Από 1 Οκτωβρίου έως 16 Νοεμβρίου το πρόγραμμα καυσοξύλευσης στις ορεινές περιοχές της Δράμας

0
2232

Αναλυτικά τι ισχύει για κάθε περιοχή του Νομού Δράμας.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα καυσοξύλευσης για τους κατοίκους ορεινών περιοχών του Νομού Δράμας. Το πρόγραμμα καυσοξύλευσης ατομικών αναγκών των παραγομένων με αυτεπιστασία εκμετάλλευση δημοσίων δασών εφαρμόζεται κάθε χρόνο, αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των κατοίκων της περιφέρειας του Δασαρχείου Δράμας σε καυσόξυλα και καύσιμη ύλη αλλά και η παραγωγική δυνατότητα των δασών της περιοχής.
Όπως αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, η δασική αστυνομική ρυθμιστική διάταξη καυσοξύλευσης του Δασαρχείου της Δράμας, από 1 Οκτωβρίου έως 16 Νοεμβρίου του 2020 (εκτός από Κυριακές και Αργίες) επιτρέπεται στους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων Παρανεστίου, Πτελέας, Πλατανιάς, Πλατανόβρυσης, Θόλου και Σίλλης – Πρασινάδα του Δήμου Παρανεστίου, αλλά και των κοινοτήτων Μακρυπλαγίου, Σιδηρονέρουυ και Σκαλωτής του Δήμου Δράμας, όπως και των κοινοτήτων Βώλακα του Δήμου Νευροκοπίου και Πύργων, Πανοράματος του Δήμου Προσοτσάνης, η υλοτομία και μεταφορά δασοπονικών ειδών γαύρου, πουρναριού και οστρύας από ολόκληρη την περιφέρεια κάθε κοινότητας, εκτός των τεχνητών δασών Πεύκης – Κυπαρισσιού.
Επίσης, στους κατοίκους αυτών των περιοχών, κατά την περίοδο από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και 19 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους, επιτρέπεται η συλλογή των ξηρών δασοπονικών ειδών και υπολειμμάτων των υλοτομιών που βρίσκονται στο έδαφος, μετά τη λήξη των εργασιών της συστάδας, για την κάλυψη των ατομικών τους αναγκών. Η υλοτομία ξερών ιστάμενων δέντρων οξιάς και δρυός μπορεί να γίνει κατά περίπτωση με ειδική άδεια από το αρμόδιο δασονομείο.
Παράλληλα, επιτρέπεται μέχρι 31 Οκτωβρίου στους κατοίκους των περιοχών που προαναφέρθηκαν, για την κάλυψη των ατομικών τους αναγκών σε καυσόξυλα, η αγορά 11 χκμ από τα παραγόμενα (με αυτεπιστασία) καυσόξυλα της ΚΕΔ (Κρατική Εκμετάλλευση Δασών) ή του προγράμματος καυσοξύλευσης και με την τιμή που καθορίζεται με σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ.
Οι ποσότητες των καυσόξυλων που θα συγκεντρωθούν από τους κατοίκους των περιοχών αυτών με οποιονδήποτε τρόπο, από αυτούς που προαναφέρθηκαν, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τους 10 τόνους κατά οικογένεια κατά τη χειμερινή περίοδο.
Ακόμη, στους κατοίκους των κοινοτήτων Νικηφόρου, Ψηλής Ράχης, Άνω Πυξαρίου του οικισμού Περίβλεπτου, του Δήμου Παρανεστίου, αλλά και των κοινοτήτων Ταξιαρχών, Καλλιφύτου (εκτός των κατοίκων Πανοράματος και των κατοίκων που διαμένουν κάτω από τη νοητή γραμμή της Ταβέρνας Αγροτικό προς ρέμα Καλλιφύτου), αλλά και των κοινοτήτων Μοναστηρακίου, Βαθυλάκουτου του Δήμου Δράμας όπως και Χαριτωμένης, Καλής Βρύσης, Μικρόπολης του Δήμου Προσοτσάνης, επιτρέπεται η υλοτομία δασοπονικών ειδών γαύρου, πουρναριού και οστρύας από ολόκληρη την περιφέρεια κάθε κοινότητας, εκτός των τεχνητών δασών Πεύκης Κυπαρισσίου, μέχρι 16 Νοεμβρίου 2020.
Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται στους κατοίκους της κοινότητας Μικρόπολης να υλοτομούν και να μεταφέρουν τα δασικά είδη που προαναφέρθηκαν από την περιοχή όμορων κοινοτήτων, όπως και στους κατοίκους Καλλιφύτου από την όμορη κοινότητα Μακρυπλαγίου, επειδή στη δική τους περιοχή δεν επαρκούν τα καυσόξυλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ