Ανησυχητική «σιγή» για τα φωτοβολταϊκά

0
1939

– Ανδρέας Μπακιρτζής: «Δεν αφήνουν φωτοβολταϊκά στα σχολεία και ζητούν να βάλουν σε 7.500 στρέμματα καταστρέφοντας κοινόχρηστες εκτάσεις»
– Γ. Ζιμπίδης στα «Χ»: «Οι τοπικοί βουλευτές να πάρουν πρωτοβουλίες. Να μην επιτρέψουμε την άναρχη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων»

Καμία κίνηση δεν υπήρξε μέχρι στιγμής από πλευράς πολιτείας μετά το έγγραφο που έστειλε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Ζιμπίδης, μαζί με τους Δημάρχους του Νομού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον περιορισμό των ελεύθερων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Νομό Δράμας εξαιτίας της επικείμενης ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Ζιμπίδης

Ο κ. Γ. Ζιμπίδης, μιλώντας χθες στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», είπε ότι απαιτείται να αναλάβουν πρωτοβουλία οι τοπικοί βουλευτές. Σημείωσε ότι είναι ανάγκη να στρατευθεί η τοπική κοινωνία γύρω από αυτό το θέμα και επεσήμανε για μία ακόμα φορά ότι με την ανάπτυξη 7.500 στρεμμάτων φωτοβολταϊκών πάρκων στον Νομό Δράμας αφαιρούνται διαβάσεις, στρέμματα βοσκήσιμων εκτάσεων και καλλιεργήσιμες εκτάσεις των αγροτών που μισθώνονται από τους ίδιους. Παράλληλα, μειώνονται και οι εκτάσεις που θα μπορούσαν να διατεθούν για τη δημιουργία επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.
«Το έγγραφο που στείλαμε είναι η αρχή. Υπάρχει κοινή στάση όλων των δημάρχων. Θεωρούν ότι δεν πρέπει να προχωρήσει με αυτό τον τρόπο η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Δεν είμαστε αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα φωτοβολταϊκά, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να γίνει με ανεξέλεγκτο τρόπο περιορίζοντας την τοπική οικονομία και τις δυνατότητες ανάπτυξης. Πιστεύω ότι οι βουλευτές του Νομού Δράμας, εφόσον έχουν την ίδια άποψη, θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες. Η τοπική κοινωνία δεν θα πρέπει να επιτρέψει την άναρχη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Απαιτείται συστράτευση για το ζήτημα αυτό» εξήγησε ο κ. Ζιμπίδης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντιπεριφερειάρχης και σε προηγούμενες δηλώσεις του στα «Χ» είχε προειδοποιήσει ότι: «Αυτή τη στιγμή δρομολογούνται διαδικασίες και προσπαθούμε να προλάβουμε τις εξελίξεις».
Το έγγραφο που στάλθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν υπογράψει οιδήμαρχοι του Νομού Δράμας, αλλά και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Δράμας, της Προσοτσάνης και του Νευροκοπίου.
Προηγήθηκε ενημέρωση πως διάφορες εταιρείες έχουν υποβάλει αιτήματα για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στις παρυφές της οροσειράς του Φαλακρού και του Μενοικίου, καλύπτοντας συνολικά 7.500 στρέμματα. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αφαιρούνται διαβάσεις, στρέμματα βοσκήσιμων εκτάσεων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων των αγροτών που μισθώνονται από τους ίδιους. Παράλληλα, μειώνονται και οι εκτάσεις που θα μπορούσαν να διατεθούν για τη δημιουργία επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας».

O κ. Ανδρέας Μπακιρτζής, πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας

Οικολογική Κίνηση Δράμας: «Τόσο για τα φωτοβολταϊκά όσο και για τις ανεμογεννήτριες, είμαστε της άποψης ότι πρέπει να γίνει πρώτα χωροθέτηση»
Μιλώντας στα «Χ» για το ίδιο θέμα και ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας κ. Ανδρέας Μπακιρτζής είπε: «Την ίδια στιγμή που ο Δήμος Δράμας ζητά να βάλει φωτοβολταϊκά στα σχολεία και του το απαγορεύουν, ζητούν να βάλουν φωτοβολταϊκά σε 7.400 στρέμματα και να καταστρέψουν κοινόχρηστες εκτάσεις. Δεν είμαστε αντίθετοι με τα φωτοβολταϊκά, αλλά όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Τόσο για τα φωτοβολταϊκά όσο και για τις ανεμογεννήτριες, είμαστε της άποψης ότι πρέπει να γίνει πρώτα χωροθέτηση. Δεν μπορεί ο καθένας να ζητά τα πάντα και όπου θέλει, επειδή είναι δημόσιες εκτάσεις. Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε τα πάντα για να βάλουμε φωτοβολταϊκά σε 7500 στρέμματα. Να δοθούν κάποιες εκτάσεις αφού πρώτα υπάρξει μελέτη. Όχι έτσι».

Tο έγγραφο που στάλθηκε στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων
Το έγγραφο που απεστάλη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής:
«Στην Π.Ε. Δράμας το τελευταίο χρονικό διάστημα δρομολογείται ένα οικονομικό – περιβαλλοντικό – αντιαναπτυξιακό έγκλημα. Εταιρείες έχουν χαρτογραφήσει οποιαδήποτε ελεύθερη έκταση υπάρχει (ως επί το πλείστον ορεινός όγκος, βοσκότοποι) αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, περίπου 7500 στρέμματα, προκειμένου να εγκαταστήσουν μεγάλο αριθμό από φωτοβολταϊκά πάρκα της τάξης των 16MW, 18 MW, 10MW, 13MW.
Η διαδικασία μίσθωσης γίνεται από το Υπουργείο σας, από την αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικής Γης. Στον βωμό της απολιγνιτοποίησης θυσιάζονται χιλιάδες ωφέλιμα στρέμματα χωρίς να ληφθεί υπόψη:
Η συνολική συνεργατική οπτικοπεριβαλλοντική ρύπανση – επιβάρυνση που θα επέλθει σε μία περιοχή με ακτίνα περίπου 42 χιλιομέτρων, που καλύπτει τις παρυφές του όρους Μενοικίου, τις πηγές Αγγίτη και το σπάνιο σπήλαιο «Μααρά», τις παρυφές του όρους Φαλακρού. τη Δ.Κ. Ξηροποτάμου του Δήμου Δράμας μέχρι τη Δ.Κ. Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου και σε περιοχές του Δήμου Νευροκοπίου και του Δήμου Δοξάτου.
Το κόστος του αποκλεισμού όλων των προσβάσεων προς τους ελάχιστους βοσκοτόπους που θα απομείνουν ύστερα από την απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων βοσκοτόπων των αγροκτηνοτρόφων μας που δραστηριοποιούνται στις εκτάσεις αυτές, η απώλεια των εκτάσεων αυτών από τους αγροκτηνοτρόφους μας, που τις δηλώνουν στο ΟΣΔΕ προκειμένου να λάβουν τις επιδοτήσεις, θα σημάνει τον οικονομικό αφανισμό τους. Ο συντελεστής πυκνότητας βόσκησης -που είναι ούτως ή άλλως πολύ υψηλός στην περιφέρειά μας- σε περίπτωση μίσθωσης των εκτάσεων θα επιφέρει επιπλέον μείωση των επιδοτήσεων κατά 1/3 τουλάχιστον.
Η δημιουργία Φ/Π πέρα από το κέρδος των εταιρειών δεν προσφέρει σχεδόν καμία θέση εργασίας, ενώ όσες λίγες δημιουργηθούν αφορούν ανειδίκευτο προσωπικό.
Κύριε Υπουργέ, η κοινωνία της Π.Ε. Δράμας δεν είναι αντίθετη στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά λέει όχι στην ανεξέλεγκτη και εις βάρος της τοπικής οικονομίας, ανάπτυξή τους, ιδιαιτέρως όταν αυτή γίνεται σε βάρος των αγροκτηνοτρόφων μας, η στήριξη των οποίων είναι και δική σας προτεραιότητα.
Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι Δήμοι της Π.Ε. Δράμας εντός των διοικητικών ορίων των οποίων σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τα Φ/Π ήδη έχουν προγραμματίσει να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες με την εγκατάσταση ΑΠΕ σε σημεία που δεν θα βλάπτουν κανένα, προς όφελος των δημοτών, κτηνοτρόφων, ΤΟΕΒ κλπ., ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η τιμή του ρεύματος που καταναλώνουν.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα θέματα αυτά και έχοντας γνώμονα πρωτίστως τη στήριξη των πολύπαθων αγροκτηνοτρόφων μας, ζητούμε την επανεξέταση και την απόρριψη όλων των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο σας (Διεύθυνση Πολιτικής Γης)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ