Ανοίγει τον Φλεβάρη το ΚΔΑΥ Δράμας

0
2097

Σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν τη Δευτέραστο ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ – Δρομολογείται η νέα μονάδα βιοαποβλήτων στην Δράμα.

Σε ελεγχόμενη λειτουργία τίθεται και πάλι εντός του Φεβρουαρίου το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών της Δράμας, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ κ. Γιώργος Βογιατζής. Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας το οποίο συνεδρίασε την Δευτέρα εξετάζοντας το ζήτημα όπως και άλλα, τα οποία σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας.

Η ΔΙΑΑΜΑΘ βρίσκεται ήδη στην φάση υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο για την λειτουργία του ΚΔΑΥ Δράμας, μετά τον έλεγχο που θα προηγηθεί στο πρακτικό της συγκεκριμένης ανάθεσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
“Τα προβλήματα που υπήρχαν δεν έχουν λυθεί αλλά η λειτουργία του ΚΔΑΥ θα ξεκινήσει με βάση την πραγματική δυναμική της μονάδας” σημείωσε ο κ. Βογιατζής εξηγώντας παράλληλα ότι για την αναβάθμιση των υποδομών του ΚΔΑΥ ίσως να μην υπάρχουν αυτή την στιγμή χρηματοδοτικά εργαλεία παρόλα αυτά η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου να ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο όπως είπε η λογική της ΔΙΑΑΜΑΘ είναι να ξεκινήσει την λειτουργία του ΚΔΑΥ Δράμας και να κατευθύνει σε αυτό την ανακύκλωση των κίτρινων κάδων (δηλαδή την ανακύκλωση του χαρτιού και του χαρτονιού) από τις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας αλλά και της Καβάλας (μόλις εγκατασταθεί το δίκτυο κίτρινων κάδων και στην Καβάλα). Επίσης ο σχεδιασμός της ΔΙΑΑΜΑΘ είναι η διαλογή των ανακυκλώσιμων από τους μπλε κάδους να γίνεται στο ΚΔΑΥ της Ξάνθης.
Με βάση την λογική ότι η μονάδα της Δράμας θα πρέπει να επαναλειτουργήσει στο ύψος των πραγματικών δυνατοτήτων της, η ΔΙΑΑΜΑΘ σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει το ΚΔΑΥ με μία βάρδια και μόνο για την διαλογή των ανακυκλώσιμων από τους κίτρινους κάδους εκτός εάν υπάρξει δυναμική και την διαλογή ενός αριθμού και μπλε κάδων ανακύκλωσης.
Εντωμεταξύ όπως είπε ο κ. Βογιατζής μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την κατασκευή της νέας μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων που θα λειτουργήσει σε σημείο βορειοανατολικά του ΚΔΑΥ Δράμας. Η νέα αυτή μονάδα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και εκτίμηση της διοίκησης της ΔΙΑΑΜΑΘ είναι ότι θα έχει τεθεί σε λειτουργία εντός του 2021. Ταυτόχρονα με την κατασκευή της μονάδας των βιοαποβλήτων θα αναπτυχθεί και το δίκτυο των καφέ κάδων.
Πάντως στην εξέλιξη της προσπάθειας για ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας προκύπτουν συνεχώς και νέα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Ένα από αυτά είναι και η διαμαρτυρία των συλλόγων δημοτικών υπαλλήλων, μεταξύ αυτών και της Δράμας, που μέσα στην εβδομάδα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία προς στην ΔΙΑΑΜΑΘ για τον διαγωνισμό μεταφοράς των απορριμμάτων, εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή θίγει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Όπως είπε ο κ. Βογιατζής στα ΧΡΟΝΙΚΑ, έγινε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και δόθηκαν εξηγήσεις και διευκρινήσεις για το ζήτημα που προέκυψε, ενώ οι συναντήσεις αυτές θα επαναληφθούν. Πάντως στην πρόθεση της ΔΙΑΑΜΑΘ είναι ο διαγωνισμός για την μεταφορά των απορριμμάτων να προχωρήσει προκειμένου η ΔΙΑΑΜΑΘ να λάβει προσφορές και να αξιολογήσει τα κοστολόγια. Στην περίπτωση που οι προσφορές που ληφθούν για τον διαγωνισμό δεν είναι συμφέρουσες, θα υπάρξει συζήτηση και με τους δήμους που σήμερα κάνουν την μεταφορά των απορριμμάτων για να διερευνηθεί πως θα προχωρήσει ο σχεδιασμός στην συνέχεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ