Από 1 Απριλίου θα λειτουργούν οι φυλακές Νικηφόρου

0
464

Αν. Πούλιος στα «Χ»: «Γνωρίζουμε ότι αυτές τις ημέρες οι εργαζόμενοι έχουν πάρει φύλλα πορείας για να παρουσιαστούν»


 

 

Από αυτή την εβδομάδα εγκαθίστανται ήδη οι εργαζόμενοι στο νέο κατάστημα κράτησης του Νικηφόρου, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για τις ανάγκες λειτουργίας των φυλακών. Τα φύλλα πορείας που έχουν δείχνουν ότι τόσο αυτή όσο και την επόμενη εβδομάδα θα εγκαθίστανται συνεχώς προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία.
Οι πληροφορίες αυτές προκύπτουν από την ενημέρωση που έχει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος. Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο κ. Πούλιος δήλωσε ότι από τις πληροφορίες που υπάρχουν, από 1η Απριλίου το νέο κατάστημα κράτησης θα αρχίσει να λειτουργεί με κρατούμενους, χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αρχικός αριθμός τους. Δηλαδή από 1η Απριλίου ξεκινάει η λειτουργία των φυλακών έστω και μερικώς.
Όπως είπε πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας: «Γνωρίζουμε ότι αυτές τις ημέρες οι εργαζόμενοι έχουν πάρει φύλλα πορείας για να παρουσιαστούν. Δηλαδή σταματάει η εκπαίδευσή τους στη Νιγρίτα και στην Κομοτηνή και πρέπει να εμφανιστούν κανονικά στο χώρο εργασίας τους, στις φυλακές Νικηφόρου. Καταρχάς οι διοικητικοί και σε δεύτερο χρόνο οι φύλακες. Ήδη εγκαθίστανται».
Μετά από 20 χρόνια έχουμε σαφές δείγμα ότι ξεκινά η λειτουργία των φυλακών και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μια θετική εξέλιξη, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας. Ο κ. Πούλιος προσθέτει ότι για την τρίτη θέση εισαγγελέα που απαιτείται στη Δράμα για τη λειτουργία των φυλακών, υπάρχει ήδη θετική αντιμετώπιση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε σχετικό αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας. Η διαβεβαίωση είναι ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει και τρίτη θέση εισαγγελέα στη Δράμα και για τρίτη χρονιά, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρίτη οργανική θέση στη Δράμα. «Ευελπιστούμε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επανιδρυθεί η οργανική θέση εισαγγελέα οπότε δεν θα χρειάζεται να περνάμε κάθε χρόνο αυτή την διαδικασία, ζητώντας τρίτο εισαγγελέα ενώ δεν υπάρχει η οργανική του θέση. Η θητεία του τωρινού εισαγγελέα λήγει με το πέρας του δικαστικού έτους δηλαδή στις 15 Σεπτεμβρίου. Ελπίζω ότι και μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή για ένα ακόμη έτος θα έχουμε τρίτη θέση εισαγγελέα μετά και τη θετική θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου απέναντι στο αίτημά μας. Βέβαια εμείς θα συνεχίσουμε, θα επιτείνουμε την προσπάθεια αυτή, ώστε να διασφαλίσουμε όσο μπορούμε την τρίτη θέση εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται ότι η τελετή της διοικητικής παράδοσης του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Δράμας στο Νικηφόρο από την αρμόδια επιτροπή της εταιρίας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, προς στην επιτροπή παραλαβής που ορίστηκε από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έγινε τον Ιούνιο του 2020. Ενώ η θεμελίωση του έργου των φυλακών Νικηφόρου που θα απασχολήσει 258 άτομα για την λειτουργία του ξεκίνησε το 2002 και για την ολοκλήρωση του έργου και την λειτουργία του έχουν περάσει περισσότερο από δυο δεκαετίες μέσα από διάφορες διακυμάνσεις. Με δεδομένη την πολυετή καθυστέρηση που προηγήθηκε, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες των προηγούμενων χρόνων ότι ενδεχομένως το νέο σωφρονιστικό κατάστημα μπορεί και να μην λειτουργήσει τελικά ποτέ, μοιάζει σχεδόν απίστευτο ότι η λειτουργία του είναι πλέον θέμα μόνο κάποιων ημερών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ