Ανεπαρκή τα έσοδα στην εστίαση

0
1758

– Ηλ. Ηλιάδης στα «Χ»: «Δυστυχώς, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός λόγω της πανδημίας»
– Στο 30-40% της δυναμικής τους λειτουργούν τα καταστήματα εστίασης στη Δράμα

Προβληματική παραμένει η βιωσιμότητα των καταστημάτων εστίασης στη Δράμα, αφού οι θαμώνες δεν έχουν επιστρέψει πλήρως σε αυτά και η πληρότητα στα τραπεζοκαθισμάτων δεν ξεπερνά το 30-40% της δυναμικής των επιχειρήσεων, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης του Νομού Δράμας, Ηλίας Ηλιάδης.
Δυστυχώς, ο κόσμος είναι ακόμα επιφυλακτικός, επισημαίνει ο κ. Ηλιάδης στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» και προσθέτει ότι με αυτά τα επίπεδα τζίρου τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας για πολλά καταστήματα στον χώρο της εστίασης. Παράλληλα εκτιμά ότι, εάν δεν υπάρξει άρση των περιορισμών και μάλιστα σύντομα, πολλές επιχειρήσεις θα είναι αδύνατο να αντέξουν μέχρι τον χειμώνα. Επίσης, εκτιμά ότι, για να προχωρήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων και να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις εστίασης σε ρυθμούς κανονικότητας, θα πρέπει να προχωρήσουν και οι εμβολιασμοί, ζήτημα που ο ίδιος συνδέει με την πλήρη επαναφορά της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης.
Εάν η υγειονομική κρίση δεν ξεπεραστεί και μάλιστα σύντομα, πολύ περισσότερο εάν υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας, αυτό θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις εστίασης αλλά και γενικότερα για την οικονομία, τονίζει. Άρα επείγει να καλλιεργηθεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και αυτό μπορεί να γίνει, πέρα από την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στα καταστήματα, μόνο με τους εμβολιασμούς, όπως εξηγεί.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ένα μέρος του κλάδου της εστίασης στη Δράμα δεν μπήκε καν στη διαδικασία να ανοίξει και πάλι τα καταστήματα μετά την επαναλειτουργία του κλάδου, είτε γιατί τα καταστήματα δεν είχαν ανοικτούς χώρους είτε γιατί σταθμίζοντας τους οικονομικούς παράγοντες οι επιχειρηματίες αποφάσισαν να περιμένουν την οριστική άρση των περιοριστικών μέτρων. «Ενδεχομένως, κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις που δεν μπήκαν στη διαδικασία να σηκώσουν και πάλι ρολά, να μην ανοίξουν και ποτέ, αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε» εξηγεί στα «Χ» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης του Νομού Δράμας.
Οι τοπικές επιχειρήσεις εστίασης, ανησυχούν καθώς, ενώ η κίνηση στα καταστήματα δεν έχει επιστρέψει στον βαθμό που ανέμεναν, σύντομα, ίσως και από τον Ιούλιο, όπως λένε, πιθανόν να αρθούν και τα οικονομικά μέτρα στήριξης προς αυτές. «Εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να γίνει. Τα μέτρα στήριξης αυτά θα πρέπει μειωθούν σταδιακά, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να μπορέσουν να αντέξουν στην προσπάθειά τους για την επιστροφή στην κανονικότητα» επισημαίνει ο κ. Ηλιάδης.
Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των περιορισμών στο ωράριο, ο κ. Ηλιάδης εκτιμά ότι είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει, κυρίως έναν συγκεκριμένο κλάδο της εστίασης που είναι τα καφέ-μπαρ και τα κέντρα διασκέδαση που έμειναν κλειστά για περίπου μια διετία. Για το σύνολο του κλάδου, όμως, το σημαντικότερο είναι να μειωθούν οι επιφυλάξεις του κόσμου και να αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των καταστημάτων, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με την πρόοδο των εμβολιασμών και το ξεπέρασμα της υγειονομικής κρίσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ