Αντικαπνιστικά μέτρα και εντός των υπηρεσιών του Δ. Δράμας

0
1766

Ορίστηκαν υπεύθυνοι για την αποτροπή του καπνίσματος στους χώρους εργασίας.

Μέτρα προκειμένου να υπάρχει τήρηση των απαγορεύσεων του αντικαπνιστικού Νόμου και να περιοριστούν οι τυχόν παρεκτροπές λαμβάνει ο Δήμος Δράμας εντός των υπηρεσιών του. Όρισε λοιπόν υπευθύνους για την αποτροπή του καπνίσματος στους χώρους εργασίας καθώς και στους χώρους αναμονής, σε κάθε όροφο και κτίριο αλλά και αναπληρωματικούς των υπευθύνων για τα καθήκοντα αυτά.

Έργο των υπευθύνων οι οποίοι ορίστηκαν από τον Δήμο Δράμας είναι η τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους εργασίας καθώς και στους χώρους αναμονής για την οποία ορίστηκαν υπεύθυνοι που θα επιτελούν τακτικούς και καθημερινούς ελέγχους, και θα μεριμνούν για την ανάρτηση της σήμανσης κατά του καπνίσματος καθώς και για την απομάκρυνση των σταχτοδοχείων.

Και πρόστιμα στους υπευθύνους εάν δεν επιτελούν το έργο τους
Όπως έγινε γνωστό από τον Δήμο Δράμας, στους οριζόμενους υπεύθυνους των προαναφερθέντων υπηρεσιών επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ (και διπλασιασμό του αμέσως προηγούμενου επιβληθέντος προστίμου, σε περίπτωση υποτροπής), για παραβάσεις που αφορούν: Απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου, σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης εντός της οργανικής μονάδας. Παράλειψη κλήσης των αρμοδίων Οργάνων Ελέγχου. Έλλειψη συνεργασίας με τα Όργανα Ελέγχου.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, “Αρμόδια Όργανα Ελέγχου” για την διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας, μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων στο Δήμο Δράμας, είναι: Τα αρμόδια υγειονομικά όργανα (Υγιεινολόγοι/Επόπτες Δημόσιας Υγείας) της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Δράμας. Το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Δημοτική Αστυνομία Δράμας. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) του άρθρου 82 του Ν. 4622/2019.

Οι έλεγχοι στους υπόλοιπους δημόσιους χώρους
Την ίδια ώρα οι έλεγχοι για το κάπνισμα, είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως καφετερίες, ζαχαροπλαστεία, νυχτερινά κέντρα, κλπ αλλά και σε δημόσιους χώρους όπως νοσοκομεία, ιδρύματα, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ο.κ.
Όπως είχαν σημειώσει τις προηγούμενες ημέρες στα ΧΡΟΝΙΚΑ οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αστυνομίας, οι έλεγχοι στους δημόσιους χώρους και τα κέντρα διασκέδασης έχουν αποτέλεσμα καθώς η παραβατικότητα που προκύπτει από τους ελέγχους των αρμοδίων οργάνων τουλάχιστον στη Δράμα είναι πλέον μηδενική. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, έλεγχοι πρέπει να γίνονται “Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λ.π).
Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία–Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) κ.α.
Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.
Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.
Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.
Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης
α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, (β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, (δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές, (ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, (στ) στα παντός είδους κυλικεία, (ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!