Απαιτούνται λύσεις για τις καταπτώσεις

0
1961

– Τι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το πρόβλημα στη 19ης Μαΐου
– Σε μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος κατευθύνεται ο Δήμος Δράμας

Παρεμβάσεις στο τμήμα της οδού 19ης Μαΐου, λίγο πριν από τη γέφυρα της Αντιγόνου, όπου πριν από λίγες μέρες σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων, δρομολογεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, κ. Ιωάννης Κιοσσές, προχώρησε σε ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης.
Σύμφωνα με όσα είπε, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας προχώρησε στην αποκατάσταση της προστατευτικής περίφραξης που υπάρχει για την τυχόν κατάπτωση βράχων, και δρομολογεί την ενίσχυση αυτών των υποδομών, για να εξασφαλιστεί η προστασία από τυχόν μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον. Παράλληλα, όπως είπε, η Υπηρεσία ετοιμάζει μία μελέτη που θα γίνει μέσω ειδικού μελετητικού γραφείου, προκειμένου να στηριχθεί μία για πάντα και με ασφάλεια το πρανές και να μην καταρρεύσουν οι τρεις περίπου οικίες που υπάρχουν επάνω από το σημείο των καταπτώσεων.
Όπως είπε ο κ. Κιοσσές, θα πρέπει να γίνει ένα έργο το οποίο αφενός δεν θα διαταράξει την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά θα ενισχύσει την ασφάλεια, ώστε να μην πέσουν τα σπίτια που κινδυνεύουν (κάτι που αποτελεί πρώτιστη ανάγκη), και αφετέρου για να μην υπάρξει κατάπτωση βράχων επί της 19ης Μαΐου, που είναι δημοτική οδός από την οποία περνούν πεζοί και οχήματα. Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει καμία εγγραφή στον προϋπολογισμό ούτε για τη μελέτη αλλά ούτε και για το έργο που πρέπει να γίνει, θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση με την Κοινότητα Δράμας, ώστε να εγγραφούν στον επόμενο προϋπολογισμό κάποιοι πόροι, αρχικά για τη μελέτη και κατόπιν για το έργο. Πάντως, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας εκτίμησε ότι η υπηρεσία έχει λάβει μέτρα και θα προχωρήσει σε ενίσχυση της υφιστάμενης αντιστήριξης.
Σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό της περιοχής όπου συνέβησαν οι καταπτώσεις, ο ίδιος ανέφερε ότι μεταξύ των ιδιοκτησιών και της δημοτικής οδού υπάρχει μία λωρίδα που περιλαμβάνει όλο το πρανές το οποίο δεν ανήκει στον Δήμο Δράμας και άρα δεν υπάρχει δικαιοδοσία επέμβασης για οποιοδήποτε έργο σε αυτό το σημείο. Πρόκειται για μία μακρόστενη λωρίδα μήκους περίπου 80 μέτρων και εμβαδού 608 τ.μ. που είναι αγνώστου ιδιοκτήτη. Κατά συνέπεια, μέσω του Τμήματος Ακίνητης Περιουσίας και της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας, θα πρέπει αυτό το τμήμα με κάποιο τρόπο να περιέλθει στην κατοχή του Δήμου Δράμας, προκειμένου να προχωρήσει σε έργο που θα γίνει, να είναι σύννομο και να δώσει την δυνατότητα πληρωμής στον ανάδοχο που θα το εκτελέσει.

Σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Πόλη + Ζωή», Κυριάκου Χαρακίδη, για το χρονοδιάγραμμα του έργου και το κατά πόσο είναι σύννομη η μελέτη που θα γίνει για χώρο που δεν ανήκει ακόμα στον Δήμο Δράμας, ο κ. Κιοσσές είπε ότι η μελέτη είναι καθόλα σύννομη, καθώς δεν αφορά κατασκευή σε χώρο που δεν ανήκει στον Δήμο Δράμας. Όπως είπε, ο μελετητής θα πάρει κάποια στοιχεία και η πρότασή του μπορεί να μην επηρεάζει καν το τμήμα που είναι αγνώστου ιδιοκτήτη. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας είπε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλήσει με ακρίβεια για χρονοδιάγραμμα, αλλά με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης της μελέτης μπορεί να υπάρξουν αποτελέσματα από τον μελετητή ακόμη και σε ένα δίμηνο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα», κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, είπε ότι το πρόβλημα στο σημείο των καταπτώσεων δεν είναι καινούργιο, αλλά είναι γνωστό με αίτημα των ιδιοκτητών στην περιοχή από το 2004. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Αν, λοιπόν, έχουν περάσει 17 χρόνια και δεν έχουμε κάνει τίποτε, προφανώς φταίμε εμείς ως δήμος. Το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος αντιμετώπισης που μας έχει αναπτύξει ο κ. Κιοσσές δεν μπορεί να είναι αποδεκτά. Προτείνω να ζητήσουμε να αντιμετωπιστεί ως μία έκτακτη κατάσταση, η οποία προήλθε από μία θεομηνία και να προχωρήσουμε σε διαδικασίες fast track για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση, ενδεχομένως να μπορέσουμε να βρούμε χρηματοδοτήσεις εκτός του Δήμου Δράμας, με στόχο κυρίως να αντιμετωπιστεί γρήγορα το πρόβλημα. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα ως κατεπείγον βάσει των έκτακτων αναγκών».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, είπε ότι θα πρέπει ο Δήμος Δράμας να προχωρήσει στη μελέτη που ανέφερε η Τεχνική Υπηρεσία, αλλά ταυτόχρονα να προσπαθήσει και για την ένταξη του έργου στα «έκτακτα».

Στο θέμα τοποθετήθηκε και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Δράμας, κα Ιωάννα Παπαδοπούλου, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στο ιστορικό του προβλήματος και είπε ότι θα πρέπει να γίνει μία έρευνα για την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής λύσης.

Στο τέλος της συζήτησης τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος είπε ότι το θέμα είναι εξειδικευμένο και για τον λόγο αυτό πρέπει να προχωρήσει η μελέτη του έργου που χρειάζεται να γίνει, ώστε υπάρξει λύση του προβλήματος. Πρόσθεσε ότι όποια ενέργεια γίνει θα πρέπει να αποτελεί τη βέλτιστη αλλά και ταυτόχρονα νόμιμη λύση για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο μέλλον, αλλά και ότι δεν θα πρέπει να γίνουν γρήγορες κινήσεις που δεν θα οδηγήσουν πουθενά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ