Ανοίγει τον Νοέμβριο το νέο «Εξοικονομώ»

0
3067
Κώστας Παράσχου, πρόεδρος της ΝΕ Δράμας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας

1733 αιτήσεις είχαν εγκριθεί στην περιφέρειά μας στην προηγούμενη φάση του προγράμματος – διευρυμένα τα εισοδηματικά κριτήρια και περισσότερες οι επιλέξιμες παρεμβάσεις.
Μιλάει στα «Χ» ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, κ. Κώστας Παράσχου.

Από τον Νοέμβριο αναμένεται να τρέξει το νέο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν επισήμως από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Κώστας Παράσχου δήλωσε στα «Χ»: «πολλοί Δραμινοί έχουν ενδιαφερθεί για το νέο πρόγραμμα και άρχισαν να καταθέτουν και απαραίτητα έγγραφα για τη διαδικασία αίτησης ένταξης. Οι περισσότεροι μέχρι σήμερα ζητούσαν να τους ενημερώσουμε κυρίως για το ποσοστό της επιδότησης του προγράμματος. Ωστόσο, με το νέο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε προχθές οι επιδοτήσεις θα περισσότερο αυξημένες. Τα χρήματα που θα διατεθούν είναι αρκετά, ενώ και οι παρεμβάσεις που θα είναι επιλέξιμες είναι περισσότερες, είτε αφορά τις πολυκατοικίες είτε τις μονοκατοικίες. Οι ωφελούμενοι θα είναι λογικά περισσότεροι. Περιμένουμε μέσα στον Σεπτέμβριο τον αναλυτικό οδηγό του προγράμματος που θα μείνει μονίμως ανοικτό, προκειμένου να μην μείνουν εκτός προγράμματος εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι λόγω χρονικών προθεσμιών, όπως έγινε την προηγούμενη φορά».
Το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) Αθηνά Χατζηπέτρου και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Στασινό.
Το πρόγραμμα αποτελεί το διάδοχο σχήμα των προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» με ενισχυμένο προϋπολογισμό –που ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ-, αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων και διευρυμένη γκάμα επιλέξιμων παρεμβάσεων, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του οφέλους ως προς την ενεργειακή εξοικονόμηση.
Το νέο πρόγραμμα στοχεύει, πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας, και στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, με νέα κίνητρα και παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ και την εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Εκτός από την αντικατάσταση των κουφωμάτων, τη θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου, την τοποθέτηση συστημάτων ζεστού νερού χρήσης από ΑΠΕ, μέσω του προγράμματος επιδοτούνται:
• Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (net metering – ενεργειακός συμψηφισμός).
• Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
• Υποδομές έξυπνης φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
• Εξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (έξυπνος φωτισμός, έξυπνοι θερμοστάτες κ.λπ.).
Το ανώτατο ύψος των επιλέξιμων δαπανών ανεβαίνει από τις 25.000, που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα, στις 50.000 ευρώ ανά κατοικία και δίνεται επιπλέον η δυνατότητα για υποβολή περισσότερων της μιας αιτήσεων ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου για περισσότερες κατοικίες. Το ανώτατο ύψος της επιλέξιμης δαπάνης σε αυτήν την περίπτωση ανεβαίνει στις 100.000 ευρώ. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες φτάνει τις 80.000 ευρώ. Επιλέξιμη κατοικία είναι εκείνη που ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Γ΄ ή και χαμηλότερη. Προϋπόθεση επίσης για την επιχορήγηση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας κατά τουλάχιστον τρεις βαθμίδες από τη Ζ΄ ή Η΄ στη Β΄.

Χρήσιμες πληροφορίες για το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ»
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.
Η επιχορήγηση του προγράμματος θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2019 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας). Η επιλεξιμότητα των δαπανών του Προγράμματος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:
-Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί,
-Υφίσταται νόμιμα,
-Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ,
-Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος.
Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων για τις επιλέξιμες κατοικίες αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο, σε διακριτές χρονικά ημερομηνίες ανά Περιφέρεια. Τέλος, για τις πολυκατοικίες προβλέπεται διακριτός προϋπολογισμός και η σχετική έναρξη υποβολής αιτήσεων αναμένεται τον Δεκέμβριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!