Άνοιξε ο δρόμος για βοήθημα 1.000 ευρώ σε κάθε γέννηση στον Δήμο Προσοτσάνης

0
1362

– Αφορά κατοικοδημότες του δήμου με οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και έως 10.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες
– Θ. Αθανασιάδης στα «Χ»: «Εγώ δεν θα πω ότι είναι δικαίωση για τον δήμο, αλλά δικαίωση για τον Έλληνα πολίτη»


 

Άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή οικονομικού βοηθήματος 1000 ευρώ σε κάθε γέννηση παιδιού σε οικογένειες δημοτών του Δήμου Προσοτσάνης που παράλληλα θα πρέπει να κατοικούν στον δήμο και να έχουν εισόδημα μέχρι 16.000 ευρώ.
Πρόκειται για απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο το 2021, όπως εξήγησε στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης για να διευκρινίσει σε εκείνη τη συνεδρίαση, μειοψήφησε η αντιπολίτευση καταψηφίζοντας την πρόταση.
Στην συνέχεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, απέρριψε την συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα ο Δήμος Προσοτσάνης να αναγκαστεί να προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 152, η οποία συνεδρίασε πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου, στην Κομοτηνή. Εκεί παρέστη και ο Δήμαρχος Προσοτσάνης με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη νομική εκπρόσωπο του δήμου.
“Η απόφαση στην οποία κατέληξε η επιτροπή του άρθρου 152, είναι ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι νόμιμη και μπορεί ο Δήμος Προσοτσάνης να δώσει το συγκεκριμένο οικονομικό βοήθημα στις οικογένειες με εισόδημα έως 16.000 ευρώ” σχολίασε ο κ. Αθανασιάδης.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των “Χ”, ο Δήμαρχος, επεσήμανε για το ίδιο θέμα: “Εγώ δεν θα πω ότι είναι δικαίωση για τον δήμο, αλλά δικαίωση για τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος επέλεξε να μένει σε περιοχές όπως ο δικός μας δήμος. Σε περιοχές όπου δυστυχώς, κάθε φορά που γίνεται απογραφή πληθυσμού, μας βρίσκουν λιγότερους. Ο κόσμος σε αυτές τις περιοχές κρατάει Θερμοπύλες. Αυτή η απόφαση, νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία, για τους δήμους, ιδιαίτερα τους ακριτικούς δήμους να στηρίξουν τους δημότες τους. Το ποσό μπορεί να μην είναι μεγάλο, για κάθε παιδί, αλλά είναι κάτι. Δυστυχώς βλέπουμε να συρρικνώνεται πληθυσμιακά ο δήμος μας, όπως και ο νομός, σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή. Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι θλιβερά. Έχουμε πλέον μόνο θανάτους και όχι γεννήσεις. Αρκεί να πω ότι σε όλο τον Δήμο Προσοτσάνης το 2021, είχαμε 51 γεννήσεις. Στοιχεία σαν αυτά, δικαιώνουν τις επιλογές του Δήμου Προσοτσάνης, και του όποιου δήμου με ανάλογα προβλήματα, θα ακολουθήσει, αποφασίζοντας να στηρίξει τους δημότες του. Μας είπαν μέχρι και γραφικούς αλλά επιμείναμε και τελικώς το συγκεκριμένο οικονομικό βοήθημα θα δοθεί”.
Ο κ. Αθανασιάδης, υπογράμμισε ότι κανένας άλλος δήμος δεν τόλμησε δυστυχώς να προχωρήσει σε τέτοιες αποφάσεις, πλην ενός ακόμη δήμου της Αττικής που πήρε ανάλογη απόφαση με διαφορετικά κριτήρια χορήγησης του βοηθήματος. Ο ίδιος πάντως επανέλαβε για μια ακόμη φορά, ότι ο Δήμος Προσοτσάνης σε καμία περίπτωση δεν καυχάται, για την απόφασή του, αλλά ότι πρόκειται για επιλογές που πλέον θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και αυτονόητες για την στήριξη των δημοτών και στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν και άλλοι δήμοι.
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης, η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ποσού 1.000 ευρώ σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες που αποκτούν τέκνο και δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι γονείς κατοικοδημότες του Δήμου Προσοτσάνης που είναι οικονομικά αδύναμοι με ετήσιο καθαρό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα που δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 16.000 ευρώ και για τις μονογονεϊκές οικογένειες των 10.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ