Από Ιούνιο το αέριο στη Δράμα

Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν και οι συνδέσεις στο νέο δίκτυο σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΔΑ

0
3359

Τον Ιούνιο του 2019 ξεκινούν οι πρώτες συνδέσεις φυσικού αερίου πιλοτικά στην Δράμα, στο υφιστάμενο δίκτυο, ενώ σε λίγες ημέρες, δηλαδή εντός του Απριλίου θα γίνει η δημοπράτηση των μεγάλων έργων του νέου δικτύου Φυσικού Αερίου σε τρείς μεγάλες περιφέρειες της χώρας μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Παράλληλα η δημοπράτηση των έργων θα προχωρήσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως έλεγαν χθες στελέχη της ΔΕΔΑ ΑΕ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) στα ΧΡΟΝΙΚΑ.
Η πόλη της Δράμας περιλαμβάνεται καταρχάς στο πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργίας του δικτύου (με την υφιστάμενη κατασκευή). Τα έργα αυτά θα λειτουργήσουν ως γέφυρα μέχρι την εκτέλεση των μεγάλων έργων του δικτύου Φυσικού Αερίου. Πρόκειται για τις συνδέσεις που επρόκειτο να γίνουν πιλοτικά στην Δράμα μέχρι το τέλος του 2018, ωστόσο εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι το χρονοδιάγραμμα διευρύνθηκε.
Ως έργα – γέφυρα μέχρι την έναρξη εκτέλεσης των μεγάλων έργων, θα λειτουργήσουν δύο πιλοτικά έργα της ΔΕΔΑ που θα υλοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2019 σε συνολικά εννέα πόλεις με υφιστάμενο ενεργό δίκτυο και θα αφορούν συνολικά 1.500 συνδέσεις. Το πρώτο πιλοτικό έργο περιλαμβάνει τις πόλεις Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Λαμία, Κατερίνη και Σέρρες, ενώ το δεύτερο πέραν των ανωτέρω περιλαμβάνει και τις πόλεις Θήβα, Κιλκίς και Δράμα.
Τώρα, οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών στο πλαίσιο των μεγάλων έργων του νέου δικτύου διανομής στην Δράμα, θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της ΔΕΔΑ. Υπενθύμισαν δε ότι οι συνδέσεις θα γίνονται παράλληλα με την κατασκευή του δικτύου και όχι όταν αυτό ολοκληρωθεί.
Ειδικότερα, εντός του καλοκαιριού του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης των αναδόχων για την κατασκευή του νέου δικτύου ώστε να ξεκινήσουν τα έργα που απαιτούνται. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΔΕΔΑ, τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 ενώ οι συνδέσεις όλων των καταναλωτών (οικιακών, εμπορικών κλπ) θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΔΑ, η ανάδειξη των αναδόχων κατασκευής των έργων προμήθειας υλικών, διοίκησης και επίβλεψης έργου του νέου δικτύου, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Τα έργα κατασκευής των νέων δικτύων θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ οι συνδέσεις των τελικών καταναλωτών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών) θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023.
Ταυτόχρονα, προχωράει η β΄ φάση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΔΑ με την ωρίμανση των αντίστοιχων έργων σε ακόμη τέσσερις περιφέρειες. Η διαδικασία είναι πιο προχωρημένη στη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έχει ήδη αρχίσει η σύνταξη μελέτης κόστους – οφέλους και για τις περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου.
Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ για τις τρεις πρώτες περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης), Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας) και σε 135 εκατ. ευρώ για τις υπόλοιπες τέσσερις περιφέρειες. Το χρηματοδοτικό μείγμα των έργων αποτελείται κατά σχεδόν 50% από πόρους του ΕΣΠΑ και κατά 50% ίδια συμμετοχή, η οποία περιλαμβάνει χαμηλότοκο δανεισμό από την ΕΤΕΠ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Κατά την πενταετία 2019 -2023, στις τρεις πρώτες περιφέρειες θα κατασκευαστούν 1.150 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν συνολικά 30.823 συνδέσεις. Αντίστοιχα, στις υπόλοιπες τέσσερις περιφέρειες θα κατασκευαστούν 850 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν 15.000 συνδέσεις.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ