Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής μαθημάτων

0
2486

-†Περισσότεροι από 300 μαθητές απουσίαζαν χθες μόνο στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Δράμας λόγω γρίπης.
†-Έκτακτη σύσκεψη φορέων σήμερα το πρωί για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ιώσεων στα σχολεία του Δήμου Δράμας πραγματοποιούν σήμερα το πρωί, ο Δήμαρχος Δράμας, οι φορείς εκπαίδευσης του Δήμου Δράμας, οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου και οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Υγιεινής προκειμένου να εξετάσουν με βάση τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στα σχολεία την ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας σε κάποια από αυτά ή ακόμη και στο σύνολό των σχολικών μονάδων του Δήμου Δράμας εάν κριθεί απαραίτητο.

Τόσο η Διεύθυνση πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι σε επαγρύπνηση αυτές τις ημέρες συλλέγοντας στοιχεία για την απουσία των μαθητών από τα σχολεία προκειμένου να έχουν πλήρη αντίληψη για το μέγεθος του προβλήματος που προέκυψε με τις απουσίες λόγω των ιώσεων. Μέχρι και χθες Τρίτη δεν έκλεισε κανένα σχολείο στα όρια του Δήμου Δράμας λόγω των εποχιακών ιώσεων ωστόσο υπενθυμίζεται ότι κατά τις προηγούμενες ημέρες και σε επίπεδο νομού Δράμας έκλεισαν σχολικές μονάδες στα όρια του Δήμου Προσοτσάνης οι οποίες τελικώς άνοιξαν και πάλι ενώ στον Δήμο Νευροκοπίου από χθες και για ένα διήμερο αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων με στόχο να αντιμετωπιστεί η διασπορά των ιώσεων.

Περισσότεροι από 300 μαθητές απουσίαζαν χθες λόγω των ιώσεων
Εντωμεταξύ, χθες περισσότεροι από 300 μαθητές στον Δήμο της Δράμας, μόνο στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απουσίαζαν λόγω των εποχικών ιώσεων από τα μαθήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπήρξαν σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου χθες απουσίαζαν μέχρι και 72 μαθητές λόγω γρίπης.

Ενδεικτικά, οι χθεσινές απουσίες των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Δράμας εξαιτίας των ιώσεων
Στο 3ο Γυμνάσιο στους 126 μαθητές απουσίαζαν οι 24 και από αυτούς οι 20 από γρίπη. Στο 4ο Γυμνάσιο στους 274 μαθητές απουσίαζαν 22 και από αυτούς οι 22 από γρίπη. Στο 6ο Γυμνάσιο στους 224 μαθητές απουσίαζαν 17 και από αυτούς οι 9 λόγω γρίπης. Στο Μουσικό Σχολείο στους 394 μαθητές απουσίαζαν οι 30 και οι 27 από αυτούς λόγω γρίπης. Στο 1ο ΓΕΛ στους 338 μαθητές απουσίαζαν 80 και οι 70 από αυτούς λόγω γρίπης. Στο 3ο ΓΕΛ στους 350 μαθητές απουσίαζαν 17 μαθητές και οι 17 λόγω γρίπης. Στο 4ο ΓΕΛ στους 360 μαθητές απουσίαζαν οι 72 μαθητές στο σύνολό τους λόγω γρίπης. Στο 2ο ΕΠΑΛ στους 326 μαθητές απουσίαζαν 55 εκ των οποίων οι 30 λόγω γρίπης. Στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Δράμας σε σύνολο 49 μαθητών απουσίαζαν οι 9 εκ των οποίων οι 5 λόγω γρίπης και στο ΕΕΕΕΚ Δράμας (Ειδικό Σχολείο) επί συνόλου 39 μαθητών απουσίαζαν οι 5 λόγω γρίπης.

Στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Σε ότι αφορά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Δράμας όπως είπε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ανδρέας Σαλπιγγίδης, ο μέσος όρος των μαθητών που απουσίαζαν λόγω ιώσεων από τα μαθήματα ήταν χθες γύρω στο 30%. Περίπου σε αυτά τα ποσοστά κυμάνθηκε και η απουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δράμα για τους ίδιους λόγους. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπήρξε ίσως εντονότερο πρόβλημα απουσίας των μαθητών λόγω των ιώσεων σε κάποιες συγκεκριμένες σχολικές μονάδες όπου το ποσοστό απουσίας των μαθητών για τους ίδιους λόγους ξεπέρασε το 50% όπως για παράδειγμα στα Δημοτικά Σχολεία του Αρκαδικού, της Νέας Αμισού, αλλά και το 6ο και το 11ο Δημοτικό Σχολείο της Δράμας.
Οι οχλήσεις από τους συλλόγους γονέων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Δράμα, ήταν συνεχείς προς τους δυο φορείς εκπαίδευσης αυτές τις ημέρες. Κάποιοι από τους γονείς ζητούσαν την αναστολή λειτουργίας των σχολείων για προληπτικούς λόγους και κάποιοι άλλοι εντελώς το αντίθετο.
“Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη, καθώς η έκταση των εποχιακών ιώσεων είναι μεγάλη ωστόσο δεν υπάρχει λόγος Πανικού διότι δεν αντιμετωπίζουμε κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο” είπε μεταξύ άλλων για τις ανησυχίες των γονέων ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σαλπιγγίδης.

Τι ισχύει με τις απουσίες των μαθητών λόγω των ιώσεων
Σε ενημέρωσή της η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη σχετικά με τις απουσίες μαθητών και των μαθητριών λόγω της εποχικής γρίπης ανακοίνωσε ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως πέντε εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αίτησης και με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Τι λέει το Υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα της εποχικής γρίπης
Η εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας τις προηγούμενες ημέρες για τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις Σχολικές Μονάδες αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη. Κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης”.
Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται μεταξύ άλλων ότι “τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ