Ανησυχία και στη Δράμα για πιθανές συγχωνεύσεις και καταργήσεις Δικαστηρίων

0
864

– Πενθήμερη προειδοποιητική αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας
– Χρ. Παπαθεοδώρου: «Η αντίδραση μας πρέπει να είναι έγκαιρη και ισχυρή»
– Θ. Ξανθόπουλος στα «Χ»: «Θεωρώ ότι σύσσωμη τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και οι φορείς της Δράμας, πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα»


Όλος ο νομικός κόσμος της χώρας και βεβαίως οι δικηγόροι αλλά και οι δικαστικοί υπάλληλοι τού Πρωτοδικείου Δράμας είναι ανάστατοι από τις διαρροές που εμφανίστηκαν στον τύπο σχετικά με την αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη της χώρας, αλλά και τη δραστηριότητα της επιτροπής για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, επεσήμανε ότι: «Στην ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων που έγινε στις 2 Απριλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε το σώμα ότι ανατέθηκε μελέτη ανασυγκρότησης του δικαστικού χάρτη της χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα και όταν υπάρξει η μελέτη αυτή θα γίνει διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Στην ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων ήμουν παρών και αντέταξα στον κύριο Υπουργό ότι είναι αδιανόητο τον δικαστικό χάρτη της χώρας να τον “μελετά” η Παγκόσμια Τράπεζα. Πέραν τούτου η λειτουργία των δικαστικών σχηματισμών δεν υπακούει σε οικονομοτεχνικά κριτήρια αλλά έχει σχέση και με τη διαδικασία αυτή καθαυτή της απονομής της δικαιοσύνης και με τη δυνατότητα των πολιτών να προσφεύγουν εύκολα στη δικαιοσύνη αλλά και με την ευκαιρία των δικηγόρων να έχουν άμεση πρόσβαση στις δικαστικές υπηρεσίες. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι με όσα διαρρέουν στον τύπο. Θεωρώ ότι σύσσωμη τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και οι φορείς της Δράμας, πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και να δηλώσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ασκήσεις επί χάρτου που δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Μετά τον αποκλεισμό από τη Σιδηροδρομική Εγνατία, την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης, την απομάκρυνση ουκ ολίγων δημοσίων υπηρεσιών από τη Δράμα όπως για παράδειγμα το ΚΙΧΝΕ, δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε άπραγοι τα σχέδια της περαιτέρω υποβάθμισης της πόλης».

Χρ. Παπαθεοδώρου: «Η αντίδραση μας πρέπει να είναι έγκαιρη και ισχυρή»
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΑΜΘ κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου δήλωσε: «Στην τελευταία Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται ο νέος Δικαστικός Χάρτης της Χώρας, που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις Δικαστηρίων (ειδικά των επαρχιακών πόλεων), προκειμένου να υλοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θα εισαχθεί προς ψήφιση ένας νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων, που θα έχει ως γνώμονα μόνο οικονομικά κριτήρια και θα πλήττει ακόμα περισσότερο την απονομή της Δικαιοσύνης και τα δικαιώματα των πολιτών. Μία τέτοια εξέλιξη προφανώς θα επιφέρει κατάργηση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων σε ολόκληρη την Περιφέρεια μας, δυσχεραίνοντας πολλαπλώς την πρόσβαση του πολίτη στο φυσικό του Δικαστή. Μία τέτοια εξέλιξη πρέπει να βρει αντίθετους όλους τους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης, το Δικηγορικό κόσμο, τους Φορείς και τις Συλλογικότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανεξαρτήτως της ιδεολογικής και κομματικής αφετηρίας ενός εκάστου. Αποδεχόμενος τη σχετική πρόσκληση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας (Δ.Σ.Δ.) κ. Τάσσου Πούλιου, παρέστην στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν οι παραπάνω σχεδιαζόμενες εξελίξεις και δεσμεύθηκα να αναλάβω, ως εκ της θέσεως μου, πρωτοβουλίες αντίδρασης.
Στο πλαίσιο αυτό θα απευθύνω πρόσκληση προς τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, ώστε να πραγματοποιήσουμε, άμεσα, στην Κομοτηνή, κοινή σύσκεψη αναφορικά με τα ως άνω ζητήματα, ώστε να υιοθετήσουμε κοινή, σε επίπεδο Περιφέρειας, στάση και να μεγιστοποιήσουμε τη φωνή της εναντίωσης μας στο επιδιωκόμενο πλήγμα της Δικαιοσύνης, που δυστυχώς προγραμματίζεται, χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με το Νομικό κόσμο».
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν δικαιολογημένη ανησυχία όχι μόνο στο νομικό κόσμο αλλά και στους πολίτες της Περιφέρειας, όπου φαίνεται ότι είναι πιθανό να υπάρξει πρόβλημα, καθώς οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις Δικαστηρίων θα γίνουν με βάση τον όγκο των υποθέσεων που εξυπηρετούν. Όπως τονίζουν πάντως εκπρόσωποι του νομικού κόσμου, πάνω από όλα οι πολίτες της περιφέρειας δικαιούνται να έχουν εύκολη πρόσβαση στην δικαιοσύνη όπως και οι πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαφυλαχθεί.

Αποχή αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, έχει ανακοινώσει ότι αφού έλαβε υπόψη του την από 2-4-2022 απόφαση της Ολομελείας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και την άτυπη ενημέρωση του Υπουργού Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια, αναφορικά με τις προωθούμενες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίες επιχειρούν να θέσουν σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποφάσισε τα εξής:
-Την προειδοποιητική αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, πέντε (5) εργασίμων ημερών, αρχομένη από 11-4-2022 μέχρι και 15-4-2022, από όλες τις δίκες (πολιτικές, διοικητικές, ποινικές), στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο ως ενάγων – εκκαλών – αιτών – προσφεύγων ή προς υποστήριξη της κατηγορίας.
-Την αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας από τις ποινικές δίκες α’ βαθμού, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ (είτε αυτοτελώς, είτε από κοινού με άλλα αδικήματα), είτε κακουργηματικού είτε και πλημμεληματικού χαρακτήρα, από 11-4-2022 μέχρι και 15-4-2022. Εξαιρούνται οι υποθέσεις που έχουν συμπληρώσει εξαετία (όταν αφορούν πλημμέλημα) ή δεκαπενταετία (όταν αφορούν κακούργημα) και δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό, καθώς και όσες αφορούν σε κρατουμένους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 14 μήνες προσωρινής κρατήσεως.
-Επίσης αποφάσισε την γνωστοποίηση σε όλους τους δικηγόρους της συμπεριφοράς του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος νομοθετεί ερήμην του δικηγορικού σώματος για θέματα που αφορούν στο δικηγορικό σώμα, πρώτον, χωρίς καμία διαβούλευση, δεύτερον, εις βάρος του δικηγορικού σώματος και της δικαιοσύνης και τρίτον, εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με την εκάστοτε επικαιρότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ