Αντισώματα για τουλάχιστον 8 μήνες έχουν οι ασθενείς – Τι δείχνει η έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών

0
3602

Του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου

Ελπίδες για διατήρηση της ανοσίας από το εμβόλιο προσφέρουν τα αποτελέσματα μελέτης Ελλήνων ερευνητών, σύμφωνα με τα οποία τα αντισώματα όσων έχουν νοσήσει από την Covid-19 διατηρούνται τουλάχιστον οκτώ μήνες.
Καθηγητές μελέτης που διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με επικεφαλής τον πρύτανη Θάνο Δημόπουλο διαπίστωσαν ότι σε 183 αναρρώσαντες ασθενείς και δότες πλάσματος, που χορηγείται σε νοσηλευόμενους ασθενείς στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, το 80% διατηρεί τα εξουδετερωτικά αντισώματα -αυτά που καταπολεμούν τον ιό- οκτώ μήνες.
«Δεν ξέρουμε πόσο υψηλούς τίτλους αντισωμάτων θα έχουμε από τη χορήγηση του εμβολίου. Εάν επιτευχθεί, όμως, η διατήρηση αντισωμάτων που διαπιστώνεται σε όσους νόσησαν με τον ιό και νοσηλεύτηκαν τότε η ανοσία που προσφέρουν τα αντισώματα θα διαρκεί τουλάχιστον οκτώ μήνες. Μπορεί να μας εκπλήξει και να έχουμε μεγαλύτερο διάστημα προστασίας σε σχέση με το εμβόλιο της γρίπης», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Αιματολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και ένας εκ των κύριων ερευνητών της μελέτης, Ευάγγελος Τέρπος.
Επισημαίνει, βέβαια, ότι δεν είναι γνωστό εάν όσοι χάνουν τα αντισώματά τους διατηρούν κύτταρα μνήμης ικανά ώστε σε πιθανή επόμενη φορά προσβολής από τον ιό να παραγάγουν γρήγορα αντισώματα καταπολεμώντας τον. Τα κύτταρα μνήμης είναι εξίσου σημαντικά με τα αντισώματα στη «μάχη» του ανθρώπινου οργανισμού με τον αόρατο εχθρό, και διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι διατηρούνται τουλάχιστον για οκτώ μήνες σε όσους νόσησαν από τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση «Η συγκεκριμένη μελέτη στην Ελλάδα ξεκίνησε κατά το πρώτο επιδημικό κύμα και έχει ως αντικείμενο να εξεταστεί η θεραπευτική προσέγγιση με πλάσμα από ασθενείς που έχουν νοσήσει από την Covid-19 και αναρρώσει – τα αποτελέσματά της αναμένεται να δημοσιευτούν σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Στο πλαίσιο της έρευνας, όσοι εθελοντικά αποφάσισαν να δώσουν πλάσμα εξετάστηκαν σε τακτικά διαστήματα για την παρουσία αντισωμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Τέρπο, σε 259 άτομα που κρίθηκαν κατάλληλα για να υποβληθούν σε πλασμαφαίρεση, το 60% ήταν συμπτωματικοί που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, το 32% είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο (όχι απαραίτητα σε Εντατική) και το 8% ήταν ασυμπτωματικοί. Ο έλεγχός τους πραγματοποιήθηκε 67 ημέρες απ’ όταν εμφάνισαν το πρώτο κρούσμα, ενώ για τους ασυμπτωματικούς στο ίδιο διάστημα μετά το θετικό μοριακό τεστ. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι όσοι νοσηλεύτηκαν είχαν πολύ υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ