Ανησυχητικό το πρόβλημα ρύπανσης και δυσοσμίας στον χείμαρρο Αγίας Βαρβάρας

0
5569

Αναγκαία η επέκταση του ΒΑΑ και στο υπόλοιπο κομμάτι της οδού 19ης Μαΐου.

Αρκετά είναι τα παράπονα κατοίκων του Αρκαδικού και των Εργατικών Κατοικιών για τη ρύπανση και τη δυσοσμία του χειμάρρου της Αγίας Βαρβάρας. Τα “Χ” επιχείρησαν να διερευνήσουν το θέμα χτυπώντας την πόρτα της καθ’ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας, που δεν είναι άλλη από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δράμας προκειμένου να υπάρξουν διευκρινίσεις.
Τα παράπονα των κατοίκων αφορούσαν την περιοχή του χειμάρρου της Αγίας Βαρβάρας και συγκεκριμένα το σημείο απέναντι από την είσοδο των Εργατικών Κατοικιών του Αρκαδικού. Στον χείμαρρο, όπως αποδείχθηκε από το ρεπορτάζ, διαχέεται σημαντικό μέρος του αποχετευτικού συστήματος της πόλης που έρχεται από την 19ης Μαΐου μέσω του πλακοσκεπούς αγωγού.
Μιλώντας στα “Χ” για το πρόβλημα ρύπανσης και δυσοσμίας που υπάρχει στην περιοχή ο υπεύθυνος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΔ κ. Μαρίνος Χατζηκωνσταντίνου εξήγησε ότι στον χείμαρρο της Αγίας Βαρβάρας οδηγούνται τα λήμματα των αποχετεύσεων που προέρχονται από τμήμα της οδού 19ης Μαΐου και συγκεκριμένα από το τμήμα που ξεκινά από την γέφυρα της οδού Αντιγόνου μέχρι την οδό Βενιζέλου.
Από την περίοδο δημιουργίας του αποχετευτικού δικτύου της οδού 19ης Μαΐου, δηλαδή από την δεκαετία του ’60 περίπου, τα λήμματα των αποχετεύσεων της περιοχής κατά μήκος της οδού, κατέληγαν στον χείμαρρο της Αγίας Βαρβάρας και όχι στον βιολογικό καθαρισμό, όπως είναι φυσικό αφού δημιουργήθηκε αργότερα. Με την πρόσφατη υλοποίηση των έργων αντικατάστασης του αποχετευτικού δικτύου στο πλαίσιο του ΒΑΑ, μέρος των λημμάτων και συγκεκριμένα των αποχετεύσεων από την περιοχή της Ατλαντίδας μέχρι την διασταύρωση της οδού Βενιζέλου, οδηγούνται πλέον στον βιολογικό καθαρισμό.
Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει για το υπόλοιπο κομμάτι της οδού 19ης Μαΐου, δηλαδή από την Βενιζέλου μέχρι και την γέφυρα της οδού Αντιγόνου -όπου δεν υλοποιείται ακόμη το ΒΑΑ. Τα λήμματα αυτής της περιοχής δυστυχώς οδηγούνται ακόμη στον χείμαρρο της Αγίας Βαρβάρας και όχι στον Βιολογικό καθαρισμό. Το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί μόνο με την επέκταση των έργων του ΒΑΑ στο υπόλοιπο κομμάτι της οδού 19ης Μαΐου, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.
Ο ίδιος συμπλήρωσε σχετικά με το πρόβλημα της δυσοσμίας ότι «όταν η στάθμη των νερών της Αγίας Βαρβάρας αυξάνεται τότε δεν υπάρχει δυσοσμία διότι τα λήμματα χάνονται μέσα στα νερά και απομακρύνονται. Ωστόσο, το καλοκαίρι που η στάθμη των νερών μειώνεται, τα λήμματα που διοχετεύονται στον χείμαρρο της Αγίας Βαρβάρας και προέρχονται από τον πλακοσκεπή αγωγό της 19ης Μαΐου, δημιουργούν το γνωστό πρόβλημα. Με την παρέμβαση του ΒΑΑ σε ένα μεγάλο μέρος της 19ης Μαΐου και με την μεταφορά μέρους των λημμάτων στον βιολογικό καθαρισμό, το πρόβλημα της δυσοσμίας μειώθηκε αισθητά».
Σε ότι αφορά την διασταύρωση που βρίσκεται στην είσοδο των Εργατικών Κατοικιών του Αρκαδικού, (σημείο για το οποίο παραπονέθηκαν αρκετοί κάτοικοι ότι υπάρχει πρόβλημα δυσοσμίας και ρύπανσης) διαπιστώνουμε ότι εκεί ακριβώς υπάρχει ένα φρεάτιο αποχέτευσης που είναι συνδεδεμένο με τον βιολογικό καθαρισμό και στο οποίο καταλήγουν τα λήμματα που έρχονται από άλλες περιοχές όπως η δεύτερη πλατεία, η οδός Βασιλέως Ηρακλείου κλπ. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες καταγράφεται πολύ μεγάλη βροχόπτωση, η στάθμη του νερού αυξάνεται και στη συνέχεια, λόγω της υπερχείλισης, τα νερά με τα λήμματα αντί να οδεύσουν προς τον βιολογικό καθαρισμό, καταλήγουν στον χείμαρρο της Αγίας Βαρβάρας, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου ο οποίος συμπλήρωσε: «Ο αγωγός που καταλήγει στο συγκεκριμένο φρεάτιο είναι της μεγαλύτερης δυνατής διατομής. Δεν μπορεί να τοποθετηθεί μεγαλύτερος. Επίσης το δίκτυο έχει καθαριστεί για την απρόσκοπτη ροή των λημμάτων και των ομβρίων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ