Απεργιακή κινητοποίηση στη Δράμα την Τετάρτη

1
1130

24ωρη απεργία αποφάσισε η ΓΣΕΕ. Στο επίκεντρο η ακρίβεια, η ανάγκη αύξησης των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η καθολική κοινωνική προστασία


Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια, με αιτήματα την αύξηση των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την καθολική κοινωνική προστασία.
Το Εργατικό Κέντρο Δράμας, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στο χώρο του ΕΥΚ στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης. Στην απεργιακή κινητοποίηση απηύθυνε κάλεσμα και το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας στην πλατεία Ελευθερίας στις 10.30 το πρωί.
Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας κλήθηκαν οι διοικήσεις των εργασιακών σωματείων σε κοινή σύσκεψη την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του ΕΥΚ Δράμας. Εκεί έγινε σύσκεψη των διοικήσεων των σωματείων μελών του Εργατικού Κέντρου Δράμας, των σωματείων μελών της ΑΔΕΔΥ, των συνταξιουχικών σωματείων της πόλης μας, καθώς και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Δράμας, του Συλλόγου Θερμοϋδραυλικών Δράμας, του Συλλόγου Κουρέων και Κομμωτών Δράμας και του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας. Από τη σύσκεψη αποφασίστηκε η προσυγκέντρωση των απεργών στο Εργατικό Κέντρο Δράμας στις 11 το πρωί της Τετάρτης και στη συνέχεια η μετάβαση στην πλατεία Ελευθερίας για μια μεγάλη συγκέντρωση όλων των Δραμινών.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Δράμας:
Σε μήνυμά του προς τους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Δράμας τονίζει: «Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Οι επιπτώσεις της κάθε μίας αφήνουν βαρύ αποτύπωμα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Οι τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εκτοξεύονται σε επίπεδα που οδηγούν εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους στη φτώχεια, ενώ την ίδια ώρα Κυβέρνηση, «αναλυτές» και κεντρικοί τραπεζίτες μας λένε ότι η αύξηση των μισθών δεν είναι αποδεκτή λύση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ως αντίμετρο προτείνουν τη συνέχιση της «εξόρυξης» πλούτου από τα πορτοφόλια των φτωχών, πλούτος που με άνεση παραδίδεται σε μικρό αριθμό κυρίαρχων πολυεθνικών, που εν συνεχεία τον αναδιανέμουν στους εαυτούς τους σε βάρος των ανθρώπων και του πλανήτη.
Τους απαντάμε ότι οι μισθοί δεν είναι η αιτία του πληθωρισμού. Οι ισχυρισμοί τους συνιστούν καθαρά και απλά μισθολογική καταστολή που πρέπει να σταματήσει. Οι εργαζόμενοι είναι τα θύματα αυτής της κρίσης αύξησης του κόστους ζωής, με την αξία των μισθών να μειώνεται ενώ οι τιμές των καθημερινών αγαθών αυξάνονται. Αυτό αυξάνει τις υπάρχουσες ανισότητες, με τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα ευάλωτα άτομα να πλήττονται περισσότερο.
Η Κυβέρνηση, αντί να καταργεί/περιορίζει με άμεσο και έμμεσο τρόπο, συνδικαλιστικά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κανονισμούς εργασίας (βλ. πρόσφατη τροπολογία για εταιρείες δημοσίου συμφέροντος), αντί να επιτρέπει στους εργοδότες και τους τραπεζίτες να σπρώχνουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, ακόμη και όταν η παραγωγικότητα της εργασίας συνεχίζει να αυξάνεται, πρέπει να προωθήσει άμεσα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για κοινή ευημερία. Οι εργοδότες και η Κυβέρνηση έχουν ευθύνη να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής διασφαλίζοντας αυξήσεις στους μισθούς, έκτακτη στήριξη για οικογένειες που αγωνίζονται άνισα απέναντι στην κρίση, ανώτατο όριο στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών, δίκαιη φορολογία και αναδιανομή πλεοναζόντων κερδών και πλούτου.
Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα επιβάλλεται να έχουν μια θέση στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων κατά της κρίσης. Αυτή είναι η δοκιμασμένη μέθοδος για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης. Οι εργαζόμενοι της χώρας με τα συνδικάτα τους θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων, τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, τώρα σηκώνουν στην πλάτη τους και το κόστος της ακρίβειας η οποία σε πολλές περιπτώσεις εμπεριέχει έντονα τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!