Χωρίς διαγνωστικά εργαστήρια η Δράμα από Δευτέρα

0
7111

Όλγα Βασιλείου στα «Χ»: «Zητούμε, τα δύο τελευταία χρόνια, να καταργηθεί εντελώς το clawback. Αντί αυτού, πληρώνουμε 70% προκαταβολή για τα έτη 2021 και 2022»


Κλείνουν από την Δευτέρα και για τρεις ημέρες, τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και τα κλινικοεργαστηριακά ιατρεία στη Δράμα, όπως εξάλλου και στην υπόλοιπη χώρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική αφαίμαξη που υφίστανται από τον ΕΟΠΥΥ τα τελευταία 10 χρόνια.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η κα Όλγα Βασιλείου, πρόεδρος του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών Ν. Δράμας, δήλωσε: «Περιμέναμε και αφήσαμε ένα χρονικό διάστημα στον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να συζητήσουμε τα αιτήματά μας τα οποία είναι καταρχάς η κατάργηση του clawback, η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στην βουλή για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον προσωπικό γιατρό και η εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων και ο έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενός πλαφόν που μπορεί να δοθεί ανά ασθενή, ανά γιατρό ή ανά νομό, ώστε να γίνει ένα έλεγχος στις συνταγογραφήσεις. Το clawback μειώνεται μόνο με αυτό τον τρόπο. Εμείς ζητούμε, τα δυο τελευταία χρόνια, που είναι και χρόνια πανδημικά, να καταργηθεί εντελώς το clawback. Αντί αυτού πληρώνουμε 70% προκαταβολή για τα έτη 2021 και 2022».
Όπως έχει επισημάνει στα «Χ» και σε προηγούμενη δήλωσή της η κα Βασιλείου: «Υπάρχει μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία εφάρμοσαν και άλλες κυβερνήσεις και η οποία έχει σαν αποτέλεσμα πάνω από το 50% της αξίας των εξετάσεων που επιτελούμε για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, να επιστρέφεται. Αυτό είναι το λεγόμενο Clawback».
Από την πλευρά του, το συντονιστικό όργανο των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μιλά για αυταρχικότητα του ΕΟΠΥΥ που τινάζει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και επισημαίνει: «Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, τα Πολυϊατρεία και οι Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί κινδυνεύουμε με λουκέτο από τον ΕΟΠΥΥ. Οι αναγραφόμενες αμοιβές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται στο σύνολό τους. Ο ΕΟΠΥΥ δημεύει άδικα και αυταρχικά το 70% των εσόδων μας, τινάζει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οδηγεί τους Έλληνες επιστήμονες είτε στην οικονομική εξαθλίωση, είτε στις αγορές του εξωτερικού.  Επί της ουσίας, τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, τα Πολυϊατρεία και οι Κλινικοεργαστηριακοί γιατροί πληρώνουμε τις εξετάσεις που διενεργούν οι ασφαλισμένοι και φορτωνόμεθα διαρκώς με χρέη από τον ΕΟΠΥΥ. Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους. Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως οφείλει και όχι εμείς. Ζητάμε την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αφανισμό μας. Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται».
Η απεργιακή κινητοποίηση στα διαγνωστικά εργαστήρια θα πραγματοποιηθεί στις 18, 19 και 20 Ιουλίου. Στο διάστημα αυτό τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία θα είναι κλειστά, ενώ οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί θα απέχουν από τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων. Οι πόρτες των μονάδων αυτές τις ημέρες θα παραμένουν κλειστές, εκτός του χρονικού διαστήματος 18:00 μ.μ.-20:00 μ.μ. όπου θα δίνουν αποτελέσματα σε όσους εξεταζόμενους έχουν διενεργήσει εξετάσεις τις προηγούμενες ημέρες και πρέπει να λάβουν τα αποτελέσματα τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ