– Ο πρόεδρος των ζυθεστιατόρων του Ν. Δράμας μιλά για την υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο
– «Θα πρέπει να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των πρώτων υλών»
Σε κατάσταση έντονου προβληματισμού αν μη τι άλλο, έχει φέρει τον κλάδο των εστιατόρων στη Δράμα (και όχι μόνο) η σημαντική μείωση της επισκεψιμότητας που καταγράφεται στα καταστήματα σε σχέση με την περσινή περίοδο.
Παρότι οι εστιάτορες στη Δράμα έχουν κάνει προσπάθεια να συγκρατήσουν τις τιμές με αυξήσεις που στη χειρότερη περίπτωση δεν ξεπερνούν το 10% και να απορροφήσουν σε μεγάλο ποσοστό τις αυξήσεις των πρώτων υλών, δυστυχώς η επισκεψιμότητα στα καταστήματά τους είναι αρκετά μειωμένη, κάτι που δημιουργεί έντονο προβληματισμό, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας κ. Ανέστης Τοπαλίδης. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των πρώτων υλών, προκειμένου οι επαγγελματίες του κλάδου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.
Όπως επεσήμανε συγκεκριμένα ο κ. Τοπαλίδης: «Ο κλάδος των ζυθεστιατόρων έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ όλων των συναδέλφων που μας δίνει τη δυνατότητα να συμβάλλουμε τόσο στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πελάτες μας, αλλά και στη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών εργασιακών συνθηκών για το προσωπικό των επιχειρήσεων μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, όπως έχει δημιουργηθεί από τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, είναι ένα βήμα για να γίνουμε καλύτεροι και να επικοινωνήσουμε για ακόμα μια φορά με τον κόσμο.
Η θερινή περίοδος δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει θετικό πρόσημο στον κλάδο μας στο νομό μας. Περιμέναμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, η οποία θα τόνωνε την τοπική οικονομία και θα ενίσχυε την τοπική κοινωνία πολλαπλώς. Η χαμηλή επισκεψιμότητα προστίθεται στις ήδη δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, το υψηλό ενεργειακό κόστος, την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών που αγγίζει το 50%, την αποδυνάμωση της αγοραστικής ικανότητας του κοινού και δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στους επαγγελματίες. Παρόλα αυτά όμως, ο επαγγελματισμός και η υπευθυνότητα των συναδέλφων, καταφέρνουν να διατηρήσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υψηλό, ενώ παράλληλα οι αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους δεν υπερβαίνουν το 10% για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια ισορροπία που θα επιδράσει θετικά.
Ως πρόεδρος των ζυθεστιατόρων του ν. Δράμας, θα είμαι δίπλα στους συναδέλφους μου και μαζί θα δώσουμε τη μάχη για να καταφέρουμε να κρατήσουμε τον κλάδο ζωντανό και παραγωγικό. Θα συνεχίσω τις επαφές με προέδρους και συναδέλφους σωματείων από όλη τη χώρα για να καταφέρουμε να βρούμε κοινούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων μας και συντεταγμένα να θέσουμε τα αιτήματα μας στο αρμόδιο Υπουργείο».
O ίδιος δεσμεύτηκε προσωπικά να συνεχίσει τις επαφές με το υπουργείο μέσω των συνεχών επιστολών που καταθέτει αλλά και να εντείνει τις προσπάθειες, ώστε να βρεθούν δίκαιες, βιώσιμες λύσεις στα αιτήματα του κλάδου που εκπροσωπεί.