Αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων: Ζητούν απόσυρση του μέτρου συνταγογράφησης των ανασφάλιστων μόνο από τις δημόσιες δομές και όχι από ιδιώτες γιατρούς

0
5647

Όλγα Βασιλείου στα «Χ»: «Είναι δύσκολο να εξυπηρετηθεί όλος αυτός ο όγκος ασθενών στις δημόσιες δομές»


 

Ενστάσεις στον ιατρικό κόσμο δημιουργεί η απόφαση της πολιτείας να απομακρύνει τους ιδιώτες γιατρούς από τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων, εξετάσεων και ιατρικών πράξεων για ανασφάλιστους πολίτες.
Όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κα Όλγα Βασιλείου, είναι απόφαση του υπουργείου η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Μαρτίου. Υπήρχε ένα νομοσχέδιο το οποίο έλεγε ότι η πολιτεία καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων ατόμων και έδινε το δικαίωμα και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά η εξυπηρέτηση τους και οι εξετάσεις γινόταν μόνο από δημόσιες δομές υγείας. Η κυβέρνηση αποφάσισε, για τον έλεγχο της κατάστασης, να παραπέμψει τους ασθενείς αυτούς στον δημόσιο τομέα για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και των εξετάσεών τους.
«Οι ενστάσεις των ιατρικών συλλόγων είναι δύο. Η πρώτη είναι ότι με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών μετακινείται στις δημόσιες δομές. Ουσιαστικά καταργείται η πρωτοβάθμια φροντίδα μέσω του ιδιωτικού τομέα που έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ κι όλο αυτό καταλήγει να είναι ένα επιπλέον βάρος, για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Είναι δύσκολο να εξυπηρετηθεί όλος αυτός ο όγκος ασθενών, λόγω της ήδη επιβαρυμένης της κατάστασης στις δημόσιες δομές.
Η δεύτερη ένσταση των ιατρικών συλλόγων είναι ότι υπάρχει νομοθεσία που λέει ότι η σφραγίδα του ιδιώτη γιατρού είναι ισότιμη με τη σφραγίδα του νοσοκομειακού γιατρού, ή του γιατρού που βρίσκεται στο δημόσιο τομέα και στα κέντρα υγείας. Αυτό όμως καταργείται εν μέρει. Δεν είναι δυνατόν να στερείται από τον ανασφάλιστο η δυνατότητα να εξυπηρετείται από ιδιώτη γιατρό, ο οποίος τον εξετάζει, του συνταγογραφεί φάρμακα και εξετάσεις. Θα πρέπει να είναι ελεύθερη πρόσβαση του καθενός στον γιατρό, που κρίνει αυτός ότι θέλει να απευθυνθεί».
Όπως αναφέρει η γραμματέας του ιατρικού Συλλόγου Δράμας, οι ανασφάλιστοι, γνωρίζοντας ότι ο ιδιώτης γιατρός δεν μπορεί να τους συνταγογραφήσει τα φάρμακά τους, θα κινηθούν προς τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, και συμπληρώνει: «Αυτό που προτείνουμε οι ιατρικοί σύλλογοι, είναι να τεθούν κάποια κριτήρια. Όντως υπάρχει μία μεγάλη μάζα ασθενών που φαίνονται στο σύστημα ότι είναι ανασφάλιστοι γιατί δεν μπορούν να καλύψουν το ΤΕΒΕ και τις υποχρεώσεις τους, ενώ είναι ανασφάλιστη και η οικογένειά τους. Θα πρέπει να ξαναδούμε το ποιον θεωρούμε ανασφάλιστο και τι δυνατότητες του δίνονται, έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα να προβλεφθεί ασφάλιση (τρίμηνη – τετράμηνη) για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί.
Καταθέσαμε τις προτάσεις μας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στη συνέχεια στο Υπουργείο Υγείας. Αλλά λάβαμε ένα e-mail το οποίο μας έλεγε ότι το νομοσχέδιο θα μπει σε εφαρμογή. Πιστεύω ότι αυτό γίνεται για τον έλεγχο της συγκεκριμένης κατάστασης, διότι τα έξοδα των ανασφάλιστων τα καλύπτει το κράτος. Παρόλα αυτά, φανταστείτε την ταλαιπωρία όλων αυτών των ανθρώπων, να βρουν γιατρό για να τους συνταγογραφήσει τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας η κίνηση αυτή στοχεύει στη συγκράτηση της δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την άμεση απόσυρση του μέτρου το οποίο προβλέπει τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους μόνο από δημόσιες δομές και όχι από ιδιώτες γιατρούς. Παρότι το υπουργείο Υγείας έδωσε παράταση στην εφαρμογή του μέτρου και θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την απόσυρσή του ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και εξετάσεις όλοι οι πολίτες της χώρας, σημειώνοντας ότι «Έχει αποδειχθεί ότι οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών ιδιαίτερα τώρα εν μέσω πανδημίας. Γι’ αυτό και είναι πιθανό να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!