατερίνα Χατζηδημητρίου, είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι, αν οι εργαζόμενοι έχουν κάποιο σοβαρό ιατρικό λόγο για να μην εμβολιαστούν, θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση μέχρι αύριο, Τετάρτη, προσκομίζοντας και όλα τα στοιχεία με βάση τα οποία θα κληθεί να αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή. «Αυτή η επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει μέσα σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών αν υπάρχει πραγματικός λόγος που αυτοί οι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται. Διαφορετικά, αν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος θα μπουν σε αναστολή» σημείωσε η κ. Χατζηδημητρίου.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι, πέρα από τον εμβολιασμό, τίθεται ένα ακόμα ζήτημα που αφορά την εξυπηρέτηση των ωφελουμένων στις προνοιακές δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας που λειτουργούν στη Δράμα. Αν ο αριθμός των εργαζομένων που τελικά θα τεθεί σε αναστολή είναι σημαντικός, θα πρέπει να εξευρεθεί και ένας τρόπος να αναπληρωθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν, κάτι για το οποίο θα κληθεί να λάβει αποφάσεις η διοίκηση των δομών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!