Από 2 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις του «Εξοικονομώ»

0
2359

Κώστας Παράσχου: «Όσο νωρίτερα σπεύσουν οι ενδιαφερόμενοι τόσο καλύτερα για την προετοιμασία των αιτήσεων»

Στις 2 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις στη Δράμα και την υπόλοιπη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων. Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της ΝΕ Δράμας του ΤΕΕ Α.Μ. Κώστας Παράσχου είπε ότι ήδη από τις προηγούμενες ημέρες η κίνηση των υποψηφίων για ένταξη στο πρόγραμμα άρχισε να αυξάνεται, με τους ενδιαφερόμενους να ρωτούν λεπτομέρειες για τον τρόπο της ένταξής τους και τα πλεονεκτήματα που μπορούν να έχουν.
Ο κ. Παράσχου πρόσθεσε ότι με βάση το γεγονός πως έχει ήδη προδημοσιευτεί ο οδηγός του προγράμματος και ότι στις 2 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων ένταξης στην περιφέρειά μας, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν από τώρα στα γραφεία των μηχανικών προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία προετοιμασίας για τις αιτήσεις τους. «Όσο νωρίτερα σπεύσουν οι υποψήφιοι προς ένταξη για την έναρξη της διαδικασίας, τόσο καλύτερα προετοιμασμένοι θα είναι και οι μηχανικοί για να μπορέσουν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, αλλά και οι ιδιοκτήτες θα έχουν καλύτερη εικόνα της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου τους ενώ θα μπορέσουν πιο εύκολα και καλύτερα να επιλέξουν τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν»
Ο κ. Παράσχου εξήγησε ακόμη ότι, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το νέο πρόγραμμα λειτουργεί ορθολογικότερα σε σχέση με το ύψος της επιχορήγησης των ενδιαφερομένων, αφού το ποσοστό της επιχορήγησης εξαρτάται από το ύψος της εξοικονόμησης ενέργειας που θα επιτευχθεί από τις παρεμβάσεις. Το προηγούμενο πρόγραμμα συναρτούσε το ύψος της επιχορήγησης μόνο με τα τετραγωνικά των ακινήτων.
Ένα ακόμη θετικό του νέου προγράμματος είναι ότι το ύψος της επιχορήγησης φτάνει μέχρι και το 95% σε αντίθεση με το προηγούμενο που έφθανε στο 75%. Παράλληλα, με το νέο πρόγραμμα δίνεται βάρος στις παλιές κατοικίες που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, εξήγησε ότι με το νέο πρόγραμμα δεν επιδοτούνται επενδύσεις σε καυστήρες θέρμανσης πετρελαίου κάτι που δεν ισχύει για άλλες μορφές θέρμανσης. Σχετικά με τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά αυτές περιλαμβάνονται στο εξοικονομώ, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ειδικά στην περιοχή της Δράμας όπου δεν μπορούν να γίνουν οι συγκεκριμένες επιλέξιμες επενδύσεις. Αυτό γιατί η ΔΕΗ δεν μπορεί να συνδέσει τις μονάδες φωτοβολταϊκών στο δίκτυο της, το οποίο έχει πλέον κορεστεί. «Εμείς από την πλευρά του ΤΕΕ θα κάνουμε έγγραφο προς τη ΔΕΗ ώστε να μας απαντήσει επίσημα αν οι Δραμινοί θα μπορούν τελικά να προχωρήσουν σε τέτοιες επενδύσεις στις στέγες των σπιτιών τους. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να προχωρήσει σχετική επένδυση από τη ΔΕΗ ώστε το σύστημα να μπορέσει να δεχθεί φωτοβολταϊκά. Ίσως και υπό τις παρούσες συνθήκες η ΔΕΗ να μπορεί να δεχθεί τα μικρά φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται σε στέγες αλλά αυτό είναι κάτι που μένει να απαντήσει επίσημα η ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο πρόβλημα πάντως, δεν υφίσταται σε άλλες περιοχές όπως π.χ. η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος είναι ύψους 850 εκατ. ευρώ ενώ περιλαμβάνει απλούστερη διαδικασία υπαγωγής για πολυκατοικίες, ευκολότερες προϋποθέσεις ένταξης σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα και ευνοϊκότερες προϋποθέσεις σε σχέση το εισόδημα και την ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ