Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας: Εκτινάσσεται το κόστος των υλικών στα δημόσια έργα

1
2323

«O Δήμος Δράμας δημοπράτησε έργο της τάξης των 350.000 ευρώ και δεν κατατέθηκε καμία προσφορά από υποψήφιο εργολάβο»


 

Τον προβληματισμό του για την εκτίναξη του κόστους των υλικών που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση των έργων του Δήμου Δράμας, εξέφρασε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Καψημάλης.
Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα φανεί περισσότερο την επόμενη περίοδο και εξήγησε ότι το κόστος των εργασιών στα έργα που είναι υπό υλοποίηση έχουν αυξηθεί επικίνδυνα σε σχέση με το τίμημα των εργασιών.
Ο Αντιδήμαρχος εξήγησε ότι στα δημόσια έργα υπάρχουν συγκεκριμένοι πίνακες που κοστολογούν κάθε εργασία που γίνεται. Για παράδειγμα όπως είπε, η τιμή μονάδας σιδήρου είναι 1.07 ευρώ, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η τιμή που αναλογεί για να πληρωθεί κάποιος για μια δημόσια εργασία. Ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που εμπορεύονται σίδηρο στη Δράμα πωλούν με τιμές 1.20 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει πάρει μια εργολαβία και μάλιστα έχει δώσει και συγκεκριμένη έκπτωση στον δήμο, «μπαίνει μέσα» από αυτή τη διαδικασία, εξήγησε ο κ. Καψημάλης, προσθέτοντας ότι «Υπάρχει όχληση και από τους εργολάβους προς το Υπουργείο Υποδομών για τους αναθεωρητικούς πίνακες. Έγινε μια διόρθωση τον Δεκέμβριο με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, αλλά το πρόβλημα δεν καλύπτεται, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων και την αύξηση του ενεργειακού κόστους».
Μάλιστα ο κ. Καψημάλης έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις εργολαβίες των δημοσίων έργων, λέγοντας ότι πρόσφατα ο Δήμος Δράμας δημοπράτησε ένα έργο της τάξης των 350.000 ευρώ και δεν κατατέθηκε καμία προσφορά από υποψήφιο εργολάβο. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους από την άποψη ότι θα πρέπει να στραφούμε, και ήδη το κάνουμε, άμεσα σε αναθεωρητικούς πίνακες. Δεν θα μπορέσουν να εκτελέσουν οι εργολάβοι αυτά τα έργα» είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με επιστολή της προς τους υπουργούς της κυβέρνησης η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, στις 11 Μαρτίου, ανέφερε ότι οι παρούσες συνθήκες είναι συνθήκες ανωτέρας βίας και ως τέτοιες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από πλευράς της κυβέρνησης. Η Ένωση προτείνει μία σειρά προσωρινών μέτρων ώστε να επανέλθει η ισορροπία μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών στις συμβάσεις δημοσίων έργων και να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των έργων.
Τα μέτρα αυτά είναι:
-Παράταση κατ’ ελάχιστον δώδεκα μηνών όλων των Χρονοδιαγραμμάτων.
-Προσωρινή διακοπή εργασιών.
-Έκδοση νέων συντελεστών αναθεώρησης για όλο το εύρος των εργασιών.
-Αναπροσαρμογή του εργολαβικού ανταλλάγματος για την κάλυψη των ανατιμήσεων στις περιπτώσεις που δεν δύνανται να καλυφθούν από τους συντελεστές αναθεώρησης.
-Αναπροσαρμογή των Προϋπολογισμών Μελετών των υπό δημοπράτηση Έργων ώστε να συμβαδίζουν με την οικονομική πραγματικότητα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!