Απλήρωτοι ακόμα οι πατατοπαραγωγοί

0
25222

– Απόστολος Βέσμελης στα «Χ»: «Τα χρήματα δεν έφθασαν ακόμα στους πατατοπαραγωγούς. Οι αγρότες είναι πάρα πολύ ζορισμένοι»
– Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις στο Νευροκόπι για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περσινή σοδειά λόγω της πανδημίας

Σε αντίξοες συνθήκες αγωνίζονται να παραμείνουν στον επαγγελματικό τομέα που επέλεξαν οι 533 πατατοπαραγωγοί του Κάτω Νευροκοπίου. Πέρα από την αστάθεια του εισοδήματός τους, που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες ζήτησης της αγοράς κάθε χρόνο, από πέρσι είχαν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμα πρωτόγνωρο παράγοντα, αυτόν της πανδημίας.
Με πολύ κόπο και έπειτα από αρκετή χρονική καθυστέρηση εγκρίθηκαν από την πολιτεία 3,9 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντισταθμίσουν τα προβλήματα της χρονιάς που πέρασε και τα οποία δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Οι παραγωγοί ανέμεναν ότι οι αποζημιώσεις αυτές θα τους βοηθούσαν τουλάχιστον στη φετινή καλλιεργητική περίοδο, αλλά αυτό τελικά δεν συνέβη. Τα χρήματα των αποζημιώσεων δεν χορηγήθηκαν ακόμα, παρότι και η φετινή καλλιεργητική περίοδος φθάνει προς το τέλος της σε έναν μήνα.

Απόστολος Βέσμελης, Πρόεδρος προσωρινής διοίκησης Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της ομάδας των πατατοπαραγωγών ΙΚΕ, κ. Απόστολος Βέσμελης, δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι στις 2 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η κατάθεση των αιτήσεων που έπρεπε να υποβληθούν από τους παραγωγούς. Παρόλα αυτά, κανένας πατατοπαραγωγός δεν έχει λάβει ακόμα χρήματα από τη συγκεκριμένη αποζημίωση.
«Η υπόσχεση που υπάρχει προς τους παραγωγούς είναι ότι θα πληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου» αναφέρει ο κ. Βέσμελης και προσθέτει: «Τα χρήματα δεν έφθασαν ακόμα στους παραγωγούς. Οι αγρότες είναι πάρα πολύ ζορισμένοι, καθώς βασίστηκαν στην προοπτική είσπραξης αυτών των χρημάτων πολύ νωρίτερα. Τα ερωτήματα για το πότε θα παραλάβουν επιτέλους αυτά τα χρήματα οι παραγωγοί τίθενται καθημερινά».
Σε ό,τι αφορά τη φετινή παραγωγή πατάτας στο λεκανοπέδιο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου, δεν αντιμετώπισε προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες, ούτε και από πλευράς ασθενειών. Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, αναμένεται μία καλή σοδειά για τους παραγωγούς. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα και ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία συναρτώνται από πολλούς παράγοντες, με βασικότερο τη ζήτηση του προϊόντος.
Οι αγρότες του λεκανοπεδίου καλλιεργούν και φέτος αρκετές ποικιλίες πατάτας. Η ποικιλία «Σπούντα», που αποτελεί και το 15-20% της συνολικής παραγωγής στο Νευροκόπι, έχει ζήτηση κυρίως στην αγορά των Αθηνών, ενώ οι υπόλοιπες ποικιλίες που αφορούν κυρίως την «κίτρινη» πατάτα, όπως η «Πάμπα», η «Τζέλι», η «Ηλέκτρα» κλπ. καταναλώνονται περισσότερο στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
Οι πατατοπαραγωγοί του λεκανοπεδίου οργανώνονται περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου. Σε αυτό έχουν βοηθήσει τα μέγιστα και οι ομάδες παραγωγών. Μέσα από αυτές έχουν προχωρήσει στη διάθεση συσκευασμένης πατάτας στην αγορά, αλλά και μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές, αφού διαπραγματεύονται μεγάλες ποσότητες.
Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα τα οποία παραμένουν, όπως αυτό της «ελληνοποίησης», που έχει ως αποτέλεσμα να διατίθενται πατάτες του εξωτερικού ως πατάτες Νευροκοπίου, προκαλώντας πρόβλημα στη διάθεση του κορυφαίου προϊόντος που παράγεται στο λεκανοπέδιο, αλλά και δυσφημίζοντας το πολλές φορές, αφού η ποιότητα της ελληνοποιημένης πατάτας πολλές φορές είναι κατώτερη και ο καταναλωτής αποκομίζει αρνητική εντύπωση, έχοντας την αίσθηση ότι αγόρασε πατάτες Νευροκοπίου.
«Δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα δεν έχουν μειωθεί. Η νέα κυβέρνηση έχει κάνει κάποια βήματα και αυστηροποίησε τη νομοθεσία για τις ελληνοποιημένες πατάτες. Όμως, το φαινόμενο συνεχίζεται και θα είμαστε «ήρωες» αν μπορέσουμε να το περιορίσουμε» επισημαίνει ο κ. Απόστολος Βέσμελης που, απευθυνόμενος στο καταναλωτικό κοινό, τονίζει ότι θα πρέπει να στηριχθεί το τοπικό προϊόν της πατάτας Νευροκοπίου, που είναι ελεγμένο και πολύ καλής ποιότητας, ενώ και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την παραγωγή του βρίσκονται πολλά χρόνια σε αυτή τη δουλειά, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν πολύ καλά τη σωστή φροντίδα της καλλιέργειας για την απόδοση ενός άριστου προϊόντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ