Ανοίγματα και στις διεθνείς εκθέσεις από την Ομάδα Παραγωγών Νευροκοπίου

1
709

– Συμμετείχε πρόσφατα μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ στην “Fruit logistica 2023” στη Γερμανία
– Γ. Κεσκίνογλου στα «Χ»: «Ελπίζουμε ότι αυτές οι συναντήσεις που είχαμε θα αποδειχθούν εποικοδομητικές στο μέλλον»


Στην διεθνή έκθεση Fruit logistica 2023 στη Γερμανία συμμετείχε η Ομάδα παραγωγών Κάτω Νευροκοπίου της ΕΑΣ Δράμας. Οι πατατοπαραγωγοί του λεκανοπεδίου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην έκθεση μέσω του περιπτέρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που φιλοξένησε επιχειρήσεις της περιοχής μας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας κ. Γιάννης Κεσκίνογλου, μιλώντας για την συμμετοχή των παραγωγών του Νευροκοπίου στην έκθεση ανέφερε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας: «Συμμετείχαμε και εμείς στην έκθεση ως πατατοκαλλιεργητές της Ομάδας Παραγωγών Κάτω Νευροκοπίου και προβάλλαμε το προϊόν μας. Υπήρχαν και άλλοι φορείς το αγροτικού χώρου από την περιφέρειά μας. Εμείς ήρθαμε σε επαφή με διάφορους παράγοντες, με εμπόρους της Γερμανίας, αλλά και με σούπερ μάρκετ. Μιλήσαμε με πολύ κόσμο και ανταλλάξαμε απόψεις μεταξύ άλλων και για τα υλικά συσκευασίας. Αλλάζουν όλα για τα υλικά αυτά γιατί προχωράμε σε πιο φιλικά υλικά για το περιβάλλον. Είδαμε και μηχανήματα τα οποία μας ενδιαφέρουν. Στο τριήμερο κάναμε περίπου 30-35 επαφές. Έχουμε ανταλλάξει στοιχεία και θα έχουμε επικοινωνία. Ελπίζουμε ότι αυτές οι συναντήσεις που είχαμε θα αποδειχθούν εποικοδομητικές στο μέλλον».
H Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας μετά την έγκριση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, της μονάδας επεξεργασίας πατάτας στο Νευροκόπι, προχωρά και σε ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα. Το σχέδιο της ΕΑΣ Δράμας για τη δημιουργία μονάδας προτηγανισμένης πατάτας, τσιπς και όχι μόνο, στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου θα αρχίσει, όπως είχαν γράψει τα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, να υλοποιείται πολύ σύντομα, με στόχο να συμβάλει στην πράξη στην καθετοποίηση της παραγωγής πατάτας προς όφελος των αγροτών της περιοχής, αλλά τα βήματα της ΕΑΣ Δράμας, προκειμένου να ενισχυθούν οι πατατοπαραγωγοί του νομού, δεν σταματούν εδώ αφού αναμένεται η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενός ακόμη μεγάλου έργου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που αφορά την συγκομιδή της πατάτας και την αναβάθμιση του συσκευαστηρίου. Πρόκειται για έργο που αφορά τον πρωτογενή τομέα και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της Ομάδας Παραγωγών του Νευροκοπίου.
Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα η ομάδα παραγωγών σκοπεύει να προμηθευτεί μεγάλες μηχανές συγκομιδής που θα κάνουν την συγκομιδή για λογαριασμό των παραγωγών, αφού τα τελευταία χρόνια υπήρξε πρόβλημα με τα εργατικά χέρια. Παράλληλα θέλει να εκσυγχρονίσει και το συσκευαστήριο. Σκοπός της Ομάδας παραγωγών είναι να μειωθεί το κοστολόγιο των αγροτών. Μετά την προμήθεια των μηχανημάτων συγκομιδής, θα υπάρξει και άλλο ειδικό μηχάνημα στο συσκευαστήριο, στο οποίο θα αδειάζονται οι πατάτες και θα αποχωματίζονται. Αφού δηλαδή γίνει όλη η προεργασία όταν φθάνουν οι πατάτες, θα μπαίνουν μέσα στο συσκευαστήριο καθαρές. Στο πρόγραμμα έχουμε μπει και άλλα δυο μηχανήματα, τα οποία γεμίζουν τα παλετοκιβώτια. Ήδη η Ομάδα Παραγωγών είναι στη διαδικασία να προμηθευτεί και νέα ξύλινα παλετοκιβώτια, θέλοντας να αυξήσει την αποθηκευτική της ικανότητα. Οι θάλαμοί της σήμερα χωρούν 3000 τόνους πατάτας. Με τα νέα παλετοκιβώτια θα μπορεί να αποθηκεύει 6000 τόνους πατάτας, όπως έχει πει στα «Χ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!