Ανοιχτόκαρδη προσφορά αγάπης η «Έκθεση Βιβλίου» στην οριακή απλωσιά της πλατείας

0
1641

Της Νόρας Κωνσταντινίδου


 

 

«Άνοιξε της πύλες της η 28η Γιορτή Βιβλίου της Δράμας», προέταξε την φράση στη μέση του ρεπορτάζ της Τρίτης 12 Ιουλίου 2022, ο ακαταπόνητος δημοσιογράφος Βαγγέλης Ψωμάς στην ημερήσια τοπική εφημερίδα τα ΧΡΟΝΙΚΑ, καλοκαιριάτικα. Καλοκαιριάτικοι είναι και οι στίχοι του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά που ορίζουν ολιγόλογα την καλοκαιρινή εικόνα της Μάνας φύσης με την ένδειξη: «Το καλοκαίρι Θεού χαρά!». Γνωστό ποίημα στους δασκάλους της δεύτερης πεντηκονταετίας του 20 αιώνα. Πολύ τραγουδισμένο θεωρείται, ύστερα από τη μελοποίηση του καθηγητή Μουσικής της Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Πέτρου Τραϊανού. Αξίζει ευκαιριακά η παράθεση κάποιων στίχων του ποιήματος περισσότερο ως ασίγαστη πνοή αισιοδοξίας που αποπνέει το ποίημα, από την οποία όλοι μας έχουμε ανάγκη. Τίτλος του ποιήματος «Το καλοκαίρι». Ή, « Το καλοκαίρι Θεού χαρά».
«Ο κόσμος λάμπει σαν ένα αστέρι/ βουνά και κάμποι – δένδρα νερά- /γιορτάζουν πάλι, καθώς προβάλλει/, το καλοκαίρι Θεού χαρά!/ Φωνούλες γέλια φέρνει τ’ αγέρι/ μέσα στην πόλη κάθε φορά/ παιδιά αγγελούδια λένε τραγούδια/« το καλοκαίρι Θεού χαρά.
»Η φύση πέρα σαν μια μητέρα/ νέους και γέρους , μας καρτερά!/ Με τα «λουλούδια» όλοι στο χέρι!/ «Το καλοκαίρι Θεού χαρά!»
Είναι και παραμένει η θεία χάρις που εγκλωβισμένη σε αναρίθμητα βιβλία απλωμένα στη μαρμαρόστρωτη πλατεία της Δράμας, πάνω σε πάγκους με τάξη αραδιασμένα φανερώνουν περίτρανα την αφειδώλευτη παροχή της Μάνας φύσης, η οποία χάρισε την πρώτη ύλη του φυτικού βασιλείου της για την παραγωγή των βιβλίων σε όλο τον κόσμο. Όπως κι αν έχει οι στίχοι από το παραπάνω ποίημα είναι αφιερωμένοι από μέρους μου στην κ. Ευρυδίκη Ευθυβούλη και τον σύζυγό της Αθανάσιο Παπαδημητρίου. Ακριβώς γιατί είναι δοσμένοι στο βιβλιοπωλείο τους και όχι λίγες φορές συνέβαλαν στις πετυχημένες εκθέσεις βιβλίων, 28 στον αριθμό στο σύνολό τους στη Δράμα και μόνο. Ο αριθμός πλησιάζει στις τρεις δεκαετίες και φυσικά δεν περιορίζεται σε πρόσωπα. Η Γιορτή του Βιβλίου ανήκει στους κατόχους βιβλιοπωλείων στην πόλη μας. Για το λόγο αυτό η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευρυδίκη Ευθυβούλη, παρόλη τη βροχή την ημέρα της έναρξης παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στη σύμπνοια των μελών του Συλλόγου, η οποία και απέδωσε αξιοζήλευτη έκθεση με χιλιάδες τίτλους βιβλίων με την εκδοτική ενάργεια πολλών εκδοτών.
Δεν παρέλειψε να ανακοινώσει το πρόγραμμα με τα ονόματα των συμμετασχόντων και την επεξεργασμένη θεματολογία τους. Ίσως γι’ αυτό, ενίσχυσαν τις ελπίδες με μελλοντικές επιτυχίες σχετικές με όσα υπόσχεται η « Μάνα φύσης», που μπορεί να μένει και να γένει:: «Η φύση όλη/ σαν περιβόλι/ το καλοκαίρι / Θεού χαρά!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!