Πώς το οικόπεδο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης «χάθηκε» στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας

0
800

50 χρόνια μετά δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες παραχώρησης του οικοπέδου που δώρισε ο Δήμος Δράμας


 

Στην επαναβεβαίωση της απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας που είχε ληφθεί το 1973 και αφορούσε τη δωρεά οικοπέδου για την ανέγερση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας, καλείται να προχωρήσει το σώμα στην σημερινή συνεδρίασή του, 50 χρόνια μετά, ύστερα από αίτημα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας, το οποίο κατατέθηκε στις αρχές Ιουνίου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική η εισήγηση της υπηρεσίας του Δήμου Δράμας: «Tα απαιτούμενα έγγραφα για τη δωρεά, απεστάλησαν το 1973 προς το Υπουργείο Οικονομικών, για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και την ανέγερση της Βιβλιοθήκης που όπως είναι γνωστό ολοκληρώθηκε και λειτουργεί εδώ και δεκαετίες. Όταν προέκυψε η ανάγκη δήλωσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο, διαπιστώθηκε ότι από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών δεν είχαν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες τυπικές διαδικασίες (απόφαση υπουργού περί αποδοχής της δωρεάς, δημοσίευση στο ΦΕΚ κλπ) με αποτέλεσμα η δωρηθείσα οικοπεδική έκταση να μην έχει περιέλθει στο (τότε αρμόδιο) Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για το λόγο αυτό στο απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα Ανάρτησης για το ακίνητο με ΚΑΕΚ 090145622001/0/0 δεν εμφανίζονται στοιχεία τίτλου κυριότητας.
Για άρση του προβλήματος αυτού και την ολοκλήρωση της διαδικασίας (πενήντα χρόνια μετά!), ύστερα από επανειλημμένες επαφές των υπευθύνων της Βιβλιοθήκης με το Υπουργείο Οικονομικών (κα Αθανασάκη – Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας), επελέγη η εκ νέου αποστολή των προαναφερθέντων εγγράφων, συνοδευομένων από σχετική επικαιροποιημένη απόφαση του Σώματος, με την οποία θα επαναβεβαιώνεται η βούληση του δήμου μας περί δωρεάς του δημοτικού οικοπέδου στο ΟΤ 64 για ανέγερση δημόσιας βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια θα ολοκληρωθούν από πλευράς Υπουργείου οι απαιτούμενες ενέργειες και θα καταστεί επιτέλους δυνατή η συμπλήρωση – διόρθωση της κτηματολογικής εγγραφής του ακινήτου της Βιβλιοθήκης».
Αυτό σημαίνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας πρέπει να προχωρήσει σε επαναβεβαίωση της απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου που λήφθηκε το 1973 για τη δωρεά οικοπέδου για την ανέγερση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας. Η απόφαση αυτή θα σταλεί στην Κτηματική Υπηρεσία Δράμας, η οποία είναι αρμόδια να την προωθήσει στο Υπουργείο Οικονομικών, για να οριστικοποιηθεί η αποδοχή της δωρεάς του Δήμου Δράμας από το Ελληνικό Δημόσιο 50 χρόνια μετά και για να ολοκληρωθούν οι ενέργειες για την οριστική παραχώρηση στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Δράμας που είναι αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!