Από Δευτέρα η ανάρτηση των στοιχείων κτηματογράφησης

0
1146

– Θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τυχόν διορθώσεις, για να γλιτώσουν χρονοβόρες διαδικασίες
– Δ. Σιάμενος στα «Χ»: Περισσότερα από 300.000 δικαιώματα στη Δράμα προέκυψαν μόνο από την τελευταία φάση της κτηματογράφησης


Από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου και για περίοδο δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού, και τεσσάρων μηνών για τα Νομικά Πρόσωπα και τους κατοίκους εξωτερικού, θα είναι ανηρτημένα τα κτηματολογικά στοιχεία που προέκυψαν από τη διαδικασία κτηματογράφησης που προηγήθηκε τόσο στη Δράμα όσο και την Ξάνθη.
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπεύθυνος του Κτηματολογίου στους Ν. Δράμας και Ξάνθης, κ. Δημήτρης Σιάμενος, οι πολίτες, σε αυτή τη νέα φάση της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων, θα πρέπει να φροντίσουν -χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxis- να δουν τα ακίνητά τους, το κτηματογραφικό απόσπασμα, τη θέση του ακινήτου τους από τον χάρτη, όπως και τη χωρική πληροφορία για το ακίνητο. για παράδειγμα. το συμβόλαιο που έχει δηλωθεί και το ποσοστό ιδιοκτησίας τους.
«Θα πρέπει, λοιπόν, να ελέγξουν αυτές τις πληροφορίες και, αν έχουν κάποια αλλαγή, θα πρέπει να σπεύσουν για να κάνουν διορθώσεις, μέσω αίτησης ή ένστασης ή ό,τι χρειαστεί. Ο πιο πρόσφορος τρόπος είναι οι πολίτες να κάνουν τις διορθώσεις μόνοι τους ηλεκτρονικά ή διαφορετικά να σπεύσουν στο γραφείο κτηματογράφησης για βοήθεια» ξεκαθάρισε ο κ. Σιάμενος, θυμίζοντας ότι το γραφείο κτηματογράφησης στη Δράμα λειτουργεί στην οδό Κοζάνης 3.
Στην περίπτωση που ορισμένα λάθη δεν διορθωθούν και στην περίοδο της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων που αρχίζει από τη Δευτέρα και θα διαρκέσει το πολύ μέχρι τον Νοέμβριο, τότε οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν προσφυγή στα δικαστήρια, προκειμένου να εγγράψουν το δικαίωμα ή τα δικαιώματα τους επί του ακινήτου ή των ακινήτων. Όποιος δεν έχει δηλώσει καθόλου το δικαίωμά του επί του ακινήτου, θα πρέπει να σπεύσει με δικηγόρο στο γραφείο κτηματογράφησης και θα διαπιστώσει ότι είναι αγνώστου ιδιοκτήτη και τότε θα πρέπει να προσφύγει δικαστικά για να εγγραφεί το δικαίωμά του, σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» ο κ. Σιάμενος.
Βέβαια, η διαδικασία της διόρθωσης των λαθών μέσω της δικαστικής οδού είναι μία περισσότερο χρονοβόρα διαδικασία που επιβαρύνει οικονομικά περισσότερο τον πολίτη. Ακόμα και στη φάση της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων, που αρχίζει από τη Δευτέρα, οι διορθώσεις γίνονται πιο δύσκολα σε σχέση με την περίοδο της προανάρτησης που προηγήθηκε.
Πάντως, σχετικά με το αν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των κτηματολογικών στοιχείων σε σχέση με την φάση της προανάρτησης που προηγήθηκε και αποτέλεσε ουσιαστικά μία γρήγορη ενημέρωση των πολιτών για να γίνουν γρήγορες αλλαγές σε στοιχειώδη σφάλματα, ο κ. Σιάμενος διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αυτά έχουν αλλάξει αρκετά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η φάση της ανάρτησης των στοιχείων που αρχίζει, αποτελεί την κυρίως διαδικασία δημοσιοποίησης των κτηματολογικών στοιχείων και οι όποιες αλλαγές από εδώ και πέρα θα γίνονται με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής που αποτελείται από διοικητικό, δικηγόρο και μηχανικό που ορίζει το επιμελητήριο. Η επιτροπή αυτή αποφαίνεται επί των ενστάσεων για να γίνουν οι όποιες μεταβολές.
Στη Δράμα, όπως είπε ο υπεύθυνος του Κτηματολογίου στους Νομού Δράμας και Ξάνθης κ. Δημήτρης Σιάμενος, υπάρχουν από την τελευταία απογραφή περίπου 300.000 δικαιώματα επί των ακινήτων, πέραν όσων καταγράφηκαν σε προηγούμενες φάσεις και αφορούσαν την πόλη της Δράμας και τμήματα του Νομού, όπως το Καλαμπάκι και τον Άγιο Αθανάσιο, σε προγενέστερες φάσεις της κτηματογράφησης. Γενικότερα, ο Νομός Δράμας έχει πολλά δικαιώματα επί ακινήτων, που υπάρχουν κυρίως λόγω των κληρονόμων, οι οποίοι τα δήλωσαν στη διαδικασία του κτηματολογίου. Αυτό, παρότι υπάρχουν πολλοί εγκαταλειμμένοι ορεινοί οικισμοί, ειδικά στο Παρανέστι, με λιγοστούς στην πραγματικότητα κατοίκους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ