Ζητούν ανάκληση της πεζοδρόμησης

0
2529

Ανάκληση των κυκλοφοριακών αλλαγών δυτικά της πλατείας Ελευθερίας ζητά η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων.

Την άποψη ότι η απόφαση για την πεζοδρόμηση στο δυτικό μέρος της πλατείας θα πρέπει να ανακληθεί και το ζήτημα αυτό να επανεξεταστεί εξέφρασε η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.
Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης όπως και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν στο θέμα που έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη «Λαϊκή Ενότητα» ζητώντας την άμεση άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία στη συγκεκριμένη οδό, καθώς και να έρθει το θέμα προς ψήφιση με τη μορφή του έκτακτου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της ίδιας παράταξης κ. Γιώργος Μήτρου είπε μεταξύ άλλων ότι για την πεζοδρόμηση δυτικά της πλατείας Ελευθερίας οι επαγγελματίες του κέντρου δεν συμφωνούν, σύμφωνα και με το κείμενο υπογραφών που επιδόθηκε στον Δήμο. Το Επιμελητήριο δεν συμφωνεί. Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν συμφωνεί, το ίδιο και το Αστικό ΚΤΕΛ Δράμας όπως και οι οδηγοί ταξί. «Να πάρουμε μια πολιτική απόφαση, εάν είμαστε υπέρ ή κατά του περιορισμού της κυκλοφορίας στην πλατεία όπως αυτή επιβλήθηκε» σημείωσε ο κ. Μήτρου.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Καψημάλης είπε ότι η πεζοδρόμηση δυτικά της πλατείας αποτελεί εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης του Δήμου Δράμας από το έτος 2000. Με τη μελέτη αυτή το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου χαρακτηρίζεται πεζόδρομος. Θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί ήδη από το 2000, σημείωσε ο κ. Καψημάλης, διευκρινίζοντας ότι στην πράξη δεν τοποθετήθηκαν πινακίδες της κάθετης σήμανσης, με αποτέλεσμα να μην εφαρμοστεί στο σημείο αυτό η κυκλοφοριακή μελέτη. Η άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας ήταν ότι η κυκλοφοριακή μελέτη θα έπρεπε να εφαρμοστεί και να πεζοδρομηθεί το τμήμα δυτικά της πλατείας Ελευθερίας, πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Κ. Χαρακίδης είπε ότι η πεζοδρόμηση δυτικά της πλατείας Ελευθερίας ήταν μια απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής, στην οποία η παράταξή του δεν συμμετείχε καταρχήν. Στη συνέχεια, όπως είπε, η απόφαση αυτή μεταφέρθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ), όπου η ίδια παράταξη τελικά συμμετείχε. Η ΕΠΖ ομόφωνα αποφάσισε στη μονοδρόμηση της οδού, ωστόσο αυτό, όπως είπε ο κ. Χαρακίδης, δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι ότι ήταν μια λανθασμένη απόφαση η οποία θα πρέπει να ανακληθεί και πλέον η πλατεία να επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς. «Κανονικά θα έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση, ωστόσο όταν βάλαμε το θέμα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απάντησε ότι θα κάνει συνάντηση με μια ομάδα ανθρώπων που πλήττονται αλλά η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την πεζοδρόμηση είναι ειλημμένη και θα γίνει αυτό που εισηγήθηκε η υπηρεσία του δήμου». Ο κ. Χαρακίδης πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα δεν είναι υπηρεσιακό αλλά πολιτικό και παρόλα αυτά θα έπρεπε να έχει γίνει συνάντηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, θα πρέπει να επανέλθει το θέμα και να ληφθεί νέα απόφαση. Μάλιστα, θύμισε και το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με θύμα έναν ανήλικο ποδηλάτη στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και 19ης Μαίου, σημειώνοντας ότι κανείς δεν θέλει να δει επανάληψη τέτοιων καταστάσεων.
Για την πεζοδρόμηση δυτικά της πλατείας αλλά και τις πεζοδρομήσεις γενικότερα στην πόλη τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο επικεφαλής της παράταξης Project κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης λέγοντας ότι η παράταξή του έχει τοποθετηθεί και στο σχετικό προ ημερησίας διάταξης θέμα που είχε τεθεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και σημειώνοντας ότι τα θέματα των πεζοδρομήσεων δεν λύνονται με αποσπασματικές κινήσεις. «Όλες οι κινήσεις της Δημοτικής Αρχής στο κομμάτι αυτό είναι αποσπασματικές» τόνισε. Ο κ. Τσιαμπούσης είπε ότι η παράταξή του πολύ σύντομα θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πεζοδρομήσεων, το οποίο, ωστόσο, θα χρειαστεί αρκετή συζήτηση και αρκετό διάστημα για να υλοποιηθεί.
Ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», είπε επίσης ότι η απόφαση για την πεζοδρόμηση θα πρέπει να ανακληθεί.
Η συζήτηση για το θέμα δεν κατέληξε σε κάποια νέα απόφαση σχετικά με την πεζοδρόμηση δυτικά της πλατείας, ωστόσο φάνηκε να καταγράφεται μια ευρεία πλειοψηφία εντός του Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ της ανάκλησης της απόφασης για την πεζοδρόμηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ