Απετράπη στον Καλαμώνα η πλημμύρα κτηνοτροφικής μονάδας

0
1682

Εξαιτίας πλημμύρας παρακείμενου αγροτικού καναλιού

Απετράπη ο κίνδυνος για κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή του Καλαμώνα που προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες εξαιτίας της υπερχείλισης παρακείμενου αγροτικού καναλιού από τις βροχοπτώσεις.

Το αγροτικό κανάλι πλημμύρισε απειλώντας κτηνοτροφική μονάδα ωστόσο υπήρξε άμεση κινητοποίηση των συνεργείων του Δήμου Δοξάτου που με την χρήση και μηχανημάτων έργου JCB, απέτρεψαν την εξάπλωση των πλημμυρικών φαινομένων στην συγκεκριμένη μονάδα. Στην περιοχή πάντως ευρύτερα του Δήμου Δοξάτου δεν λείπουν προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων που προκαλούνται από τις έντονες βροχοπτώσεις κυρίως τοπικά. Αν και τόσο κατα το παρελθόν όσο και πριν από περίπου δυο χρόνια υπήρξαν σημαντικά προβλήματα αυτής της μορφής που είχαν παρατηρηθεί εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων μετατρέποντας μεγάλο μέρος των καλλιεργειών της περιοχής σε λίμνη.
Φέτος πάντως και τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν ευτυχώς φαινόμενα αυτής της έκτασης καθώς τόσο την προηγούμενη χρονιά όσο και συνολικά στο διάστημα των προηγούμενων τριών χρόνων, ο ΤΟΕΒ της Βοϊράνης (στην ευθύνη του οποίου ανήκουν τα αγροκτήματα του Δήμου Δοξάτου), ο Δήμος Δοξάτου, με την συνεργασία και της περιφέρειας ΑΜΘ διενεργούν συνεχώς καθαρισμούς των αγροτικών καναλιών.
Ως αποτέλεσμα αυτών των καθαρισμών είναι τα στραγγιστικά κανάλια να διοχετεύουν ευκολότερα τα νερά της βροχής είτε στον χείμαρρο του Δοξάτου είτε στο μεγάλο κανάλι της περιοχής και με τον τρόπο αυτό τα όμβρια ύδατα απομακρύνονται χωρίς να δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα.
Μέχρι στιγμής πάντως και παρότι οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται δεν αναφέρθηκαν εκτεταμένα προβλήματα στις καλλιέργειες τόσο προς τον Δήμο Δοξάτου όσο και προς την ΔΑΟΚ Δράμας.
Πληροφοριακά αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις ζημιών στις καλλιέργειες εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων οι αγρότες δικαιούνται αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο και συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Από τον ΕΛΓΑ καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές, που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τους καλυπτόμενους ασφαλιστικά κινδύνους στη φυτική παραγωγή της καλλιεργητικής περιόδου που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο
Πλημμύρα, θεωρείται σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, η εξαιτίας βροχοπτώσεων ή τήξης χιονιού εισροή και παραμονή στις καλλιέργειες νερού προερχομένου από ξεχείλισμα ή ρήγμα των φυσικών ή τεχνητών ορίων ρεύματος ή άλλου όγκου γλυκού νερού, με αποτέλεσμα ζημιά στη φυτική παραγωγή λόγω διάβρωσης του εδάφους, επιχωμάτωσης του αγροτεμαχίου ή κατάκλισης των καλλιεργειών. Στην έννοια αυτή της πλημμύρας δεν υπάγεται η εισροή και παραμονή νερού σε καλλιέργειες, που οφείλεται σε αμέλεια, παραλείψεις ή άλλα τεχνητά αίτια.
Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και δεν αποζημιώνονται απο τον ΕΛΓΑ οι ζημιές της φυτικής παραγωγής, όταν: δεν έχει υποβληθεί από τον ασφαλισμένο Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής για τα ζημιωθέντα αγροτεμάχια και δεν έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη ασφαλιστική εισφορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!