Ανοδική η πορεία του Φεστιβάλ της Δράμας

Υποβλήθηκαν 19.181 ταινίες από το 2007 έως το 2018

0
2119

Έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό της τάξης των 19.181 ταινιών και μια πορεία που είναι συνεχώς ανοδική από το 2007 μέχρι το 2018 έχει να επιδείξει το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου της Δράμας που εκτέθηκαν υπ’ όψιν των μελών του ΔΣ του Οργανισμού κατά την πρόσφατη σύσκεψή του με φόντο την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Oι ευθύνες φαίνεται ότι μεγαλώνουν όσο αυξάνεται η απήχηση του Φεστιβάλ στον χώρο των κινηματογραφιστών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Από την άλλη πλευρά αυξάνεται και η υποχρέωση να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την διεξαγωγή του που δεν μπορεί να είναι άλλος από την Καπναποθήκη της οδού Περδίκα, ωστόσο αυτό είναι ένα σχέδιο που όπως όλα δείχνουν έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη…
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά με αφορμή την τελαυταία συνεδρίαση του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας, “Από το 2007 μέχρι και σήμερα το Φεστιβάλ Δράμας παρουσιάζει αυξητική τάση στις υποβολές ταινιών τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές διαγωνιστικό μέρος. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια το Φεστιβάλ επεδίωξε και πέτυχε ποσοστό αποδοχής ταινιών (Film Acceptance Rate) στο επίπεδο του 6% που αναδεικνύει την σπουδαιότητα του Φεστιβάλ, την αναγνωρισιμότητα του αλλά και του υψηλού επιπέδου, κριτήρια που εφαρμόζει για την αξιολόγηση των υποβληθέντων ταινιών.
Συνολικά, το διάστημα 2007 -2018, υποβλήθηκαν σε όλα τα τμήματα 19.181 ταινίες και τελικά διαγωνίστηκαν στις αίθουσες 1.481 ταινίες. Από τις ταινίες που διαγωνίστηκαν σε εθνικό και διεθνές δόθηκαν συνολικά 365 Βραβεία και Διακρίσεις. Εξίσου σημαντικά είναι και τα παράλληλα αφιερώματα που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Από τις δράσεις αυτές έχουν προκύψει δεκάδες συνεργασίες με ξένες χώρες, δημιουργούς και συνολικά υλοποιήθηκαν 105 αφιερώματα και προβλήθηκαν 2.608 ταινίες.
Σημαντική είναι και η συμμετοχή των νέων δημιουργών στο Φεστιβάλ Δράμας. Συνολικά έχουν συμμετέχει στο Φεστιβάλ 1.181 δημιουργοί που στο μεγαλύτερο τους ποσοστό αποτελούν νέους δημουργούς που για πρώτη φορά συμμετέχουν σε μια διαγωνιστική διαδικάσια υψηλού επιπέδου. Τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ Δράμας καινοτομεί και προσφέρει σε νέους δημιουργούς την ευκαιρία με το “Drama Pitching Lab” να συμμετέχουν σε μια πρόσκληση νέων ιδεών και μετά από αξιολόγηση να δίνεται σε ένα μέρος των ιδεών αυτών να συμμετέχουν σε μια δημιουργική εβδομάδα στη Δράμα με στόχο να ωριμάσουν την ιδέα τους και να την θέσουν σε αξιολόγηση προς χρηματοδότηση. Στα πέντε (5) χρόνια που υλοποιείται η δράση αυτή το Φεστιβάλ Δράμας έχει δεχθεί 683 ιδέες από όλο τον πλανήτη και έχει φιλοξενήσει στη Δράμα τις 62 από αυτές (ποσοστό αποδοχής 9%). Παράλληλα, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης του Φεστιβάλ Δράμας διατηρεί κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ το “Film Market” όπου συνολικά έχουν διατεθεί 10.655 ταινίες και το έχουν επισκεφθεί 1.736 ενδιαφερόμενοι.
Είναι επίσης σημαντικό να γίνει αναφορά και στην προσπάθεια του Φεστιβάλ Δράμας να αναπτύξει τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό του ρόλο προς την κοινωνία της Δράμας και όχι μόνο. Το Φεστιβάλ Δράμας αναπτύσσει ένα πολύ σημαντικό έργο κατά τη διάρκεια του έτους. Έχουν υλοποιηθεί 44 Εκπαιδευτικά προγράμματα, 38 Επιστημονικά προγράμματα και 153 Πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις. Σε επίπεδο εκτός Δράμας το «Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει» αποτελεί μια δράση που κατά τη διάρκεια του έτους και σε συνεργασία με κατά τόπους φορείς και συλλόγους επισκέπτεται κατά μέσο όρο 75 πόλεις και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 13.228 προβολές σε πανεπιστήμια, χώρους πολιτισμού, θερινά σινεμά και λέσχες στην Ελλάδα και το εξωτερικό…”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ