Χείμαρρος Καλλιφύτου: Σε «θολό τοπίο» κινείται η διευθέτηση των 1.260 μέτρων

1
2643

– Το έργο είναι ύψους 4,2 εκατ. € και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ
– Υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις για τις οποίες μάλιστα δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη αιτιολογία


 

Στη διαδικασία της φυτοτεχνικής μελέτης (η οποία κατ’ άλλους έχει ολοκληρωθεί και κατ’ άλλους όχι) βρίσκεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «ΧΡΟΝΙΚΩΝ της Δράμας» η προετοιμασία του έργου για την διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου, από το τέλος της επικάλυψης του χειμάρρου, στο ύψος του πάρκου Κυπρίων Αγωνιστών μέχρι την σωληνωτή διάβαση που οδηγεί στη Νέα Αμισό και το Αρκαδικό.
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι σημαντική για τη διαφύλαξη της ισορροπίας στο οικοσύστημα της περιοχής, μετά την εκτέλεση του έργου και για τον λόγο αυτό θεωρείται αναγκαία. To έργο αναμενόταν να φθάσει στη φάση της δημοπράτησης, αρχικά στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2021 και ο χρόνος ολοκλήρωσής του είχε εκτιμηθεί μέχρι το τέλος του 2023. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις για τις οποίες, τουλάχιστον επισήμως, δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη αιτιολογία.
Το σημαντικότερο βήμα για τη διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου πραγματοποιήθηκε με την ένταξη του έργου ύψους 4,2 εκατ. € στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Στο πλαίσιο του ενταγμένου έργου πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στα πρανή του χειμάρρου με συρματοκιβώτια (σαζανέτ). Επίσης θα καθαριστεί από τη ρύπανση η κοίτη του χειμάρρου και θα τοποθετηθεί ειδικό πέτρωμα για την επαναφορά της ζωής στον χείμαρρο. Παράλληλα, δεξιά και αριστερά της κοίτης του χειμάρρου θα δημιουργηθούν φωταγωγημένοι πεζόδρομοι προς χρήση των περιπατητών κ.ο.κ.
Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις προβλέπουν την κατασκευή αναχωμάτων και τεχνικών, τον καθαρισμό του πυθμένα, την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων, ειδικών ραμπών πρόσβασης και προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στις δύο όχθες, εργασίες ηλεκτροφωτισμού κ.ά. σε συνολικό μήκος 1.260 μέτρων.
Το έργο γίνεται με χρηματοδότηση που αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στον χείμαρρο Καλλιφύτου και με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο τμήμα του χειμάρρου θα πρέπει να καθαριστεί, διότι κινδυνεύει ένα τμήμα της πόλης αλλά και περιοχές στον Αρκαδικό και τη Νέα Αμισό λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.
Μέσω αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνεται και η ανάδειξη της περιοχής του χειμάρρου, αφού θα γίνει πλήρης διαμόρφωση μέχρι και την ιρλανδική γέφυρα που οδηγεί στο Αρκαδικό και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα σε επίπεδο Νομού Δράμας.
Η ένταξη του έργου υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και έχει ως άξονα την αντιπλημμυρική προστασία στο χείμαρρο Καλλιφύτου Δράμας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους ύψους 4.230.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις διευθέτησης του χειμάρρου στην εν λόγω περιοχή, μετά την υλοποίηση της μελέτης δρομολογήθηκαν για πρώτη φορά, παρότι συζητήσεις για την ανάγκη βελτίωσης της κατάστασης στο δυτικό μέρος του χειμάρρου Καλλιφύτου, γινόταν τα τελευταία, τουλάχιστον, 20 χρόνια.
Για το έργο ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης της Δράμας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!