Απειλεί επικίνδυνα η αλματώδης ακρίβεια

Τι λένε οι κ.κ. Κ. Μπλούχος, Θ. Ξανθόπουλος και Χ. Κεφαλίδου στα «Χ» για τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης. Πως βλέπουν τα μέτρα της κυβέρνηση

1
3349

Σημαντικά προβλήματα που απειλούν το εισόδημα και δυσχεραίνουν την προσπάθεια επιβίωσης αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη Δράμα όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Ειδικότερα έντονα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι κα­θώς μετά την ενεργειακή κρίση εμφανίστηκαν και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, που έχει διεθνείς επιπτώσεις και γιγα­ντώνει περισσότερο την ακρίβεια. Μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρω­ση που είχαν τα «Χ» από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργο Σαβρίδη, στις 6 Απριλίου στη Δράμα διοργα­νώνεται εκδήλωση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια, στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΓΣΕΕ που αποφάσισε 24ωρη απεργία για την ακρίβεια και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τις απόψεις τους για την κα­τάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία αλλά και τα μέτρα ανακούφισης που θα πρέπει να ληφθούν κατέθεσαν στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» οι τρεις βουλευτές του Νομού, προσεγγί­ζοντας το θέμα από διαφορετική σκοπία.

Σε δηλώσεις του στα «Χ» ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Μπλούχος ανέφερε: «Η Κυβέρ­νηση δρα στηρίζοντας τον κόσμο και παράλληλα διασφαλίζοντας μια σταθερή και ασφαλή πορεία για τη χώρα. Οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια προκαλούν ένα πρό­βλημα κοινωνικό, όμως πρόκειται συνάμα και για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που παρότι δεν έχει τις ρίζες του εδώ είναι υπαρ­κτό και δυσκολεύει όλους τους συμπολίτες μας στην καθημε­ρινότητά τους. Η κυβέρνηση, στις επόμενες ημέρες ίσως και ώρες, θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης της οικονομίας και των πολιτών. Μένω στις μέχρι τούδε ανακοινώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι θα έχουμε τη συνέχιση της υποστήριξης της ενίσχυσης σε ό,τι αφορά το ρεύ­μα, την ενέργεια και το φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα θα έχουμε ενίσχυση στα καύσιμα κίνησης και οικονομική ενίσχυση κυρίως σε πιο αδύναμους και ευάλωτους πολίτες με δεδομένο ότι τα χρή­ματα των ενισχύσεων θα είναι αφορολόγητα και δεν θα συμψη­φίζονται με καμία οφειλή. Θα τα πάρει ο κόσμος για να ανακου­φιστεί από τις ανατιμήσεις που αντιμετωπίζει σε όλες τις πτυχές του βίου του».

Από την πλευρά του, ο Βου­λευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος δήλωσε στα «Χ» ότι: «Η χώρα βιώνει τη μια κρίση πάνω στην άλλη. Εκεί που υπήρ­χε η υγειονομική κρίση προστέ­θηκε και η κρίση της ακρίβειας. Βεβαίως και οι δυο έχουν διεθνή διάσταση, αλλά έχουν επιταχυντή τις πολιτικές της κυβέρνησης Μη­τσοτάκη. Ειδικά για την ακρίβεια η κυβέρνηση πιστή στις νεοφι­λελεύθερες δοξασίες της παρα­κολουθεί ουσιαστικά αμέτοχη και “αφήνει την αγορά να το ρυθμί­σει”, όπως είναι το αγαπημένο της σλόγκαν. Ο πληθωρισμός τρέχει με 6,5%, τα καύσιμα έχουν πάρει εκρηκτικές αυξήσεις, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Το εισόδημα των πολιτών τελειώνει την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Απαιτούνται λοιπόν γενναίες παρεμβάσεις και όχι διαχειριστικού τύπου μέτρα σαν αυτά που προτείνει η κυ­βέρνηση, όπως π.χ. το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους κοινωνικά αποκλεισμέ­νους. Απέναντι σε όλη αυτή την πολύ δύσκολη έως εφιαλτική κατάσταση που βιώνει η πλειο­ψηφία των πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει καταρχάς να μειωθεί ο ενιαίος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα. Επίσης να τεθεί πλαφόν στο όριο των κερδών του ηλεκτρι­κού ρεύματος. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα να παγώσει ένα πο­σοστό στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και το υπόλοιπο να αφεθεί στο λεγόμενο χρηματιστή­ριο ενέργειας. Παράλληλα πρέπει να ρυθμιστούν τα χρέη που σω­ρεύτηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Αλλά για να υπάρξει διαθέσιμο εισόδημα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, στα 800 ευρώ. Ακόμη πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί ορ­γανισμοί του κράτους για να μπο­ρέσει να σπάσει το καρτέλ στα καύσιμα, την ενέργεια ή όπου αλ­λού δραστηριοποιείται. Τέλος να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής. Αυτή είναι μια δέσμη μέτρων που μπορεί να δώσει ανακούφιση στα νοικοκυριά».

Η Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Χαρά Κεφαλίδου επισήμανε για το ίδιο θέμα στα «Χ» ότι: «Η ακρίβεια πλήττει βάναυσα τα εισοδήματα. Για να θωρακιστεί η ελληνική οικονομία απέναντι στην έκρηξη τιμών στα καύσιμα, την ενέργεια και σε βασικά κα­ταναλωτικά αγαθά, χρειάζονται άμεσα μέτρα με διπλή στόχευ­ση, ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Για τον λόγο αυτό στο ΚΙΝ.ΑΛ. προτείνουμε: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Μείωση 2% Ασφαλιστικών Εισφορών στις επιχειρήσεις για το 2022. Μείωση ΦΠΑ στο 6% σε βασικά αγαθά και είδη διατροφής. Εντα­τικούς Ελέγχους στην αγορά. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κα­τανάλωσης στα καύσιμα μέχρι το τέλος του 2022. Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχουςκαι ρύθμιση 120 δόσεων».

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ήταν λίγοι οι συμπολίτες μας που τις προηγούμενες ημέρες, επικοινώνησαν με τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», αναφέροντας περι­πτώσεις προβλημάτων που δημι­ουργούνται από τις μεγάλες ανα­τιμήσεις στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης, στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως το ψωμί. Είναι πλέον φανερό ότι η αλματώδης ακρίβεια αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που καλείται να αμβλύνει, αν όχι να λύσει, η πολιτεία.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ