Χωρίς κόσμο η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων στους ναούς της Δράμας

0
2601

Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος: «O Θεός να μην μας αξιώσει άλλη χρονιά να γιορτάσουμε κατ’ αυτό τον τρόπο τη μεγάλη δεσποτική εορτή των Αγίων Θεοφανίων»

Κλειστοί για τον εκκλησιασμό των πιστών κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας των Θεοφανίων ήταν οι Ιεροί Ναοί στη Δράμα χθες, Τετάρτη, στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων αποτροπής της μετάδοσης του κορωνοϊού. Οι πολίτες προσήλθαν τηρώντας τις αποστάσεις και τους κανόνες προστασίας, μόνο στους εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών, προκειμένου να λάβουν τον αγιασμό χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, ενώ ήταν διακριτική, κατά τις οδηγίες τις πολιτείας και η παρουσία της Αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις.
Η γνωστή εικόνα της, πλημμυρισμένης από κόσμο, λίμνης της Αγίας Βαρβάρας για τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού, φέτος όπως ήταν φυσικό δεν υπήρξε, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και των αποφάσεων που λήφθηκαν για την προστασία της δημόσιας υγείας κάτι που ήταν απόλυτα φυσιολογικό, παρότι πρωτόγνωρο ως φαινόμενο.

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου για τον εορτασμό των Θεοφανίων
Ο Αγιασμός των υδάτων έγινε από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Δράμα κάτω από τις φετινές ιδιαίτερες συνθήκες. Ενδεικτική του αντίκτυπου που είχε η φετινή ιδιαιτερότητα του εορτασμού των Θεοφανίων άλλωστε είναι και η φράση που χρησιμοποίησε ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος μιλώντας για το φετινό εορτασμό, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «O Θεός να μην μας αξιώσει άλλη χρονιά να γιορτάσουμε κατ’ αυτό τον τρόπο την μεγάλη δεσποτική εορτή των Αγίων Θεοφανίων. Ουδέν κακόν, όμως, αμιγές καλού, διότι η ημέρα αυτή ανέδειξε τους διαλογισμούς των καρδιών ευσεβών, μη ευσεβών, αδιαφόρων, υποκριτών και ανθρώπων οι οποίοι επένδυσαν την σταδιοδρομίαν των, πάνω στην ψευδοευσέβειά τους, για να εξαπατήσουν τους ευσεβείς. Οι καμπάνες και τα σήμαντρα αδελφοί μου, ούτε λέγουν, ούτε κρύπτουν, αλλά σημαίνουν. Σημαίνουν σήμερα για την μεγάλη γιορτή των Θεοφανίων, αλλά το σήμα που εκπέμπουν δυστυχώς είναι κατά μιαν σημασίαν ελαττωμένο, διότι εκ των πραγμάτων, δεν θα καλέσουν ως συνήθως προς εκκλησιασμόν, αφού και οι Ναοί μας, κατά μιαν επίσης σημασία, έχουν παύσει έστω προσκαίρως να είναι κατά λέξη εκκλησιές. Δηλαδή χώροι συναντήσεως όλου του λαού, όπου άνω τοις κάτω συνεορτάζει και τα κάτω τοις άνω συνομιλεί».

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά με τη φετινή ιδιαιτερότητα του εορτασμού των Θεοφανίων υπό συνθήκες πανδημίας, το βράδυ της παραμονής της γιορτής, στις 5 Ιανουαρίου, σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επεσήμανε ότι: «Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.
Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.
Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο. Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.
Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ