Ανοίγει περισσότερο η πρόσβαση στο Αράπ Τζαμί

0
3058

Αγοράστηκε και τρίτο κτίσμα προς κατεδάφιση εμπρός από το ιστορικό μνημείο

Στο θέμα της προόδου των εργασιών για την ανακατασκευή του Τεμένους της πλατείας Δικαστηρίων αλλά και στον σχεδιασμό που υπάρχει για τα μικρά καταστήματα που υπάρχουν στην πρόσοψή του αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Καψημάλης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Κυριάκο Χαρακίδη.
Ο κ. Χαρακίδης υπενθύμισε στον κ. Καψημάλη ότι υπάρχει μελέτη της διεύθυνσης νεωτέρων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού η οποία προτρέπει να απαλλοτριωθούν και να κατεδαφιστούν καταστήματα που βρίσκονται μπροστά από το ιστορικό μνημείο προκειμένου να ανοίξει ο χώρος και να αναδειχθεί το συγκεκριμένο σημείο.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι στο Τέμενος της πλατείας Δικαστηρίων αυτή την στιγμή εξελίσσονται δυο παράλληλα έργα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το πρώτο έργο αφορά εργασίες της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και το δεύτερο αφορά παρεμβάσεις της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Ο κ. Καψημάλης μέσω της ενημέρωσης που έκανε επιβεβαίωσε όσα προ ημερών είχε αναφέρει στα “Χ” η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων κα Μαρία Μερτζάνη. Όπως είπε ο κ. Καψημάλης, στο Τέμενος βρίσκεται κλιμάκιο με 8 άτομα που εκτελούν εργασίες συντήρησης των εσωτερικών τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών. Το δεύτερο έργο είναι αυτό της αναστήλωσης το οποίο αφορά τις εξωτερικές όψεις του κτιρίου και για το οποίο έγινε διαγωνισμός και προέκυψε ανάδοχος.
Σε ό,τι αφορά τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από το Τέμενος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας είπε ότι υπήρχε ένα μικρό κατάστημα ιδιοκτησίας του Δήμου Δράμας εμπρός από το μνημείο και ένα ακόμη που αγοράστηκε από ιδιώτη και παραχωρήθηκε στον Δήμο. Τα δύο αυτά καταστήματα κατεδαφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να αναδειχθεί το μνημείο. Ο κ. Καψημάλης είπε ότι υπάρχει και ένα τρίτο κατάστημα το οποίο θα αγοραστεί από τον ίδιο ιδιώτη και θα παραχωρηθεί στον Δήμο προκειμένου να κατεδαφιστεί και ανοίξει περισσότερο ο χώρος εμπρός από το ιστορικό μνημείο. Η διαδικασία της μεταφοράς της ιδιοκτησίας του τρίτου κτίσματος έχει ήδη ξεκινήσει και το αμέσως προσεχές διάστημα όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα περάσει στην κυριότητα του Δήμου Δράμας, σύμφωνα με όσα είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας.
Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι η κα Μαρία Μερτζάνη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, είχε επισημάνει στα “Χ” πριν από ένα μήνα περίπου σχετικά με τις εργασίες που γίνονται εντός του τεμένους ότι, τον Φεβρουάριο του 2020 άρχισαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ζωγραφικού διακόσμου, μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων του πρώην μουσουλμανικού τεμένους της πλατείας Δικαστηρίων, γνωστό ως Αράπ Τζαμί σημειώνοντας ότι έχει προσληφθεί προσωπικό, έχει γίνει προμήθεια των απαραίτητων υλικών και έχει εγκατασταθεί το ικρίωμα που χρησιμοποιείται για τις απαιτούμενες εργασίες. Ταυτόχρονα, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων είναι σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία έχει αναλάβει τις αναστηλωτικές εργασίες του τεμένους και προχωρά παράλληλα στο πλαίσιο της αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου. Η κα Μερτζάνη είχε σημειώσει επίσης ότι οι εργασίες βρίσκονται εντός των προκαθορισμένων χρονικών πλαισίων και το βέβαιο είναι ότι θα συνεχιστούν στο διάστημα του επόμενου ενάμιση χρόνου τουλάχιστον. Η λήξη των εργασιών αποκατάστασης έχει προκαθοριστεί για το τέλος του 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ