Με το κομμάτι φέτος θα πουληθεί ο οβελίας

1
996

– Από 12 έως 14 ευρώ θα φθάσει η τιμή στα κρεοπωλεία, δηλώνει στα «Χ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης
– Φθηνότερα θα είναι τα συσκευασμένα τεμάχια των αμνοεριφίων


Με το κομμάτι, όπως φαίνεται, θα πουληθούν φέτος τα αμνοερίφια για το Πασχαλινό τραπέζι καθώς η τιμή τους έχει πάρει την ανιούσα. Ο Πασχαλινός οβελίας εκτιμάται ότι θα διατεθεί σε τιμή τουλάχιστον 2 ευρώ μεγαλύτερη ανά σφάγιο, σε σχέση με πέρσι και ήδη πολλά σούπερ μάρκετ αγοράζουν τα αμνοερίφια που θα πουλήσουν, με το κομμάτι και όχι ολόκληρα, προκειμένου να κάνουν ελκυστικότερες τις τιμές για τον τελικό καταναλωτή, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι.
Οι τιμές στις οποίες πωλούν ήδη οι κτηνοτρόφοι στη Δράμα, από χθες Τρίτη είναι γύρω στα 8 ευρώ το κιλό, το σφάγιο, όπως δηλώνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης. Αν τα αμνοερίφια συνεχίσουν να πωλούνται σε αυτή την τιμή μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και κάποιοι κτηνοτρόφοι τα κρατήσουν για την επόμενη εβδομάδα, με δεδομένη την έλλειψη που υπάρχει ειδικά σε κατσίκια, ίσως να ανέβει τελικά και στα 9 ευρώ το κιλό, το σφάγιο, όπως σημειώνει.
Αν το αμνοερίφιο πουληθεί στην τιμή των 8 ευρώ, που πωλείται σήμερα, τότε η τιμή του στα συνοικιακά κρεοπωλεία θα κυμανθεί σίγουρα μεταξύ 12-14 ευρώ το κιλό, εξηγεί ο κ. Ακριτίδης, διευκρινίζοντας ότι πιθανόν οι τιμές να έχουν διαφοροποιήσεις και φέτος μεταξύ σούπερ μάρκετ και κρεοπωλείων, αφού οι δυο κλάδοι λειτουργούν με διαφορετικό σκεπτικό.
«Το φετινό Πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο, σε ότι αφορά τα αμνοερίφια και για τον λόγο αυτό πολλοί θα προτιμήσουν να αγοράσουν κομμάτια, από το αμνοερίφιο και όχι ολόκληρο το σφάγιο» εκτιμά ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης και συμπληρώνει: «Εμείς έχουμε πληροφορίες ότι τα σούπερ μάρκετ φέτος δεν ζητούν ολόκληρο αρνί ή κατσίκι αλλά τα ζητούν σε κομμάτια, γιατί το κομμάτι, στα πιο βαριά αρνιά και κατσίκια, πουλήθηκε πιο φθηνά τις προηγούμενες εβδομάδες. Στόχος τους είναι, με αυτό τον τρόπο να πουλήσουν σε μια τιμή της τάξης των 10.90 το κιλό. Υπάρχει ήδη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που το κάνει, αλλά πουλά συσκευασμένα κομμάτια. Με τη λογική αυτή θεωρούν ότι όποιος δεν μπορεί να αγοράσει ολόκληρο το αμνοερίφιο θα αγοράσει με το κομμάτι μια ποσότητα 3,4 ή 5 κιλά. Πάντως πέρσι ο κόσμος αγόραζε ολόκληρα αμνοερφία από τα σούπερ μάρκετ. Δεν είχε φθάσει στο σημείο να ψάχνουν μόνο κομμάτια».
Συγκριτικά με πέρσι θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η τιμή του σφάγιου, από τον παραγωγό ήταν περίπου 5.5-6 ευρώ το κιλό, ωστόσο έναν χρόνο πριν δεν υπήρχαν οι επιβαρύνσεις του ενεργειακού κόστους και της μεγάλης αύξησης στις ζωοτροφές που αντιμετώπισαν φέτος οι κτηνοτρόφοι.
Σε καμία περίπτωση ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι δεν θέλουν αυξημένες τελικές τιμές των αμνοεριφίων για τον καταναλωτή. Θα προτιμούσαν, όπως λένε, μια ικανοποιητική τιμή για τους παραγωγούς αλλά και ταυτόχρονα μια προσιτή τιμή για τους καταναλωτές. Ωστόσο, όπως τονίζουν, σε αυτό το κομμάτι διαδραματίζει ρόλο η παρέμβαση ή πιο σωστά η μη παρέμβαση του κράτους, διότι οι ίδιοι αντιμετώπισαν ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις ζωοτροφές κάτι που ήταν απαγορευτικό προκειμένου να πουλήσουν στις περσινές χαμηλότερες τιμές. Από την άλλη πλευρά, όπως λένε, υπήρξαν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην εμπορία ζωοτροφών αφού αποθηκευμένες ζωοτροφές που δεν επηρεάστηκαν από τις αυξήσεις πουλήθηκαν σε μεγαλύτερες τιμές στους κτηνοτρόφους. Οι ίδιοι ζητούν κίνητρα για χαμηλότερο κόστος παραγωγής προκειμένου να μπορούν να πουλούν φθηνότερα τα αμνοερίφια και πάντως σε προσιτές τιμές για τον τελικό καταναλωτή.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!