Επιστολή διαμαρτυρίας για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης και ανακουφιστικές πρωτοβουλίες εξετάζει ο Δ. Νευροκοπίου

1
1147

Ανακοινώθηκαν οι συντελεστές του επιδόματος θέρμανσης. Η αύξηση είναι πολύ μικρή για το Νευροκόπι, δηλώνει στα «Χ» ο δήμαρχος κ. Γ. Κυριακίδης


Ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη η απόφαση για το φετινό επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2022-2023, ενώ από σήμερα Δευτέρα πιθανόν να ανοίξει και η πλατφόρμα MyΘερμανση για τις αιτήσεις των δικαιούχων. Το ύψος του επιδόματος που θα καταβληθεί σύμφωνα με την ΚΥΑ σε τρεις φάσεις θα κυμαίνεται από 100 έως και 800 ευρώ.
Οι κάτοικοι των περιοχών με περισσότερο κρύο, όπως και το Νευροκόπι, θα λάβουν επίδομα αυξημένο κατά 25%, εφόσον αυτό δεν είναι υψηλότερο των 1000 ευρώ.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο Δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, ξεκαθάρισε ότι το επίδομα δεν είναι αυτό που ανέμενε για το λεκανοπέδιο. Φέτος το ελάχιστο επίδομα θέρμανσης που θα πάρει ένας άγαμος στο Νευροκόπι είναι 550 ευρώ, από 440 ευρώ πέρσι, ενώ με τον ανώτερο συντελεστή θα έπαιρνε φέτος 700 ευρώ, όπως επεδίωκε ο τοπικός δήμος. Η αύξηση αυτή σε σχέση με τις ανάγκες θέρμανσης στο Νευροκόπι είναι πολύ μικρή σύμφωνα με όσα είπε ο Δήμαρχος Νευροκοπίου στα «Χ». Για τον λόγο αυτό –όπως είπε– ετοιμάζεται να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, διότι με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο δήμαρχος, το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για θέρμανση στο λεκανοπέδιο είναι περίπου 4000-4500 ευρώ. Αν λοιπόν ένας κάτοικος του Νευροκοπίου με δυο παιδιά, πάρει επίδομα θέρμανσης 700 ευρώ, θα πρέπει να συμπληρώσει κατ’ ελάχιστο 3300 ευρώ για να θερμανθεί. “Με το ύψος του επιδόματος θέρμανσης που ανακοινώθηκε δεν έχουμε την βοήθεια που θέλαμε” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Κυριακίδης, προσθέτοντας ότι οι αποκλίσεις του επιδόματος θέρμανσης από χωριό σε χωριό του Νευροκοπίου είναι πολύ μικρές.
Παράλληλα ο Δήμος Νευροκοπίου, θα επιχειρήσει να παρέμβει και φέτος προσπαθώντας να βοηθήσει στις ανάγκες θέρμανσης των δημοτών του που βρίσκονται σε μεγαλύτερη οικονομική αδυναμία. «Ο δήμος με την ευχέρεια που έχει από τον Νόμο, να παρεμβαίνει σε έκτακτες συνθήκες, θα προχωρήσει στη στήριξη του πληθυσμού που έχει μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη προκειμένου να εξασφαλίσει τη θέρμανσή του. Θα πάμε σε μια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου με την οποία θα διαπιστώνεται ότι η παρούσα κατάσταση με το ύψος της ακρίβειας είναι έκτακτη.
Δεν είναι αντιμετωπίσιμη από όλους. Εμείς βέβαια δεν μπορούμε σαν δήμος να παρέμβουμε για όλους, αλλά για ανθρώπους που πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες θέρμανσης. Αυτό είχε γίνει και πέρσι για τις ευπαθείς ομάδες. Πλέον θα προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω, γιατί οι ανάγκες αυτές διευρύνθηκαν λόγω της ακρίβειας. Ο δήμος δεν θα αφήσει κανένα να παγώσει αλλά η ουσία είναι ότι θα δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα».
Ο συντελεστής του επιδόματος θέρμανσης σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης είναι για τη Δράμα 0.84, για το Νευροκόπι 1,27, για το Παρανέστι 0,85, για το Δοξάτο 0,80 και για την Προσοτσάνη 0,87.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος πρέπει να υποβάλλουν πολύ πιθανόν από σήμερα, αίτηση μέσω ειδικής εφαρμογής στο myAADE, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!