Από 11€ στη Δράμα τα αμνοερίφια

0
1442

– Γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι για αποφυγή ελληνοποιήσεων
– K. Ακριτίδης στα «Χ»: «Μέχρι και τη Μ. Δευτέρα δεν υπήρχαν στην αγορά της Δράμας αμνοερίφια από το εξωτερικό»

Ανοδικές, μέχρι και χθες, Μεγάλη Δευτέρα, ήταν οι τιμές πώλησης των αμνοεριφίων τόσο για τους παραγωγούς της περιοχής μας, που πουλούσαν το σφάγιο σε τιμή τουλάχιστον 7,30 – 7,50 ευρώ το κιλό, όσο και για τους καταναλωτές που έβρισκαν τα ελληνικά αμνοερίφια σε τιμές από 11 ευρώ το κιλό και πάνω, με διακυμάνσεις ανάλογα με την πολιτική των εμπόρων.
Μέχρι και χθες, Μ. Δευτέρα, πάντως, δεν υπήρχαν στην αγορά της Δράμας αμνοερίφια από εισαγωγές, καθώς ακόμα και αυτές που έγιναν σε επίπεδο χώρας ήταν ελάχιστες. Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», οι τοπικοί έμποροι που ασχολούνται με τη χονδρική αγορά κρεάτων αρνήθηκαν να κάνουν εισαγωγές λόγω κόστους. «Έγιναν μόνο από κάποιους συγκεκριμένους χονδρεμπόρους, για να καλυφθούν τα συμβόλαια που είχαν κυρίως με τα πολυκαταστήματα. Οι εισαγωγές αυτές δεν ξεπερνούν φέτος – σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ακριτίδης- τις 100 -150.000 αρνιά πανελλαδικά».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο μικρός αριθμός εισαγωγών αμνοεριφίων οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν ακριβή η αγορά τους από τη Ρουμανία. Η τιμή αυτών των αμνοεριφίων προσέγγιζε περίπου την τιμή των ελληνικών αμνοεριφίων πριν από λίγες ημέρες. Ακόμα, όμως, και τα ελάχιστα αμνοεριφία που εισήχθησαν στην εγχώρια αγορά, είναι φέτος δύσκολο να ελληνοποιηθούν, λόγω των ελέγχων που γίνονται στην αγορά.
Η αρμόδια Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή είχε τονίσει τις προηγούμενες ημέρες, ότι το νέο Σχέδιο Ελέγχου για την αποτροπή «ελληνοποιήσεων» θα γίνει με κάθε αυστηρότητα και νέα εργαλεία εν όψει Πάσχα.
Αποφασίστηκε να γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια και υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων αμνοεριφίων και αβγών, στα πρότυπα αυτών που έγιναν το 2020, προχωρούν και φέτος, εν όψει του Πάσχα, τα συναρμόδια Υπουργεία για την προστασία του καταναλωτή αλλά και της ελληνικής παραγωγής από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές με αιχμή τις «ελληνοποιήσεις».
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε οι έλεγχοι να διαρκέσουν έως και την ημερομηνία επίσημου εορτασμού της Πρωτομαγιάς (Τρίτη 4 Μαΐου) και να είναι κατά πολύ ενισχυμένοι στο πρότυπο του Σχεδίου Δράσης του 2020, που χαρακτηρίστηκαν οι αυστηρότεροι και αποτελεσματικότεροι των τελευταίων ετών, με τις εξής αλλαγές:
Αιχμή του δόρατος η πύλη εισόδου του Προμαχώνα, που ενισχύθηκε με την παρουσία κτηνιάτρου 24ωρης βάσης, άμεση διασύνδεση των τελωνείων με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας για διασταυρωτικούς ελέγχους των φορτίων στον τόπο προορισμού. Επίσης με μόνιμα κλιμάκια του Υπουργείου Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και στο τελωνείο Αττικής για τον συνδυασμό των ελέγχων.

Έλεγχοι από τα σύνορα σε όλα τα σημεία
Με βάση την απόφαση, διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα, ζώντα και σφάγια, αμνοερίφια τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας μας, από τον Νομό Έβρου έως τον Νομό Φλώρινας (Νέος Καύκασος, Εύζωνοι, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνας, Εξοχή, Κυπρίνος), όσο και καθ’ όλη τη «διαδρομή» τους εντός της επικράτειας (εθνικό οδικό και παράπλευρο οδικό δίκτυο) μέχρι και τον τελικό παραλήπτη (κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σφαγεία, αγορές, κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες κρέατος).
Στα μεικτά κλιμάκια μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!